Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Bodemwarmte als alternatief of aardgas

We kunnen gebruik maken van de warmte (of koude) die in onze grond zit. Als je heel diep (1.500 meter) de bodem in gaat, kom je warm water tegen. Deze warmte kan je gebruiken in onze gebouwen. Je noemt dit geothermie. Helaas is deze techniek heel duur en de grond onder Hengelo lijkt vooralsnog niet geschikt voor geothermie. Gemeente Hengelo gaat wel onderzoeken of deze warmte in de toekomst geschikt is voor het warmtenet.

                                                                               

Altijd eerst isoleren!

Of jij jouw huis straks verwarmt met groen gas, een warmtenet, een warmtepomp of een andere techniek, zorg altijd eerst dat je jouw huis zo goed mogelijke isoleert. Anders verliest jouw huis heel veel warmte en blijf je stoken. 

Slim omgaan met warmte

Natuurlijk kun je ook met je verbruiksgedrag al veel besparen. Zet de thermostaat een graadje lager en bespaar zo al zeker 6%. Zet de verwarming een uur voordat je gaat slaper al lager. Trek ’s winters een dikke trui aan en vergeet vooral de sokken niet. Als je voeten warm zijn, heb je het zelf ook minder koud!

 

In Hengelo zijn we er al bij!

Maar ook op een paar meter diepte kan je al warmte ophalen (of opslaan) in de bodem. ’s Zomers is het in de bodem koeler dan de omgeving en in de winter is het er warmer dan de omgevingBij een open bodemenergiesysteem, oftewel een WKO (Warmte Koude Opslag) worden 2 buizen in de grond geplaatst. Ze maken beide contact met het grondwater in de bodem. De ene buis gebruik je om ’s winters relatief warm grondwater op te pompen. Die warmte geef je in huis af. Het weer afgekoelde water laat je via de andere buis terug de grond in stromen. In de zomer werkt dit precies andersom. Koud water wordt opgepompt aan de afgekoelde kant, geeft de kou af in huis, warmt daardoor op en wordt aan de andere kant weer de grond in gepompt. En daar blijft het warme water bewaard tot de volgende winter. Bij een dergelijk systeem is het wel belangrijk dat de temperatuur van het grondwater in balans blijft door de warmte die ’s winters wordt gebruikt in de zomer ’s zomer terug te leveren. Een open bodemenergiesysteem is erg geschikt om kantoren of flatgebouwen te verwarmen en zijn er in Hengelo al een aantal aangelegd.

Behalve open bodemsystemen bestaan er ook gesloten systemen. Dit systeem is al bij verschillende nieuwbouwwoningen in Hengelo aangelegd. Het werkt als volgt: ’s zomers is het in de bodem koeler dan de omgeving en in de winter is het er warmer dan de omgeving. Een gesloten bodemenergiesysteem bestaat uit buizen die in de grond liggen. Door de buizen stroomt een vloeistof die de warmte (of koude) opneemt uit de bodem. Een warmtewisselaar (warmtepomp) geeft die warmte (of koude) weer af in huis. De vloeistof in de buizen staat dus niet in direct contact met het water in de bodem.