Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Elektriciteit als alternatief voor aardgas

Misschien heb je al wel gehoord van ‘All electric’. Dit is een verzamelnaam voor alle technieken waarmee we warmte maken met behulp van elektriciteit. Een 'all electric' huis gebruikt dus geen aardgas of andere fossiele brandstoffen meer. Een voorbeeld van zo’n elektrisch apparaat is een warmtepomp. Deze pomp vervangt jouw-ketel. Een ander voorbeeld, die we al veel gebruiken, is een inductiekookplaat: koken op elektriciteit. Op deze pagina beschrijven we een paar elektrische alternatieven voor het gebruik van aardgas.

                                                                                   

Warmtepompen

Een warmtepomp kun je in elk huis plaatsen, maar zinvol is dat zeker niet! Wil je echt plezier hebben van je warmtepomp, dan moet je ook een aantal andere dingen goed regelen: lage temperatuur verwarming en isolatie. Een warmtepomp verbruikt geen aardgas, maar wel elektriciteit. De warmte uit de buitenlucht of uit de grond, samen met de elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, bepaalt hoeveel warmte de warmtepomp in huis afgeeft. Als het buiten heel koud is, maar je wilt het water in je verwarming wel heel warm stoken, verbruikt de warmtepomp enorm veel elektriciteit. Een warmtepomp werkt eigenlijk alleen rendabel als een huis goed geïsoleerd is en een zogenaamde lage temperatuur verwarming (LTV) heeft. Voorbeelden van deze LTV's zijn vloerverwarming, muurverwarming of speciale lage temperatuurconvectoren. Die houden je huis op temperatuur, maar het water dat door deze buizen stroomt, hoef je maar op 30-40 graden te verwarmen, in plaats van 80 - 90 graden bij een 'normale'verwarming met CV.

                                            


Hybride warmtepomp

Er bestaan ook hybride warmtepompen. Zo’n hybride warmtepomp vervangt niet je cv, maar werkt er mee samen. De warmtepomp gebruik je als het nog niet al te koud is buiten. Dan hoeft het water van de verwarming nog niet zo heet te worden. In de winter verwarmt de gewone cv het water voor de verwarming bij naar 80-90 graden. Zo bespaar je zeker gas, maar helemaal gasvrij is het huis dan nog niet.

                                          


Infrarood(IR)panelen

IR-panelen verwarmen niet de lucht, maar voorwerpen en lichamen. Dat gebeurt met infraroodstraling. Die straling voelt een beetje als de zon: in de buurt van een IR-paneel voelt het lekker warm, maar als je wegloopt, is de warmte snel weg. Infraroodpanelen verwarmen dus heel plaatselijk. Daarom is het meestal niet milieuvriendelijk om er je hele huis mee te verwarmen; daarvoor heb je veel panelen nodig en dat kost veel stroom. IR-panelen kunnen wel een goede keuze zijn om een deel van een kamer extra te verwarmen, of in ruimtes die je af en toe of kort gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de zithoek, de badkamer of een werkplek op zolder. Een valkuil bij deze infrarood panelen is dat voorwerpen die niet worden bestraald, zoals benen onder een tafel, koud blijven.

Altijd eerst isoleren!

Of jij jouw huis straks verwarmt met groen gas, een warmtenet, een warmtepomp of een andere techniek, zorg altijd eerst dat je jouw huis zo goed mogelijke isoleert. Anders verliest jouw huis heel veel warmte en blijf je stoken. 

Slim omgaan met warmte

Natuurlijk kun je ook met je verbruiksgedrag al veel besparen. Zet de thermostaat een graadje lager en bespaar zo al zeker 6%. Zet de verwarming een uur voordat je gaat slaper al lager. Trek ’s winters een dikke trui aan en vergeet vooral de sokken niet. Als je voeten warm zijn, heb je het zelf ook minder koud!

Zonnepanelen

Een zonnepaneel (PV-paneel) zet zonlicht om in elektriciteit. Als de panelen meer stroom opwekken dan je zelf verbruikt, gaat die opgewekte stroom automatisch het net in. Heb je meer stroom nodig dan de panelen opleveren, dan wordt automatisch extra stroom uit het elektriciteit aangevuld. En daar merk je allemaal niets van. In nieuwbouw woningen leggen we tegenwoordig naast een wisselstroom net, ook een extra gelijkstroomnet aan. Want telefoons, laptops ledverlichting en veel andere apparaten gebruiken gelijkstroom en kunnen we alleen via een adapter aansluiten op het wisselstroomnet.

Salderen

De stroom die zonnepanelen opwekken lever je terug aan het net en de stroom die je gebruikt komt uit het net. Het verschil in levering en gebruik verrekenen met elkaar via het zogenaamde salderen. Je krijgt voor de stroom die je levert evenveel geld, als wat je betaalt voor de stroom die je afneemt. Hier zit wel een maximum aan. Als je in totaal meer terug levert dan je verbruikt, is de vergoeding over dat ‘overschot’ veel lager. Afhankelijk van jouw energieleveranciers loopt dat uiteen van 5 tot 11,2 cent per kWh. De salderingsregeling zal vanaf 2020 veranderen. Hoe dit er precies uit gaan zien, is nog niet bekend. Minister Wiebes heeft wel beloofd dat je ook in de toekomst je zonnepalen in 7 jaar moet kunnen terug verdienen.

                                                 


Zonneboiler

Een zonneboiler verwarmt het water niet alleen met elektriciteit, maar ook met zon. Het is een paneel, dat lijkt op een PV-paneel. Alleen zet een zonneboiler zonlicht niet om in elektriciteit, maar dit paneel gebruikt de zon om warm water te maken. Door het paneel lopen buizen met een vloeistof die wordt opgewarmd door de zon. In huis wordt deze warmte afgegeven aan (koud) water dat in een groot voorraadvat zit. Dit water kan je vervolgens gebruiken voor de douche, wasbak of verwarming. In de winter heb je vaak nog wel een cv-ketel nodig om het water na te verwarmen.