Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Informatie

Aardgasvrij, wat betekent dat nou eigenlijk? CV-Ketels op aardgas kunnen over een paar jaar waarschijnlijk niet meer worden gekocht. Warmtepompen worden van genoemd als dé oplossing. Maar voordat een warmtepomp efficiënt in een (bestaand) huis gebruikt kan worden, moeten er nog allerlei aanpassingen gedaan worden. Of misschien is het warmtenet, zoals we al hebben in Hengelo, wel een goed alternatief? Vragen alom! We kennen nu al wel een aantal alternatieven voor aardgas.


Groen Gas

Aardgas is in een ver verleden ontstaan uit rottende plantenresten. Door het nu op te pompen en te verbranden komt CO2 vrij. Dit gas zorgt voor de opwarming van de aarde en daardoor verandert ons klimaat. Aardgas noemen we ook wel grijs gas. Maar er bestaat ook groen gas gemaakt uit slib uit de rioolwaterzuivering, van dierlijke mest of van plant- en houtresten.

Lees meer 


Warmtenet

Een warmtenet transporteert warm water naar woningen, kantoren en andere gebouwen. Het water komt meestal van een centrale bron en gaat via een stelsel van pijpen en leidingen naar de gebruikers. Dit warme water gebruik je in je verwarming. En met de warmte uit dit water verwarm je ook het (schone) water dat uit je wasbak, douche of bad stroomt.

Lees meer


Elektrische oplossingen

‘All electric’ is de verzamelnaam voor alle technieken waarmee we warmte maken met behulp van elektriciteit. Een all electric huis gebruikt dus geen aardgas meer. De elektrische warmtepomp vervangt bijvoorbeeld de cv-ketel. Als je huis all electric wordt, betekent dat natuurlijk ook dat je niet meer kan koken op aardgas. Een inductieplaat is dan een goed alternatief.

Lees meer


Bodemwarmte

We kunnen gebruiken maken van de warmte (of kou) die in onze grond zit. Als je heel diep (1.500 meter) de bodem in gaat, kom je warm water tegen. Deze warmte kan je gebruiken in gebouwen. Je noemt dit geothermie. Helaas is deze techniek heel duur en de grond onder Hengelo lijkt vooralsnog niet geschikt voor volledige geothermie, maar er zijn mooie initiatieven!

Lees meer


Stoken van hout of pellets

Je kunt een huis verwarmen met aardgas of elektriciteit, maar ook door hout te verbranden. Een pelletkachel stook je op hout. (Afval-)hout dat tot kleine korrels is geperst. Goed voor het milieu zou je dus denken. Toch staan deze ketels de laatste tijd wel ter discussie.

Lees meer


Waterstof

Een veelgehoord alternatief op aardgas is waterstof. Waterstof is een energiedrager en komt niet voor in de natuur. Het moet dus gemaakt worden. Waterstof kan aardgas vervangen.

Lees meer