Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Een warmtenet als alternatief voor aardgas

Een warmtenet brengt warm water naar woningen, kantoren en andere gebouwen. Het water komt meestal van een duurzame centrale bron en gaat via een stelsel van pijpen en leidingen naar de gebruikers. Dit warme water gebruik je in je verwarming en verwarmt het (schone) water dat uit je kraan van je wasbak, douche of bad stroomt.

                                                                                                 


Verschillende manieren

Het water voor een warmtenet kunnen we op verschillende manieren verwarmen:

  • Door industriële restwarmte.
  • Door de warmte die vrijkomt bij het verbranden van afval.
  • Door een houtgestookte installatie.
  • Door de warmte uit de aarde (geothermie).

Steeds vaker komt de warmte van lokale kleine bronnen. De ene bron is echter duurzamer dan de andere. Ook als de restwarmte afkomstig is van andere fossiele bronnen als aardgas, vermindert een aansluiting op een warmtenet de CO2-uitstoot met ongeveer de helft ten opzichte van het gebruik van aardgas.

Altijd eerst isoleren!

Of jij jouw huis straks verwarmt met groen gas, een warmtenet, een warmtepomp of een andere techniek, zorg altijd eerst dat je jouw huis zo goed mogelijke isoleert. Anders verliest jouw huis heel veel warmte en blijf je stoken. 

Slim omgaan met warmte

Natuurlijk kun je ook met je verbruiksgedrag al veel besparen. Zet de thermostaat een graadje lager en bespaar zo al zeker 6%. Zet de verwarming een uur voordat je gaat slaper al lager. Trek ’s winters een dikke trui aan en vergeet vooral de sokken niet. Als je voeten warm zijn, heb je het zelf ook minder koud!


We doen het al: warmtebedrijf Hengelo

Warmtebedrijf Hengelo zorgt ervoor dat inwoners van Hengelo duurzamere warmte ontvangen voor de verwarming van kraanwater en ruimtes. In dit geval gaat daarbij om industriële restwarmte van AkzoNobel Hengelo. In plaats van de restwarmte af te laten koelen of op te laten gaan in de lucht, wordt het ingezet voor het warmtenet. Dat is stukken duurzamer dan warmte van cv-ketels die op aardgas werken. Zo zet Hengelo grote stappen in de ambities om een duurzame gemeente te zijn. Meer weten over het warmtenet in Hengelo? Of wil je een aansluiting op deze duurzame vorm van verwarmen? Kijk dan op https://warmtebedrijfhengelo.nl/