Een gezond binnenklimaat met

Balansventilatie

In nieuwbouw woningen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van balansventilatie. In oudere woningen komt deze vorm van ventilatie maar weinig voor. Het kan echter wel interessant zijn. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees op deze pagina meer informatie!

Balansventilatie

E-Mailadres
Postcode
Huisnummer
Meer weten over balansventilatie? Download onze factsheet!

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

Zowel ventilatieroosters als balansventilatie zijn goede methodes om de woning van ventilatie te voorzien. Maak je de keuze voor balansventilatie? Zorg dan altijd eerst dat de woning goed is geïsoleerd. Het is belangrijk om naast het isoleren ook te zorgen voor de juiste hoeveelheid ventilatie in de woning. De combinatie tussen goede isolatie en ventilatie zorgt voor een gezond binnenklimaat. Als je besluit om balansventilatie toe te passen, dan raden wij aan om te kiezen voor balansventilatie met warmteterugwinning. Dit is de meest energiezuinige vorm van balansventilatie. Bij deze vorm van ventilatie wordt warmte terug gewonnen uit de afgevoerde (warme) binnenlucht. Deze vorm van balansventilatie is ook het meest aan te raden met het oog op een gasloze woning.

Aan de slag?

Een vraag over balansventilatie of wil je direct aan de slag? Klik dan op onderstaande keuzes

Een vraag stellen
Offertes opvragen

Isoleren betekent ook ventileren

We vervuilen de binnenlucht van ons huis op vele manieren. Doordat we koken, douchen, zweten en ademen ontstaan er vochtproblemen die weer kunnen leiden tot schimmelgroei. Ook vervuilen we het binnenklimaat door rookgassen van de gastoestellen, open haard, houtkachel en het gebruik van schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers. Door deze “luchtvervuiling” binnenshuis kunnen gezondheidsklachten ontstaan zoals hoofdpijn, benauwdheid, dufheid, irritatie van keel, neus en ogen.  Goed ventileren is dus noodzakelijk.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt een balansventilatie systeem precies?

Bij balansventilatie vindt de ventilatie plaats met behulp van twee elektrische ventilatoren in één centrale ventilatie-unit (zie afbeelding). Deze unit wordt meestal geplaatst op de bovenste verdieping van uw woning. Eén ventilator is voor de toevoer van verse lucht en de andere ventilator is voor afvoer van de binnenlucht. Totaal zijn er in de woning dus twee luchtkanalenstelsels, één voor toevoer en één voor afvoer.  De hoeveelheid toegevoerde lucht en de hoeveelheid afgevoerde lucht is in principe gelijk, vandaar ook de benaming 'balans' ventilatie.

De meest energiezuinige vorm van balansventilatie is balansventilatie met warmteterugwinning. Bij deze vorm van ventilatie wordt warmte teruggewonnen uit de afgevoerde (warme) binnenlucht. De lucht in de woning heeft namelijk een temperatuur die over het algemeen aanzienlijk hoger is dan de lucht buiten. Omdat de afgevoerde "warme" binnenlucht langs de "koude" vers aangevoerde buitenlucht wordt gevoerd, vindt er warmteoverdracht plaats. Dit gebeurt middels een warmtewisselaar. Dankzij de warmteterugwinning wordt de verse (koude) buitenlucht voorverwarmd. Dit heeft tot gevolg dat het temperatuurverschil tussen vers aangevoerde buitenlucht en de temperatuur in de woning kleiner is. Er hoeft dus minder gestookt te worden bij balansventilatie met warmteterugwinning.

Welke soorten balansventilatiesystemen zijn er?

Er zijn meerdere soorten balansventilatie op de markt. Er wordt onderscheid gemaakt in de volgende soorten:

 • Balansventilatie met twee standen;
 • Balansventilatie met drie standen.


Balansventilatie met twee standen
De balansventilatie die bestaat uit twee standen wordt over het algemeen in Nederland niet zo vaak toegepast. In normale toestand staat dit systeem in stand 1. Op het moment dat er veel personen in de woning aanwezig zijn (bijvoorbeeld bij een verjaardag) of als er gekookt wordt, is het verstandig om de ventilatie op stand twee te zetten. Het is overigens niet verstandig om de balansventilatie uit te zetten als u op vakantie gaat, ook dan moet de schakelaar gewoon op stand één staan ingesteld.

Balansventilatie met drie standen
Balansventilatie die bestaat uit drie standen komt in Nederland het meest voor. Bij dit systeem staat de schakelaar in normale omstandigheden (als er mensen thuis zijn) op stand twee. Op het moment dat men op vakantie gaat of er is niemand thuis is het verstandig om de schakelaar in stand één te zetten, dit kan u jaarlijks namelijk een hoop energie schelen. Net als bij balansventilatie met twee standen is het verstandig om op het moment dat er veel mensen in de woning aanwezig zijn de schakelaar op de zwaarste stand te zetten.

Uit welke extra opties voor het balansventilatie systeem kan ik kiezen?

Naast de verschillende soorten systemen balansventilatie heb je ook de mogelijkheid om te kiezen uit een aantal extra opties, te weten:

 • Bypass;
 • Airco-unit.
 • Vraaggestuurde ventilatie regeling


Bypass
Bij balansventilatie met warmte terugwinning (WTW) is het noodzakelijk om een bypass in het ventilatiesysteem te plaatsen. Deze 'bypass' voorkomt dat in de zomer hoge temperaturen van buiten niet naar binnen worden geblazen. Door middel van de bypass wordt de toevoerlucht niet door de warmteterugwinningsunit geleid. Dit is vooral handig in de zomer als men te maken kan hebben met zeer hoge buitentemperaturen. De bypass voorkomt namelijk dat aangevoerde koele lucht van buiten wordt voorverwarmd door de warme lucht die wordt afgevoerd uit de woning. Belangrijk om te weten is overigens dat een bypass geen airco is maar slechts een middel om te voorkomen dat de woning ongewenst verwarmd wordt. Het toepassen van bypass scheelt vaak een paar graden. Dit kan het verschil maken tussen een comfortabele of te warme binnentemperatuur in de woning.

Het is overigens ook mogelijk om een bypass toe te voegen aan een bestaand balansventilatiesysteem zonder bypass. Deze werken (veelal) automatisch. De bypass wordt geactiveerd op het moment dat de temperatuur van buiten hoger is dan de temperatuur in de woning.

Airco - unit
Je kunt als extra optie bij de balansventilatie er ook voor kiezen om een speciale airco-unit te laten monteren. Dit kan erg prettig zijn in de zomer als het buiten (en binnen) warm is. De airco koelt de warmte lucht van buiten af als dat nodig is. Een nadeel van de airco-unit is dat deze veel energie verbruikt. Aan de andere kant zorgt het wel voor een comfortabel binnenklimaat.

Vraaggestuurde ventilatie regeling
Dit is een intelligente meet- en regeltechniek die zorgt voor vraaggestuurde ventilatie. Met sensoren wordt de aanwezigheid van personen, de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte gemeten. De luchtverversing (ventilatie) in die specifieke ruimte wordt daarop afgestemd.

Met welke aandachtspunten moet ik rekening houden?

Balansventilatie heeft een aantal belangrijke aandachtspunten. Hieronder worden de belangrijkste aandachtspunten opgesomd.


Aandachtspunten voor uitvoering

 • Het is verstandig om ook een schakelaar te nemen nabij de badkamer met een 'timer'. Hiermee kun je zelf de ventilatie voor een bepaalde periode in een hogere stand zetten. De timer zorgt er voor, dat het na verloop van tijd, weer automatisch terugkeert in de voormalige stand;
 • Bespreek voor uitvoering met de installateur dat je na afloop een duidelijke instructie krijgt over de werking en het onderhoud van de balansventilatie;
 • Vraag aan de installateur of hij gebruik maakt van afzuigventielen met borging. Dit zorgt er voor dat na reiniging van de roosters de instellingen van de ventielen niet worden gewijzigd;
 • Vraag aan de installateur of het verstandig is om in de keuken en de badkamer een waarschuwingslampje te plaatsen wanneer de schakelaar op de hoogste stand staat;
 • Een zorgvuldige keuze van het type ventiel en de plaats van het ventiel is erg van belang voor het ideale comfort en juiste effectiviteit. Laat je daarom van te voren goed adviseren door de installateur over de verschillende type ventielen en de plaats van de ventielen.


Aandachtspunten na uitvoering

 • Zet het systeem nooit uit (behalve bij onderhoud en calamiteiten);
 • Verschoon en vervang regelmatig de filters (maandelijks). Als je niet regelmatig de filters schoonmaakt en vervangt kan mogelijk schimmel ontstaan. Een gevolg hiervan is dat bewoners (ernstig) ziek kunnen worden. Laat je daarom goed voorlichten door de installateur over hoe je de filters moet schoonmaken. In de meeste gevallen dien je minimaal 2x per jaar de filters in de wtw-unit te vervangen. Als je naast een drukke weg woont is het verstandig om vaker de filters schoon te maken;
 • Het systeem dient jaarlijks door een gespecialiseerd bedrijf gecontroleerd en gereinigd worden.

Wat zijn de belangrijkste randvoorwaarden voor uitvoering?

Om balansventilatie toe te passen in de woning, heb je wel te maken met een aantal belangrijke randvoorwaarden. Balansventilatie wordt nauwelijks toegepast in de bestaande bouw. Dit komt vanwege het feit dat het aanbrengen van de ventilatiekanalen een zeer ingrijpende klus is. Het leidingwerk moet namelijk ook weer netjes worden weggewerkt in de muren en het plafond. Daarnaast is balansventilatie alleen interessant voor zeer goed geïsoleerde woningen met een goede kier- en luchtdichtheid. In de bestaande bouw zal de installatie niet optimaal tot zijn recht komen. Balansventilatie komt daarom (bijna) alleen bij nieuwbouw voor en een enkele keer bij een grootschalige renovatie.

Enkele randvoorwaarden voor het toepassen van balansventilatie zijn:

 • De verdiepingshoogte na het aanbrengen van een verlaagd plafond waarin de ventilatiekanalen zijn weggewerkt mag conform het bouwbesluit niet lager zijn dan 210 centimeter zijn (in de bestaande bouw);
 • Er dient ruimte te zijn om de ventilatiekanalen in de woning te plaatsen en weg te werken.

Hoeveel tijd neemt het in beslag om een balansventilatie systeem aan te brengen?

In de bestaande bouw wordt balansventilatie (bijna) nooit toegepast. Dit vanwege het feit dat een balansventilatiesystemen alleen goed tot zijn recht komt in een zeer goed geïsoleerde woning met een goede kier- en luchtdichtheid. Soms komt het voor dat bij een grootschalige renovatie balansventilatie wordt toegepast. De tijdsduur voor de installatie werkzaamheden is echter per situatie anders. Dit komt door verschillen in de omvang van de installatie, leidingwerk, afwerkingen en de eventuele extra uitbreidingsopties op de installatie. Over het algemeen is men met het installeren van balansventilatie in de bestaande bouw ruim een week bezig. Bij complexe situaties kan het dus voor komen dat het een aantal dagen langer duurt.

advies nodig?
wij zijn er voor je!
Heb je hulp nodig bij het verduurzamen van jouw woning of nieuwbouw project? Vraag naar een van onze energie adviseurs.
Deze website maakt gebruik van Cookies Uitleg over cookies, met een link naar de pagina met privacy beleid Meer informatie Cookies toestaan