Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Als je geld hebt, doe het dan gewoon"

Richard Quant uit Den Helder

Na de coronacrisis hadden Richard Quant en zijn vrouw spaargeld over, doordat ze twee jaar lang weinig hadden uitgegeven. Ze besloten dit te gebruiken om hun voormalige huurhuis in Oud-Den Helder van het aardgas af te halen. “We wilden al langer verduurzamen en nu kon het”, vertelt Richard. “Vorig jaar zijn we om ons heen gaan kijken: wat is voor ons de ideale oplossing? We kwamen uit op een warmtepomp voor warm water en elektrische verwarming met infraroodpanelen aan het plafond.”

Het verbaast Richard dat je maar weinig hoort over infraroodpanelen als alternatief voor verwarmen met aardgas. “Vooral omdat ze relatief goedkoop zijn. Ze gebruiken wel stroom, maar nauwelijks meer dan de cv-ketel die we hadden. En gas is nu vele malen duurder.” Het bijzondere aan infraroodpanelen is dat ze niet de hele ruimte verwarmen, maar warmte uitstralen via golven die pas wordt afgegeven als ze een oppervlak raken. Richard: “Dat voelt net zo behaaglijk. Een voordeel is ook dat het huis veel sneller op temperatuur is.” 

Ook de warmtepomp bevalt goed: “We hebben er één waarbij je geen buitenunit voor nodig hebt. Hij hangt op de oude plek van de cv-ketel. Dus ook binnen neemt hij niet meer ruimte in.” 

De totale investering om aardgasvrij te wonen kwam uit op zo’n € 16.000. Inclusief zonnepanelen en dakisolatie “Veel geld, maar lang niet dat bedrag van € 30.000 dat rondzingt. En de energierekening is bijna nul.” Zijn tip: “Als je het geld hebt, doe het dan. Op lange termijn ben je altijd beter uit, ook als er geen oorlog is in de Oekraïne.”

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1953
  • Gemeente: Den Helder
  • Type woning: Vrijstaande woning
Getroffen maatregelen:
  • Warmtepomp, infrarood verwarming
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1