Energie besparen met

Zonnepanelen

Steeds meer mensen nemen zonnepanelen. Dat is ook niet zo vreemd want inmiddels is het interessante en rendabele investering geworden. Op deze pagina leest u de belangrijkste informatie over zonnepanelen.

Snel opweg met de gratis factsheet

E-Mailadres
Postcode
Huisnummer
Meer weten over zonnepanelen? Download onze factsheet!
"Wist je dat zonnepanelen ook op het westen of oosten rendabel zijn? Veel bewoners denken dat wanneer hun dak niet op het zuiden is georiënteerd, het plaatsen van zonnepanelen niet interessant is. Het tegendeel is echter waar! Ook op het oosten en westen kunnen prima zonnepanelen geplaatst worden. Bij veel woningen met een puntdak kan zelfs een combinatie gemaakt worden tussen het oostelijke- en westelijke dakvlak. Hierdoor kunnen er vaak meer zonnepanelen op de woning geplaatst worden dan bij een dak op het zuiden." Michiel - Specialist zonnepanelen bij Duurzaam Bouwloket

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

Indien u een geschikt dak heeft kan het nooit kwaad om voor zonnepanelen te kiezen. Inmiddels is gebleken dat zonnepanelen in veel situaties een rendabele investering is. Zonnepanelen zijn daarom een prima maatregel om mee te starten. Wil je uiteindelijk naar een Nul op de Meter woning zonder een gasaansluiting? Dan is het wel raadzaam om goed rekening te houden met je toekomstig elektriciteitsverbruik. De komst van bijvoorbeeld een inductiekookplaat, een elektrische auto en een warmtepomp kunnen het elektriciteitsverbruik flink opschroeven. De adviseurs van Duurzaam Bouwloket kunnen je helpen om hier een berekening voor te maken.

Aan de slag?

Een vraag over zonnepanelen of wil je direct aan de slag? Klik dan op onderstaande keuzes

Een vraag stellen
Offertes opvragen

"Ons utlieme doel is het realiseren van een energieleverende woning"

"Het ultieme moment om een energieleverende woning te realiseren was voor ons het moment van grondige renovatie", vertelt Ingrid Zeegers. De prachtige vrijstaande woning in Huizen wil zij graag gebruiken om het goede voorbeeld te geven. Beroepsmatig ben ik betrokken bij de verduurzaming van bedrijven en organisaties. Er is voldoende energie uit natuurlijke bronnen beschikbaar. Daarom is het niet wenselijk om nog gebruik te maken van aardgas. 

Veel gestelde vragen

Hoe werken zonnepanelen en waar bestaat de installatie uit?

Photo Voltaische panelen (PV- panelen) zorgen er voor dat zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. De werking van een zonnepaneel installatie is als volgt:

Op het dak van de woning worden meerdere zonnepanelen gemonteerd. De zonnepanelen bestaan uit aan elkaar gekoppelde zonnecellen. Deze zonnecellen zijn gemaakt van het materiaal silicium. Silicium wordt onder andere gewonnen uit zand en is één van de meest voorkomende mineralen in de aardkorst. Silicium heeft de eigenschap dat het zonlicht kan omzetten in elektriciteit. Deze elektriciteit is niet direct bruikbaar omdat er gelijkstroom wordt opgewekt. Alle apparaten in de woning hebben wisselstroom nodig. De opgewekte stroom dient dus omgevormd te worden naar stroom dat gebruikt kan worden op het elektriciteitsnet.

Zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen wordt een omvormer aangesloten. Deze omvormer zorgt er voor dat de elektriciteit, die is opgewekt door de zonnepanelen, wordt omgezet in 230 volt wisselspanning. Met 230 volt wisselspanning kan de opgewekte elektriciteit worden gebruikt voor de elektrische apparaten in de woning die op dat moment in werking zijn.

Op het moment dat de zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan dat er nodig is om de elektrische apparaten te laten werken, kan er elektriciteit worden teruggeleverd naar het elektriciteitsnet. Is er niet genoeg elektriciteit beschikbaar vanuit de zonnepanelen, dan wordt de extra benodigde elektriciteit van het net getrokken.

Wat voor soort zonnepanelen bestaan er?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Uiteindelijk hebben ze allemaal het zelfde doel; zonlicht omzetten in elektriciteit. Elk type zonnepaneel heeft echter zijn eigen eigenschappen. De meest voorkomende zonnepanelen zijn:

 • Monokristalijne panelen;
 • Polykristalijne panelen (ook wel multikristallijn genoemd);
 • Dunne film panelen (Copper, Indium, Selenium);
 • Multi Energie Panelen (MEP) oftwel PVT (Photo Voltaic Thermic).

Monokristallijne panelen
De zonnepanelen van monokristallijn zijn gemaakt van één cilindrisch siliciumkristal. De panelen hebben een hoog rendement per vierkante meter. Een nadeel zijn de iets hogere productiekosten waardoor de panelen ook iets duurder in aanschaf zijn. Een monokristallijn zonnepaneel is te herkennen aan een donkere (zwarte) kleur. De panelen komen het best tot hun recht bij direct zonlicht. Daarnaast hebben de panelen een lange levensduur en vergen ze weinig onderhoud. Bij kleine daken is met een monokristallijn paneel het meeste vermogen per vierkante meter te behalen. Wanneer een monokristallijn paneel wordt uitgevoerd met een zwarte backsheet (achterplaat) noemen we dit ook wel een all-black/full-black zonnepaneel. Zowel de aluminium omlijsting, zonnecel als de backsheet hebben dan een donkere uitstraling.

Polykristallijne panelen (ook wel multikristallijn genoemd) 
De zonnepanelen van polykristallijn worden gemaakt van gesmolten en geherkristalliseerd silicium. De panelen hebben een korrelige textuur. Ten opzichte van de monokristallijne zonnepanelen is het rendement iets lager en is de zonnecel meer blauw dan zwart gekleurd. Echter zijn de productiekosten weer lager, omdat het productieproces een stuk eenvoudiger is ten opzichte van de monokristallijne panelen. In vergelijking tot monokristallijne zonnepanelen hebben polykristallijne panelen een iets beter rendement in een bewolkte omgeving. Daarnaast hebben de panelen een lange levensduur en vragen ze weinig onderhoud.

Dunne film zonnepanelen 
Een nieuwe ontwikkeling op de markt is het dunne film zonnepaneel. Hierin zijn momenteel twee stromingen op de markt. De CIGS dunne film zonnepanelen en de CIS dunne film zonnepanelen. Het verschil bij CIS (Coper Indium Selenide) is dat het niet giftige Zinkoxide wordt gebruikt in het paneel. Bij CIGS (Coper Indium Gallium Selenide) dunne film zonnepanelen wordt het wel giftige Cadmiumsulfide gebruikt en is Gallium toegevoegd. Vanuit milieu oogpunt zijn de CIS zonnepanelen dus iets milieuvriendelijker. Bij CIGS dunne film zonnepanelen komt echter door de Gallium toevoeging het Aurora effect niet voor. Dit is het effect dat een zonnepaneel dof uit kan slaan (dit hoeft natuurlijk niet altijd te gebeuren, maar de mogelijkheid bestaat). Esthetisch voordeel is dat dunne film zonnepanelen een diepzwarte en egale kleur hebben. Esthetisch ziet het er erg strak uit en is het te zien als één zonnecel. Mono en polykristallijne panelen bestaan uit meerdere cellen en zien er minder strak uit.

Multi Energie Panelen (MEP) oftewel PVT (Photo voltaic Thermic) 
Een nieuwe ontwikkeling op de markt is het multi energie paneel. Dit is een paneel waarmee zowel elektriciteit als warm water kan worden opgewekt. De systemen zijn optimaal voor bewoners die een klein dak hebben en zowel elektra als warm tapwater willen opwekken. Met name bij energieneutrale woningen en/of nul op de meter woningen biedt dit systeem kansen om ook veel warm tapwater op te wekken. Dit is ter ondersteuning van bijvoorbeeld de warmtepomp en dus buffering van warm water in het buffervat. Esthetisch gezien geeft dit een groot voordeel, er liggen niet twee verschillende systemen op het dak. Wanneer er echter voldoende ruimte is om zowel zonnepanelen als een zonneboiler te plaatsen, dan heeft dit energietechnisch de voorkeur. Twee losse systemen zullen efficiënter werken dan een gecombineerd PVT paneel.

Ik heb schaduw op mijn dak. Zijn zonnepanelen dan wel interessant?

Dit zal per situatie verschillen. Het is belangrijk om te realiseren dat de zon in de winter een stuk lager staat dan in de zomer. Wanneer de schaduwlast op het dak voornamelijk in de winter van toepassing is, dan kan het installeren van zonnepanelen nog steeds heel interessant zijn. De zonnepanelen zullen voornamelijk in de maanden maart tot en met september/oktober veel energie produceren. In de maanden november tot en met februari is dit slechts circa 13% van de totale jaaropbrengst. Is er last van een slagschaduw, zoals bijvoorbeeld een schoorsteen, die langzaam de gehele dag een strook schaduw legt over het dakvlak, dan kan een parallelle schakeling uitkomst bieden. Laat u hierover adviseren door de installateur of neem contact op met het Duurzaam Bouwloket om de situatie te bespreken.

Zijn er verschillende soorten systemen?

Zonnepanelen kunnen zowel parallel als in serie worden geschakeld. Bij een serieschakeling zal de zwakste schakel de kracht van de ketting bepalen. Valt er schaduw op één zonnepaneel, dan zal dit van invloed zijn op het gehele systeem.

Is er geen last van schaduw, dan kan een serieschakeling een prima oplossing zijn. Is er wel last van schaduw, zoals bijvoorbeeld een schoorsteen, dan is het waarschijnlijk slim om te kiezen voor een parallelle schakeling. Hierdoor worden alle panelen individueel geschakeld en hebben zij geen invloed op elkaar. De kosten van een parallelle schakeling liggen wel een stuk hoger dan die van een serie geschakeld systeem. Dit kan oplopen tot € 90,- per paneel. Er zijn twee mogelijkheden om een systeem parallel te schakelen:

Micro-omvormer
Veel aangeboden systemen in de markt maken gebruik van een centrale omvormer. Eén omvormer die gekoppeld is aan alle panelen. Bij toepassing van micro-omvormers krijgen alle panelen een eigen omvormer. Deze micro-omvormers worden achter de zonnepanelen op het dak geplaatst. Hierdoor is geen centrale omvormer meer nodig in de woning en worden de panelen bovendien parallel geschakeld (individueel). De kosten van micro-omvomers liggen vaak een stuk hoger dan bij het plaatsen van één centrale omvormer.

Power-optimzer
Een power-optimizer is een manier om zonnepanelen parallel (individueel) te schakelen. Werkt één paneel minder goed, door bijvoorbeeld schaduwval, dan hebben de andere panelen hier geen last van. Bij alle panelen wordt dan een extra kastje (power-optimzer) achter het paneel geplaatst. In de woning is een speciale omvormer nodig die kan communiceren met de power-optimizers achter de panelen.

Wat is de ideale helling voor zonnepanelen?

De optimale hellingshoek is 35 graden. Dit houdt echter niet in dat daken met een andere hellingshoek niet interessant zijn. Zonnepanelen kunnen zelfs plat op een dak geplaatst worden en nog steeds een prachtige opbrengst leveren. Bij een plat dak moet bijvoorbeeld ook rekening gehouden worden met de afstand tussen de panelen. Hoe hoger de hellingshoek, hoe verder de afstand tussen de rijtjes panelen. Anders gaan ze namelijk schaduw op elkaar werpen. Om zoveel mogelijk panelen op een plat dak te plaatsen worden de panelen daarom vaak onder een hellingshoek van circa 10 – 15 graden geplaatst. Bij platte daken op het zuiden worden zelfs vaak oost-west opstellingen gemaakt. Op deze manier wordt namelijk de afstand tussen de panelen gevuld met een extra paneel. De panelen hebben dan per paneel een wat mindere opbrengst, maar er kunnen dan veel meer panelen op het dak geplaatst worden. Hierdoor zal de totale productie van het dak veel groter zijn, dan wanneer de panelen op het zuiden geplaatst worden.

Aan welke kosten moet ik ongeveer denken?

De kosten zijn afhankelijk van een groot aantal factoren:

 • Aantal panelen
 • Vermogen van het paneel (WP)
 • Merk van het paneel
 • Uitstraling (fullblack of een blauw paneel met een zilveren rand)
 • Garanties
 • Keurmerken
 • Merk omvormer
 • Type omvormer (serie of parallel)
 • Monitoring (draadloos of bekabeld)
 • Bereikbaarheid dak
 • Et cetera

Gemiddeld kan worden uit gegaan van een bedrag tussen de € 350,- en € 500,- per paneel. Dit is inclusief montage, omvormer, kabels, aansluiting in de meterkast en btw.
Wij adviseren altijd om meerdere offertes op te vragen. Mocht je er zelf niet helemaal uit komen, dan kan één van onze adviseurs onafhankelijk met je mee kijken. 

Hoe stormvast is een zonnepanelen installatie?

De montagematerialen zijn door fabrikanten getest om zowel op een plat dak als op een schuin dak te blijven liggen bij hoge windkracht. Hiervoor dienen de installateurs berekeningen te maken op basis van een aantal factoren (locatie, hoogte van het dak, grootte van het dak, etc.). Op basis van deze berekeningen geven richtlijnen aan dat er een bepaald aantal beugels (schuin dak) of ballast (plat dak) geplaatst dient te worden. Wij adviseren altijd om zonnepanelen aan te schaffen bij een gecertificeerde installateur.

Moeten zonnepanelen schoongemaakt worden?

Zonnepanelen zijn voorzien van een speciale coating waardoor vuiligheid/stof van het paneel af zal spoelen tijdens een regenbui. Uiteraard zijn er omstandigheden waardoor een installateur toch kan aanbevelen bijvoorbeeld eens per twee jaar het paneel schoon te (laten) maken. Om dit te beoordelen zal een installateur de situatie ter plekke moeten aanschouwen. Laat u hierover adviseren door de installateur.

Ik heb al een aantal zonnepanelen, kan het nieuwe systeem aangesloten worden op mijn huidige omvormer?

Waarschijnlijk is dit niet mogelijk. Een omvormer is specifiek geschikt voor een bepaald vermogen. Een installatie van 10 zonnepanelen heeft een andere omvormer dan een installatie van 16 zonnepanelen. Je krijgt dan een volledig nieuwe installatie (omvormer, kabelroute, groep in meterkast, etc.).

Moet er een extra groep in de meterkast geplaatst worden?

Er zijn mogelijkheden om de omvormer aan te sluiten op de groep van de wasmachine of de droger. Indien de wasmachine of droger op zolder aangesloten is op een aparte groep (en hier geen andere apparatuur op is aangesloten!) kan een zogenaamde PV-verdeler worden gebruikt. Hierdoor hoeft er geen aparte groep geplaatst te worden in de meterkast. Dit kan tot circa 12 panelen. Het plaatsen van een PV-verdeler is vaak iets hoger in de prijs dan het aansluiten van een groep in de meterkast. Staat er andere apparatuur aangesloten op de groep van de wasmachine of droger, dan zullen de zonnepanelen aangesloten moeten worde op een aparte groep in de meterkast. Vraag naar de mogelijkheden bij de installateur.

Wat is de afmeting van een zonnepaneel?

De meeste zonnepanelen zijn circa 1,65 meter hoog een circa 1 meter breed. De panelen kunnen zowel liggend als staand worden gemonteerd. 

Ik heb gehoord dat je de BTW op een investering in zonnepanelen kunt terugvragen, klopt dit?

Dit klopt. Het is in een veel situaties mogelijk om de BTW terug te vragen. Dit gaat dan om zowel de BTW op de arbeids- als materiaalkosten. Veel installateurs kunnen dit voor je uit handen nemen.

Wil je graag zelf de BTW terug vragen? Een stappenplan kan je opvragen via onze subsidiecheck.

Wat is een micro-omvormer of power-optimizer?

Micro-omvormer
Veel aangeboden systemen in de markt maken gebruik van een centrale omvormer. Eén omvormer die gekoppeld is aan alle panelen. Bij toepassing van micro-omvormers krijgen alle panelen een eigen omvormer. Deze micro-omvormers worden achter de zonnepanelen op het dak geplaatst. Hierdoor is geen centrale omvormer meer nodig in de woning en worden de panelen bovendien parallel geschakeld (individueel). De kosten van micro-omvomers liggen vaak een stuk hoger dan bij het plaatsen van één centrale omvormer.

Power-optimzer
Een power-optimizer is een manier om zonnepanelen parallel (individueel) te schakelen. Werkt één paneel minder goed, door bijvoorbeeld schaduwval, dan hebben de andere panelen hier geen last van. Bij alle panelen wordt dan een extra kastje (power-optimzer) achter het paneel geplaatst. In de woning is een speciale omvormer nodig die kan communiceren met de power-optimizers achter de panelen.

Ik heb geen dak op het zuiden, zijn zonnepanelen voor mij wel interessant?

Ook op een westelijk of oostelijk geleden dakvlak zullen zonnepanelen nog een heel leuk rendement opleveren. Uiteraard zal een zonnepaneel op een zuidelijk gelegen dak meer produceren dan een paneel op een westelijk of oostelijk gelegen dak. Dit betekent echter niet dat het plaatsen van zonnepanelen hier niet interessant is. De vuistregel voor oriëntatie van zonnepanelen is over het algemeen genomen dat de panelen op het westen en het oosten geplaatst kunnen worden en overal hier tussen in.

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Wanneer de woning in eigendom is, dan zullen de zonnepanelen vrijwel altijd onder de bestaande opstalverzekering meeverzekerd zijn. Controleer dit van te voren en breng de verzekeraar op de hoogte van het aanbrengen van de zonnepanelen! Bij een huurwoning heeft de huurder geen opstalverzekering, maar kunnen de panelen mogelijk wel meeverzekerd worden in de inboedelverzekering. Neem hiervoor contact op met de verzekeraar.

Wat is salderen?

Wanneer de zonnepanelen elektriciteit leveren, dan zal dit in eerste instantie gebruikt worden door apparatuur in de woning. Is de apparatuur voorzien van voldoende elektriciteit en is er elektriciteit over? Dan zal dit worden teruggeleverd aan het net. Dit terugleveren van elektriciteit aan het net noemen we salderen. Dit ligt vast in de Elektriciteitswet (1998 - artikel 31c lid 2). De elektriciteitsmeter zal registeren hoeveel er in één jaar tijd teruggeleverd wordt aan de energiemaatschappij (bij een ouderwetse draaischijfmeter/ferrarismeter wordt dit direct verrekend). De energiemaatschappij zal dit verrekenen op de eindafrekening (jaarnota). Tot het eigen verbruik zal de maatschappij dit verrekenen voor het afgesproken tarief per kWh. Dit tarief per kWh bestaat uit het leveringstarief, de energiebelasting, opslag duurzame energie (ODE) en btw.

advies nodig?
wij zijn er voor je!
Heb je hulp nodig bij het verduurzamen van jouw woning of nieuwbouw project? Vraag naar een van onze energie adviseurs.
Deze website maakt gebruik van Cookies Uitleg over cookies, met een link naar de pagina met privacy beleid Meer informatie Cookies toestaan