Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Vochtprobleem verhelpen met
Bodemisolatie

Last van een vochtige kruipruimte? Dan is bodemisolatie wellicht een interessante maatregel. Met bodemisolatie zorg je er voor dat de lucht in de kruipruimte droger wordt.

Factsheet bodemisolatie

Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. In onze privacyverklaring kun je bekijken wat wij met jouw gegevens doen. Meer weten over bodemisolatie? Vraag de factsheet aan!
Adviseur Duurzaam Bouwloket
"Vloer- en bodemisolatie worden regelmatig door elkaar gehaald. Bij bodemisolatie breng je een materiaal aan op de bodem van de kruipruimte. Bij vloerisolatie wordt het materiaal rechtstreeks tegen de onderkant van de vloer bevestigd. Heb je niet voldoende ruimte voor vloerisolatie? Dan raden wij aan om te kiezen voor bodemisolatie" Bas - Adviseur Duurzaam Bouwloket

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

Als er genoeg ruimte onder de vloer is, adviseren wij altijd om te kiezen voor vloerisolatie. Bodemisolatie is echter een goede optie als de kruipruimte te laag is en als deze vochtig is. Met bodemisolatie zorg je er namelijk voor dat het condensatiepunt verschuift tot in of onder het isolatiemateriaal. Dit heeft tot gevolg dat de kruipruimte droger wordt en er minder vochtige lucht de woning in komt. Bovendien zal door de bodemisolatie minder kou uit de grond naar de vloer stralen. De ruimte tussen de bodemisolatie en de vloer moet wel altijd voldoende geventileerd worden, hierdoor blijft er altijd (koude) lucht langs de onderkant van de vloer stromen.

Aan de slag?

Een vraag over bodemisolatie of wil je direct aan de slag? Klik dan op onderstaande keuzes

Een vraag stellen
Offertes opvragen

De maatregel die voor mij de grootste eyeopener was, is het isoleren van de vloer en bodem

De maatregel die voor mij de grootste eyeopener was, is het isoleren van de vloer en bodem. Ik heb geen schimmeloptrek meer, een droge ondergrond en minder warmteverlies; kortom je comfort neemt meteen toe. 

Veel gestelde vragen


Als je geïnteresseerd bent in bodemisolatie en je besluit om het uit te laten voeren door een gespecialiseerd isolatiebedrijf, worden doorgaans de volgende stappen doorlopen:

Proces vóór uitvoering

Allereerst komt het isolatiebedrijf langs om de specifieke situatie te bekijken. Tijdens deze afspraak worden de onderkant van de begane grondvloer en de kruipruimte geïnspecteerd. Gedurende deze inspectie wordt onder andere gekeken naar de hoogte van de kruipruimte, de hoeveelheid vocht, de aanwezige ventilatievoorzieningen en of er veel puin in de kruipruimte aanwezig is. Op basis van de inspectie en persoonlijke (comfort)wensen neemt het isolatiebedrijf vervolgens de mogelijkheden door en maakt men een offerte.

Als je met het isolatiebedrijf in overeenstemming bent gekomen over de prijs, wordt een datum afgesproken waarop de isolatie op de bodem kan worden aangebracht.

Proces tijdens uitvoering

Het isolatiebedrijf zal je verzoeken de obstakels naar en rondom de kruipruimte vrij te maken, zodat zij de ruimte hebben om de werkzaamheden goed uit te voeren. Over het algemeen ondervind je geen overlast op het moment dat het isolatiebedrijf de isolatie aan het aanbrengen is. Het isolatiebedrijf zal er tevens voor zorgen dat na afloop alles netjes wordt weggewerkt en opgeruimd.

Een bodemisolatie voorkomt verdamping vanuit de bodem en zorgt er daarnaast voor dat de warmte in de kruipruimte behouden blijft (dit is afhankelijk van de mate van ventilatie). Vocht condenseert in/tegen de onderzijde van de bodemisolatie en hierdoor daalt de relatieve vochtigheid boven de isolatielaag. In de basis functioneren alle bodemisolatiematerialen hetzelfde. De volgende materialen worden veel toegepast:

 • Kunststof parels/chips/schelpen;
 • Isolatiematrassen (bodemhygrolatie);
 • Natuurlijke schelpen;
 • Bodemfolie.

De keuze voor het type materiaal is met name afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte. We houden daarvoor de volgende hoogtes aan:

 • Lager dan 30 centimeter: isolatieparels (bodemisolatie);
 • 30 tot 45/50 centimeter: isolatiechips/wokkels of isolatiematrassen (bodemisolatie);
 • Hoger dan 45/50 centimeter: vloerisolatie.

Bodemfolie wordt veel toegepast in combinatie met een vloerisolatie zoals thermoskussens of een prestatiefolie.

Van deze materialen is de natuurlijke schelp een bijzondere. Deze werd in het verleden veel toegepast, maar tegenwoordig een stuk minder. Alle overige materialen zullen namelijk meestijgen met het waterpeil, maar dat doet de natuurlijke schelp niet. Stijgt het waterpeil te hoog, dan zal de schelpenlaag de werking verliezen. Bovendien is een kruipruimte voorzien van natuurlijke schelpen erg lastig toegankelijk, vaak lastiger dan bij de andere materialen.

Kruipruimte gevuld met schelpen

De bovenstaande foto toont een kruipruimte waarin een doorgang is gemaakt door een laag natuurlijke schelpen. 
Doordat de schelpen deels zijn weggehaald is het effect van de schelpenlaag verloren gegaan. De watergrens is goed te zien.

Om in aanmerking te komen voor bodemisolatie dient de woning aan een aantal randvoorwaarden te voldoen, te weten:

 • De kruipruimte moet toegankelijk zijn;
 • Indien de kruipruimte niet toegankelijk is, kunnen bepaalde materialen ook van buitenaf aangebracht worden;
 • De kruipruimte moet puinvrij zijn (of worden gemaakt);
 • Er moet voldoende ventilatie aanwezig zijn;
 • Afhankelijk van het type materiaal dient er een minimale hoogte van de kruipruimte te zijn. Bespreek dit met de uitvoerende partij. Over het algemeen worden de onderstaande minimale waarden aangehouden:
  • Isolatiechips: hoogte van de kruipruimte circa 30 - 35 cm;
  • Natuurlijke schelpen: hoogte van de kruipruimte circa 30 - 35 cm;
  • Isolatieparels: hoogte van de kruipruimte circa 20 - 25 cm;
  • Isolatiematrassen/folie: hoogte van de kruipruimte minimaal 35 cm (in sommige gevallen zelfs hoger);

Bij het isoleren van de bodem van de kruipruimte zijn er een aantal zaken waar je extra goed op moet letten. Deze aandachtspunten zijn als volgt:

 • Zorg voor goede ventilatie (indien niet voldoende ventilatie in de kruipruimte aanwezig is zullen er ventilatiekokers of ventilatieroosters moeten worden aangebracht);
 • Controleer van tevoren goed of het materiaal waarmee je de kruipruimte wilt isoleren, past bij de hoogte van de kruipruimte;
 • Zorg dat er geen puin in de kruipruimte aanwezig is.

Veel mensen denken dat bodemisolatie veel werk, tijd en overlast met zich meebrengt. Het tegendeel is echter waar. In bijna alle gevallen is binnen één dag(deel) de bodem geïsoleerd.

De kosten voor bodemisolatie zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals het type isolatiemateriaal, de isolatiedikte en de bereikbaarheid van de kruipruimte.
Kijkende naar de meest toegepaste materialen kan je denken aan de volgende kosten voor bodemisolatie:

 • Bodemisolatie met echte schelpen kost circa € 30,- tot € 40,- per vierkante meter vloeroppervlak (isolatiedikte circa 30 centimeter);
 • Bodemisolatie met kunststof (EPS) isolatiechips kost circa € 20,- tot € 30,- per vierkante meter vloeroppervlak (isolatiedikte circa 30 centimeter);
 • Bodemisolatie met kunststof (EPS) isolatieparels kost circa € 25,- tot € 35,- per vierkante meter vloeroppervlak (isolatiedikte circa 20-25 centimeter);
 • Bodemisolatie met isolatiematrassen (EPS parels ingepakt in een harde PE-folie) kost circa € 25,- tot € 35,- per vierkante meter vloeroppervlak.
  De funderingsranden worden ook dichtgezet met deze isolatiematrassen;
 • Bodemisolatie met een harde PE-folie op de bodem kost circa € 8,- tot € 12,- per vierkante meter, of circa € 5,- per vierkante meter wanneer je dit zelf aanbrengt. 
  Door isolatiebedrijven wordt deze harde PE folie veelal toegepast met een vloerisolatie zoals Thermoskussens of een prestatiefolie. De folie zorgt dat vocht tegen de onderkant van de folie condenseert waardoor de luchtlaag boven de folie droger wordt.

Op basis van een gemiddelde tussenwoning met 50 m2 vloeroppervlak zal de prijs circa € 1.250,- tot € 1.750,- bedragen.

Voor het isoleren van de bodem is geen vergunning nodig. Indien je in het bezit bent van een monument is het verstandig om eerst even navraag te doen bij de gemeente. 

Dit is afhankelijk van het toegepaste materiaal. Een natuurlijke schelp is lastig aan de kant te schuiven en kan het betreden van de kruipruimte moeilijk maken. Andere (kunststof) materialen zijn makkelijker aan de kant te schuiven. Bij een bodemfolie of isolatiematras kan je er (voorzichtig) overheen kruipen.

Zowel vloer- als bodemisolatie voorkomt dat kou en vocht vanuit de bodem opstijgt en via de vloer in huis terecht komt. De vloer voelt daardoor warmer aan. De keuze is met name afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte. We houden daarvoor de volgende hoogtes aan:

 • Lager dan 30 centimeter: isolatieparels (bodemisolatie);
 • 30 tot 45/50 centimeter: isolatiechips/wokkels of isolatiematrassen (bodemisolatie);
 • Hoger dan 45/50 centimeter: vloerisolatie.

De eerste uitdaging bij het isoleren van je vloer is om informatie te vinden over je kruipruimte. Het kan handig zijn om de bouwtekeningen van je woning er op na te slaan. Als je buren dezelfde woning hebben, kan het ook helpen om daar eens een kijkje te nemen. Sommige woningen hebben wel een kruipruimte onder de woning, maar deze is niet toegankelijk. In dat geval moet er een luik worden gemaakt of een gat worden gegraven om in de kruipruimte te komen. De meeste isolatiebedrijven kunnen dat voor je verzorgen tegen een meerprijs.

Voor het aanbrengen van bodemisolatie is minimaal 35 centimeter aan ruimte nodig onder de vloer. Dit geldt niet voor een kruipruimte die niet toegankelijk is en van buitenaf van bodemisolatie wordt voorzien. Als er onder de balken van een houten vloer minder dan 20 centimeter ruimte is, dan kan de bodemisolatie niet aangebracht worden. Tussen de bovenkant van de bodemisolatie en de onderkant van de houten balken moet circa 10 centimeter open ruimte blijven. Deze ruimte is nodig om eventueel verplaatsing van het materiaal door bijvoorbeeld opkomend water mogelijk te maken.

Tot 2030 is er vanuit de landelijke overheid de subsidieregeling voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers (ISDE). Ook het laten aanbrengen van bodemisolatie valt onder deze regeling. Hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden, meer informatie hierover kun je vinden op onze pagina over de ISDE-subsidie. Of de gemeente aanvullende subsidies heeft, kan per gemeente verschillen. Om te controleren of er in jouw gemeente subsidie is voor bodemisolatie, kan je de subsidiecheck doen op onze website.

Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw vraag over bodemisolatie er (nog) niet tussen staat. Neem telefonisch contact op met één van onze adviseurs op 072 - 743 39 56 of stuur ons een e-mail met jouw vraag via het contactformulier, dan helpen wij je zo snel mogelijk!