Vochtprobleem verhelpen met

Bodemisolatie

Heeft u een vochtige kruipruimte? Dan is bodemisolatie wellicht een interessante maatregel. Met bodemisolatie zorg je er voor dat de lucht in de kruipruimte droger wordt.

Factsheet bodemisolatie

E-Mailadres
Postcode
Huisnummer
Meer weten over bodemisolatie? Vraag de factsheet aan!
"Vloerisolatie en bodemisolatie worden regelmatig door elkaar gehaald. Bij bodemisolatie breng je een materiaal aan op de bodem van de kruipruimte. Bij vloerisolatie wordt het materiaal rechtstreeks tegen de onderkant van de vloer bevestigd. Heb je last van een vochtige kruipruimte? Dan raden wij aan om dit eerst aan te pakken. Dit kan met bodemisolatie" Michiel - Bouwkundig adviseur Duurzaam Bouwloket

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

Bij een natte kruipruimte is bodemisolatie een goede eerste stap om mee te beginnen. Met bodemisolatie zorg je er namelijk bij een natte kruipruimte voor dat het condensatiepunt verschuift in het isolatiemateriaal. Dit heeft tot gevolg dat kruipruimte droger wordt. Bij een zeer droge kruipruimte is het niet direct noodzakelijk om gelijk te beginnen met bodemisolatie. Andere maatregelen als vloer-, gevel- of dakisolatie zijn dat geval interessanter op het gebied van energiebesparing en comfortverbetering. Er zijn isolatiebedrijven die naast de vloerisolatie ook direct een bodemisolatie aanbrengen. Op deze manier sla je direct twee vliegen in één klap. 

Aan de slag?

Een vraag over bodemisolatie of wil je direct aan de slag? Klik dan op onderstaande keuzes

Een vraag stellen
Offertes opvragen

De maatregel die voor mij de grootste eyeopener was, is het isoleren van de vloer en bodem

De maatregel die voor mij de grootste eyeopener was, is het isoleren van de vloer en bodem. Ik heb geen schimmeloptrek meer, een droge ondergrond en minder warmteverlies; kortom je comfort neemt meteen toe. 

Veel gestelde vragen

Wat komt het isolatiebedrijf precies bij mij doen?

Het isoleren van een kruipruimte is een redelijk specialistisch werk en wordt doorgaans door een gespecialiseerd bedrijf uitgevoerd. Indien u er voor kiest om uw kruipruimte te isoleren wordt over het algemeen het volgende traject met u doorlopen:

Vóór uitvoering
Allereerst komt een specialist bij u thuis langs om uw kruipruimte te inspecteren. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de hoeveelheid vocht en puin in de kruipruimte. Op basis van deze eerste inspectie maakt de aannemer (specialist?) een offerte.

Op het moment dat u akkoord bent gegaan met de offerte wordt een datum afgesproken waarbij de aannemer uw kruipruimte gaat isoleren.

Tijdens uitvoering
Het isoleren van de kruipruimte gebeurt doorgaans met specialistisch materiaal zoals een vacupress of luchtverplaatsingstechniek. Op deze manier wordt het materiaal op een gelijkwaardige manier verspreid in de kruipruimte. Men kan er ook voor kiezen om de kruipruimte te isoleren met isolatiematrassen, deze worden in de kruipruimte neergelegd. Over het algemeen is men binnen een dagdeel klaar met het isoleren van de kruipruimte en kunt u genieten van een aangenamer comfort.

Welke materialen worden doorgaans toegepast?

Polystyreen Chips
Polystyreen chips is een bodemisolatie in de vorm van chips die is vervaardigd uit gerecycled poystyreen (piepschuim). Het materiaal bestaat voornamelijk uit lucht. Een laag Polystyreen chips op de bodem voorkomt verdamping en zorgt er daarnaast voor dat de bodem van de kruipruimte niet kan opwarmen. Hierdoor condenseert water uit de lucht op de bodem en daalt de relatieve vochtigheid. Het product is tevens warmte-isolerend. Met een laag van circa 30 cm voorkomt u jaarlijks veel vocht en bespaart u indirect ook op uw energienota.

Voordelen van Polystyreen chips:

 • Weinig risico op zwamvorming en ongedierte;
 • Geen last van een muffe lucht in de woonkamer/kruipruimte;
 • Isolerende werking;
 • Geen vocht meer in de kruipruimte;
 • Gemakkelijk en snel aan te brengen en te verplaatsen;
 • Verlengt de levensduur van gas/cv leidingen;
 • Voorkomt vorstschade en betonrot;
 • De kruipruimte blijft goed toegankelijk .


EPS - Isolatiematrassen
Naast EPS-chips zijn er ook de EPS-Isolatiematrassen. Isolatiematrassen met EPS- parels hebben bij elke vloertype effect. Dit geldt zowel voor betonvloeren als voor houten vloeren. Door de isolatie van de bodem van de kruipruimte en de funderingsmuren stijgt onder de vloer de temperatuur waardoor er een vermindering van het warmteverlies optreedt. De isolatiematrassen bestaan uit speciaal genopt en geperforeerd binnenelement van kunststofolie. In dit binnenelement zijn de EPS parels geblazen. Rondom het binnenelement is een speciaal buitenelement gelast. Dit buitenelement is ook van een kunststoffolie. Hierdoor is het gehele product goed bestand tegen vocht. 

EPS-isolatiematrassen zijn vrij eenvoudig aan te brengen. De matrassen waarborgen een gelijkmatige verdeling van het isolatiemateriaal. U kunt de EPS-isolatiematrassen ook makkelijk zelf aanbrengen.

Voordelen van de EPS-isolatiematrassen

 • Goed bestand tegen vocht en humuszuren;
 • Geen last meer van een muffe lucht in de woonkamer en in de kruipruimte;
 • Gemakkelijk en snel aan te brengen;
 • Kruipruimte blijft goed toegankelijk;
 • Er treedt geen condensatie meer op, waardoor corrosie van leidingen niet meer voor komt;
 • De isolatiedekens leveren een energiewinst op.


EPS parels
EPS-parels bestaan uit kleine piepschuim parels die in de kruipruimte worden geblazen. De piepschuim parels komen het best tot hun recht in een vochtige kruipruimte. De parels blijven als een laag drijven, zijn ongevoelig voor vocht en blijven hierdoor goed hun werk doen. Het aanbrengen van de EPS-parels geschiedt door het inblazen van de parels (met lucht) in de kruipruimte. De bewoners ondervinden er weinig last van en het kan ook bij zeer kleine hoogtes worden ingeblazen.

Voordelen EPS-parels bodemisolatie

 • Goede bestand tegen vochtbestrijding;
 • Makkelijk en snel aan te brengen;
 • EPS parels drijven, zijn ongevoelig voor vocht en werken daarom uitstekend in een zeer vochtige situatie;
 • Kan al toegepast worden bij een zeer lage kruipruimte;
 • De kruipruimte blijft na aanbrengen goed toegankelijk (behalve als het een zeer lage kruipruimte is);
 • Leidingwerk gaat over het algemeen na aanbrengen van de parels langer mee.

 

Schelpen
Het aanbrengen van schelpen in de kruipruimte werk isolerend maar minder isolerend dan de andere materialen. Aan de andere kan zijn schelpen wel een natuurlijk product met een goede werking en een zeer lange levensduur. Daarnaast hebben schelpen de eigenschap dat het optrekkend vocht goed tegen gaat. Door het aanbrengen van schelpen zal er geen verdamping meer ontstaan waardoor tevens de muffe lucht veel minder is of in veel gevallen zelfs verdwijnt. Schelpen worden met speciaal materiaal de kruipruimte ingeblazen. Het inblazen van schelpen is een specialistisch werk.

Voordelen van schelpen als bodemisolatie

 • Natuurlijk product;
 • Lange levensduur;
 • Geen last meer van vocht, muffe lucht, schimmel en ongedierte;
 • Schelpen werken isolerend, vochtwerend en geluidsisolerend;
 • Zorgen voor een aangenamer comfort in de woning;
 • Kunnen al toegepast aangebracht worden bij een zeer lage kruipruimte;
 • De kruipruimte blijft na aanbrengen goed toegankelijk (behalve als het een zeer lage kruipruimte is);
 • Makkelijk en snel aan te brengen;
 • Kleinere kans op vochtschade, betonrot en schade aan het leidingwerk.

Wat zijn de belangrijkste randvoorwaarden voor uitvoering?

Om in aanmerking te komen voor kruipruimte-isolatie dient de woning aan een aantal randvoorwaarden te voldoen, te weten:

 • De woning dient voorzien te zijn van een kruipruimte;
 • De kruipruimte heeft een minimale hoogte. Deze hoogte is afhankelijk van het type materiaal:

- Isochips: hoogte van de kruipruimte circa 30 - 35 cm;
- Schelpen: hoogte van de kruipruimte circa 30 - 35 cm;
- EPS parels: hoogte van de kruipruimte circa 20 - 25 cm;
- Isolatiematrassen: hoogte van de kruipruimte minimaal 35 cm (in sommige gevallen zelfs hoger);

 • De kruipruimte moet puinvrij te zijn;
 • Als er onvoldoende ventilatievoorzieningen aanwezig zijn, moeten er ventilatieroosters worden aangebracht.

Met welke aandachtspunten moet ik rekening houden?

Bij het isoleren van de bodem van de kruipruimte zijn er een aantal zaken waar je extra goed op moet letten. Deze aandachtspunten zijn als volgt:

 • Zorg voor goede ventilatie (indien niet voldoende ventilatie in de kruipruimte aanwezig is zullen er ventilatiekokers of ventilatieroosters moeten worden aangebracht);
 • Controleer van te voren goed of het materiaal waarmee je de kruipruimte wilt isoleren, past bij de hoogte van de kruipruimte;
 • Zorg dat er geen puin in de kruipruimte aanwezig is.

Hoeveel tijd neemt het isoleren van de kruipruimte in beslag?

Veel mensen denken dat het isoleren van de bodem van de kruipruimte veel overlast en rommel met zich meebrengt. De praktijk wijst echter anders uit. Het isoleren van de  kruipruimte is doorgaans binnen een dagdeel uitgevoerd.

Wat zijn de kosten voor het aanbrengen van een bodemisolatie ongeveer?

De kosten voor een bodemisolatie zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals het type isolatiemateriaal, de isolatiedikte en de bereikbaarheid van de kruipruimte.
Kijkende naar de meest toegepaste materialen kunt u denken aan de volgende kosten voor bodemisolatie:

 • Bodemisolatie met echte schelpen kost circa € 25,- per vierkante meter vloeroppervlak (isolatiedikte circa 30 centimeter);
 • Bodemisolatie met kunststof (EPS) isolatiechips kost circa € 21,- per vierkante meter vloeroppervlak (isolatiedikte circa 30 centimeter);
 • Bodemisolatie met kunststof (EPS) isolatieparels kost circa € 21,- per vierkante meter vloeroppervlak (isolatiedikte circa 30 centimeter);
 • Bodemisolatie met isolatiematrassen (EPS parels ingepakt in een harde PE-folie) kost circa € 20,- per vierkante meter vloeroppervlak
  De funderingsraden worden ook dichtgezet met deze isolatiematrassen.
 • Bodemisolatie met een harde PE folie op de bodem kost circa € 5,- per vierkante meter wanneer u dit zelfstandig aanbrengt. 
  Door isolatiebedrijven wordt deze harde PE folie veelal toegepast met een vloerisolatie. De folie zorgt dat vocht tegen de onderkant van de folie condenseert waardoor de luchtlaag boven de folie droger wordt.

Is er een vergunning nodig voor het isoleren van de vloer?

Voor het isoleren van de kruipruimte is geen vergunning nodig. Indien je in het bezit bent van een monument is het verstandig om eerst even navraag te doen bij de gemeente. 

advies nodig?
wij zijn er voor je!
Heb je hulp nodig bij het verduurzamen van jouw woning of nieuwbouw project? Vraag naar een van onze energie adviseurs.
Deze website maakt gebruik van Cookies Uitleg over cookies, met een link naar de pagina met privacy beleid Meer informatie Cookies toestaan