Verlaag je gasverbruik met

Spouwmuurisolatie

Wist je dat spouwmuurisolatie naast een aangenaam comfort ook zorgt voor een flinke verlaging van de energienota? Wacht niet en lees op deze pagina alles over spouwmuurisolatie!

Factsheet spouwmuurisolatie

E-Mailadres
Postcode
Huisnummer
In de factsheet vind je een overzicht van de meest belangrijke informatie over spouwmuurisolatie om een goede keuze te kunnen maken of de maatregel wel of niet voor jouw situatie geschikt is.
"Het is niet altijd mogelijk om spouwmuurisolatie toe te passen. Kies daarom voor een bedrijf dat is aangesloten bij de brancheorganisatie VENIN of een erkenning heeft van Insula of SKG IKOB. Deze bedrijven werken volgens vaste richtlijnen en doen vóór aanvang altijd eerst een endoscopisch onderzoek om te controleren wat de mogelijkheden zijn." - Zep, adviseur lokale bedrijven

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

Ben je in het bezit van een woning die gebouwd is tussen 1920 en 1975 en heeft deze woning een spouwmuur? Dan is spouwmuurisolatie mogelijk een goede maatregel om het comfort in de woning te verbeteren en het energieverbruik in de woning te verlagen. De gemiddelde dikte van een spouwmuur is circa 6 centimeter. Dit betekent dat je maximaal 6 centimeter aan isolatie in de spouwmuur kan vullen. Met deze 6 centimeter spouwmuurisolatie kan je een redelijk tot goede isolatiewaarde halen. 

In vergelijking met de isolatie die wordt toegepast in huidige nieuwbouw haalt spouwmuurisolatie een lagere isolatiewaarde. Spouwmuurisolatie is echter geen maatregel waar je in de toekomst spijt van gaat krijgen en een goede stap om mee te beginnen om de warmtevraag in de woning te verlagen. Lees voor meer informatie over spouwmuurisolatie onze kennisbank.

Aan de slag?

Een vraag over spouwmuurisolatie of wil je direct aan de slag? Klik dan op onderstaande keuzes

Een vraag stellen
Offertes opvragen

"Met spouwmuurisolatie veel meer comfort in mijn woning"

Toen Nienke Trap en haar man in 2009 hun nieuwe woning kochten moest het helemaal gemoderniseerd worden. Nienke vertelt: “Omdat het zo’n enorme onderneming was hebben we het in stappen aangepakt. Er was geen centrale verwarming. Het belangrijkste dat we meteen hebben gedaan is HR+++glas erin gezet, het oude gijzertje vervangen voor een HR-ketel. In 2011 hebben we de spouwmuur geïsoleerd. Dat hebben we gedaan op basis van een energieprestatieadvies dat we in 2010 hebben laten maken. Daar kwam een enorme lijst met aanbevelingen uit en er wordt eveneens aangegeven wat het aan energiebesparing oplevert. Maar het was voor ons ook vooral een comfortkwestie ".

Veel gestelde vragen

Wat komt het isolatiebedrijf precies bij mij doen?

Proces vóór uitvoering
Voordat je woning geïsoleerd kan worden komt het isolatiebedrijf langs voor een bezichtiging. Men kijkt dan met speciale apparatuur (endoscoop) bij je thuis in de spouw om te controleren of er geen vuil of vocht aanwezig is. Daarnaast wordt de dikte van de spouw opgemeten, het aantal vierkante meter gevel, type baksteen en de technische staat van het voegwerk. Aan de hand van de eerste bezichtiging kan het isolatiebedrijf beoordelen of de woning in aanmerking komt voor spouwmuurisolatie.

Wanneer je woning in aanmerking komt voor spouwmuurisolatie wordt vervolgens door het isolatiebedrijf een offerte opgesteld. Als de offerte door is goedgekeurd wordt een datum afgesproken om de spouwmuurisolatie aan te brengen.

Proces tijdens uitvoering
Tijdens de uitvoering wordt er een aantal gaten geboord in de voegen van uw buitenmuur. Deze boorgaten worden geboord in een vast boorpatroon zodat op alle plaatsen genoeg isolatiemateriaal gespoten kan worden. Op het moment dat men klaar is met boren wordt het afgesproken isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Indien nodig worden er van te voren speciale woningafscheidende borstels in de spouw geplaatst zodat het isolatiemateraal niet weglekt naar de buren. Als het isolatiemateriaal is aangebracht worden de gaten weer dichtgemaakt met metselspecie. In de eerste week is het kleurverschil tussen de nieuwe metselspecie en oude voeg nog goed te zien. In de loop van de tijd wordt het kleurverschil echter steeds minder zodat je er amper nog iets van terugziet.

Proces na uitvoering
Je kunt er voor kiezen om na uitvoering van de werkzaamheden de gevel te controleren met een infraroodopname. Je gaat dan duidelijk zien dat de woning minder warmte verliest.

Welke spouwmuur isolatie materialen worden doorgaans toegepast en wat zijn de verschillen?

Om de spouwmuur te isoleren heb je een keuze uit een aantal materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en warmtegeleidingscoëficient (λ = lambda waarde). Des te lager de lambda waarde, des te beter het materiaal isoleert. De meest voorkomende isolatiematerialen worden hieronder toegelicht:

 • EPS - isolatieparels (Isolatiewaarde = λ 0,033-0,042);
 • Minerale wol (Isolatiewaarde = λ 0,032-0,040);
 • PUR isolatie (Isolatiewaarde = λ 0,023-0,032);
 • Biofoam parels (Isolatiewaarde = λ +/- 0,038);

EPS - isolatieparels 
EPS - isolatieparels zijn kleine piepschuim parels. Samen met een speciale lijm worden de EPS - isolatieparels vermengd de spouwmuur ingespoten. Als het isolatiemateriaal is uitgehard, vormt er zich een massieve piepschuim plaat in de spouw die niet kan inzakken. Daarnaast dicht het isolatiemateriaal goed alle naden en kieren af. De isolatiewaarde van EPS - parels is hoog en daarmee zorgt het er voor dat de warmte goed binnen blijft. Naast de goede isolatiewaarde zijn de parels ook licht van gewicht, goed bestand tegen vocht en redelijk brandwerend.

Minerale wol (vlokken)
Minerale wol is een andere benaming van twee soorten isolatiemateriaal, namelijk glaswol en steenwol. Zoals de namen al zeggen zijn dit minerale wollen die gesponnen zijn uit glas of uit steen. De wol wordt net als bij EPS - parels in de spouw geblazen en heeft een hoge isolatiewaarde. De inblaaswol lijkt op wit katoen. Naast de hoge isolatiewaarde zijn steen- en glaswolvlokken ook goed bestand tegen geluid, vocht en brand. Glaswol isoleert beter dan steenwol. Steenwol heeft echter een iets betere geluidsisolerende werking vanwege de hogere massa per m3.

Vroeger had men veel kritiek op isolatie met minerale wol omdat er na verloop van tijd veel klachten waren over ingezakt isolatiemateriaal als gevolg van vochtdoorslag. Tegenwoordig is dit niet meer het geval omdat de materialen dusdanig zijn doorontwikkeld dat ze geheel waterafstotend zijn.

PUR
PUR is de afkorting voor polyurethaan en is een synthetisch isolatiemateriaal. Het bestaat uit twee componenten (polyol en isocyanaat) die via een mengmachine worden verwarmd en op druk gezet. Tijdens het inblazen in de spouw worden de componenten bij elkaar gebracht waardoor een reactie plaatsvind. Op het moment dat de vloeistof in de spouw terecht is gekomen zal het langzaam uitharden en uitzetten zodat alle naden en kieren goed worden afgedicht ook rondom de kozijnen. PUR isolatie heeft een hoge isolatiewaarde en is goed bestendig tegen vocht en schimmels. Indien je kiest voor het na-isoleren van de woning met een PUR schuim adviseren wij je 24 uur niet in de woning te verblijven na het uitvoeren van de werkzaamheden. Na het isoleren met PUR kan er tevens een rare geur hangen in de woning. Belangrijk is dat je de dagen erna de woning goed ventileert zodat de geur de woning uit kan trekken. Milieutechnisch gezien is PUR geen duurzaam isolatiemateriaal en zijn er op dit moment kostentechnisch en kwalitatief vergelijkbare duurzame alternatieven.

Biofoam parels
De Biofoamparel is de eerste composteerbare geëxpandeerde polystyreen met de kenmerken en eigenschappen die je kunt vergelijken met die van EPS-parels. Biofoamparels zijn gemaakt uit plantaardig restmateriaal en is volledig biologisch afbreekbaar. Bij het produceren van biofoamparels is tevens maar een zeer geringe hoeveelheid fossiele energie nodig. Het is tevens het enige spouwmuurisolatie materiaal op de markt met een cradle to cradle certificering voor de parel en het bindmiddel. Hierdoor is dit product op dit moment het meest duurzame product wat je in de spouwmuur kunt toepassen.

Voordelen van de biofoamparels is het feit dat ze goed bestand zijn tegen vocht, temperatuurwisselingen, schimmelvorming, vraat door ongedierte en inzakken aangezien het een massieve plaat vormt in de spouwmuur. Door de kleine parels en toevoeging van het bindmiddel zien we in de praktijk een mooie opvulling rondom de naden en kieren bij aansluitingen van kozijnen op de gevel. Hiermee wordt de kierdichtheid verbeterd. De bioparels zijn iets duurder dan de normale EPS-parels maar qua materiaalkeuze op dit moment wel het meest duurzame isolatiemateriaal op de markt voor in de spouwmuur.

Wat zijn de belangrijkste randvoorwaarden en aandachtspunten voor het uitvoeren van spouwmuurisolatie?

Algemene randvoorwaarden voor uitvoering:

 • Je woning dient een spouw te hebben. Dit kun je vrijblijvend laten controleren door een gespecialiseerd isolatiebedrijf;
 • De spouw moet schoon zijn. Er mag geen vuil in de spouw aanwezig zijn. Als er wel vuil of speciebaarden in de spouw aanwezig zijn, moet er bekeken worden of het verwijderd kan worden. Is dit niet het geval, dan kan er niet geïsoleerd worden in verband met kans op vochtproblemen in de toekomst;
 • Als je in het bezit bent van een geschilderde of gestucte buitengevel is spouwmuurisolatie niet altijd mogelijk. Raagpleeg het isolatiebedrijf om te controleren of je in aanmerking komt. Indien blijkt dat het niet mogelijk is raden wij je aan om je gevel op een andere manier te isoleren door bijvoorbeeld aan de binnenzijde van de gevel;
 • Als het metselwerk bestaat uit geglazuurde stenen is spouwmuurisolatie niet mogelijk, geglazuurde stenen zorgen namelijk voor dampremming waardoor je met vochtproblemen te maken kan krijgen;
 • Om te voorkomen dat er regenwater de spouw in treedt is het van belang dat zowel het voegwerk, de goot als het dak nog in goede staat is. Ook dient de afwatering rondom de gevel (bestrating) op afschot te liggen van de gevel af!

Minimale afmetingen van de spouw: 

 • Bij isolatie met EPS - parels is een spouw nodig met een minimale afmeting van 3 cm;
 • Bij isolatie met minerale wol is een spouw nodig met een minimale afmeting van 5 cm.

Hoe kan ik zien of mijn spouwmuur geschikt is om te isoleren?

Als je de spouw wilt laten isoleren heb je te maken met een aantal belangrijke aandachtspunten die van belang zijn. Door middel van de onderstaande tips kun je actie ondernemen om te laten inspecteren of de spouwmuur wel of niet geschikt is om na te isoleren:

 • Laat altijd vooraf je spouwmuur inspecteren door een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Je wilt namelijk weten of de spouwmuur geschikt is om na te isoleren door te inspecteren of er niet al isolatie in de spouwmuur aanwezig is of dat er vervuiling in de spouwmuur zit als lijm / speciebaarden die aan je metselwerk in de spouwmuur hangen. Het is aan te bevelen om per geveldeel meerdere inspecties uit te laten voeren. Hierdoor krijg je een goed beeld van de technische conditie van de spouw rondom de woning.
 • Op basis van het bouwjaar van je woning kun je van te voren ook zelf een inschatting maken of er reeds een spouwmuur of isolatie aanwezig is. Wanneer je woning is gebouwd voor 1920 heb je waarschijnlijk geen spouwmuur. Men bouwde in die periode namelijk vaak met een steensmuur (geen spouw). Indien dat bij jou het geval is dan kun je van binnenuit na-isoleren of aan de buitenkant van de gevel.
  Vanaf 1920 deed de spouwmuur in Nederland zijn intrede en werden de meeste woningen gebouwd met een spouwmuur. Woningen gebouwd tussen 1920 en 1975 hebben een spouwmuur en werden vanuit de nieuwbouw uit in principe niet geïsoleerd. Echter, het kan natuurlijk wel zo zijn dat je woning al is na-geïsoleerd door een voorgaande bewoner.
  Woningen gebouwd vanaf 1976 werden standaard voorzien van isolatie. We kregen vanaf dit jaar namelijk vanuit het bouwbesluit in Nederland regelgeving omtrent de isolatiegraad die een nieuw te bouwen woning moest ontvangen. Woningen na 1975 gebouwd hebben dus in principe spouwmuurisolatie. Afhankelijk van het bouwjaar is dit in de loop der jaren opgelopen door continue aanscherping van het bouwbesluit door de rijksoverheid in de loop der jaren.
  Let op, uiteindelijk komt het er in de praktijk toch altijd weer op neer. Wil je echt weten wat er in je spouwmuur zit en wat de technische conditie van het materiaal is dat wellicht al in de gevel zit? Dan dient er altijd een endoscopisch onderzoek uitgevoerd te worden door een gespecialiseerd bedrijf.
 • Naast het bouwjaar van de woning kun je vaak ook aan de dikte van buitenmuur controleren of het een of geen spouwmuur heeft. Als de dikte van buitenmuur tot en met de binnenmuur meer dan 24 centimeter is, heeft de woning waarschijnlijk een spouw;

Hoeveel tijd neemt het isoleren van de spouwmuur in beslag?

Veel mensen denken dat het isoleren van hun gevel erg veel werk, tijd en overlast met zich meebrengt. Het tegendeel is hier echter van waar. Binnen een dag is de gevel geïsoleerd en kan je genieten van het extra comfort in uw woning.

Wat kost het isoleren van mijn spouwmuur ongeveer?

Voor spouwmuurisolatie is van te voren een redelijk goed beeld te geven van de kosten op basis van het aantal vierkante meters. Kijkende naar de meest toegepaste spouwmuur isolatiematerialen liggen de kosten voor materialen gemiddeld bij een spouwmuur van 6 centimeter breed rond de volgende prijsniveaus:

 • Spouwmuurisolatie met een BIO-parel kost circa € 21,- per m2
  (dit is het enige duurzame isolatiemateriaal voor de spouwmuur op de markt en beschikt over een Cradle 2 Cradle certificering)
 • Spouwmuurisolatie met een EPS parel kost circa € 18,- per m2
 • Spouwmuurisolatie met een minerale wol kost circa € 17,- per m2
 • Spouwmuurisolatie met een PUR isolatieschuim kost circa € 20,- per m2
 • Spouwmuurisolatie met Aminotherm (gietschuim) kost circa € 20,- per m2
  (dit materiaal wordt veel toegepast bij het herstellen van spouwmuurisolatie waar vroeger UF-schuim isolatie is toegepast)

Naast de bovenstaande kosten kun je nog bijkomende kosten verwachten als het aanbrengen van extra ventilatievoorzieningen in de gevel richting de kruipruimte zodat de kruipruimte geventileerd blijft. Daarnaast is bij een woning waarbij de buren niet meedoen met het na-isoleren ook nog een woningafscheider nodig in de spouw. Dit gebeurt met speciale spouwborstels die ervoor zorgen dat het isolatiemateriaal tijdens het inblazen niet naar je buren rolt. Al met al is het zeker interessant wanneer je spouwmuurisolatie overweegt om samen met bewoners uit de straat te kijken of dit gezamenlijk kan worden uitgevoerd. Vaak wordt door de bedrijven een korting gegeven op de vierkante meter prijs en zullen zaken als spouwborstel niet nodig zijn indien de buren ook meedoen.

Er zit al isolatie in mijn spouw. Kan ik mijn spouw dan extra isoleren of het oude verslechterde isolatiemateriaal verwijderen?

Het antwoord op deze vraag is mede door het hoge risicoprofiel en de situatie afhankelijkheid in eerste instantie meestal nee. Indien er al een isolatiemateriaal in de gevel zit van bijvoorbeeld een aantal centimeter en er nog luchtruimte over is, dan is een veel gestelde vraag wat de technische staat is van het materiaal, het type isolatiemateriaal, of het ingezakt is en of hier zomaar een ander isolatiemateriaal bijgespoten mag worden.
Een endoscopisch onderzoek kan uitsluitsel geven of dit wel of niet kan. Een risico wat goed in overweging genomen dient te worden is hoe het nieuwe materiaal op het oude isolatiemateriaal zal reageren en of de isolatiematerialen wel bij elkaar passen. Indien er andere vocht en isolatie eigenschappen zijn van de materialen in de spouwmuur bestaat er namelijk een risico op inwendige vochtcondensatie tussen de materialen. Mede afhankelijk van de aangetroffen technische staat van de isolatie in het endoscopisch onderzoek zal een adviseur zijn advies uitbrengen. Hierin zal een keuze moeten worden gemaakt tussen herstellen of vervangen van de oude spouwmuurisolatie.

Met name de woningen uit de bouwperiode tussen 1975 en 1989 komen vaak voor deze vraag in aanmerking. Dit omdat de isolatie eisen vanuit het bouwbesluit in deze periode nog niet optimaal waren. Een belangrijke vraag om te stellen is of de oude isolatie die in de spouwmuur zit nog wel van goede kwaliteit is. Met name bij oudere woningen waarbij in de begin jaren ’70 en ’80 van spouwmuurisolatie in Nederland is geïsoleerd. Hier zien we veel dunne steenwol dekens of spouwmuren na-geïsoleerd met UF-schuim of steenwolvlokken waarvan de technische staat in sommige situaties niet meer optimaal is. Hierbij kun je denken aan wol dat deels is ingezakt of UF-schuim wat inmiddels is vergaan tot een soort witte poeder. In deze situaties is het de vraag of het zinvol is om hier isolatie bij te blazen omdat dan delen met isolatie in de gevel nog steeds in mindere technische conditie zijn. Je kunt dan kiezen om op een andere manier te isoleren (bijvoorbeeld van binnenuit) of het oude materiaal eerst te laten verwijderen.

Het verwijderen van een spouwmuurisolatie gebeurt door in de gevel in een vast boorpatroon kleine gaten in de kruising van de voeg te boren. Op de gaten wordt een spuitpistool gezet waarop een hoge luchtdrukinstallatie is aangesloten. Met een druk van 8 – 10 bar wordt het isolatiemateriaal wat in de spouw zit kapot geblazen. Onderin de gevel worden een aantal bakstenen uitgehakt en wordt er een installatie aangesloten waarmee het isolatiemateriaal uit de gevel wordt gezogen. Na het leegmaken van de spouwmuur kan de spouw vervolgens worden geisoleerd met een nieuw en hoogwaardig isolatiemateriaal. De kosten voor het verwijderen van de oude spouwmuurisolatie bedragen circa € 30,- per m2.

Woningen gebouwd vanaf 1990 hebben vanuit het bouwbesluit uit al een mooie isolatiewaarde. De warmte weerstandswaarde in de gevelconstructie in de periode van 1990 tot 2011 ligt op een Rc 2,5. Voor deze woningen is na isolatie in de spouwmuur veelal geen optie en is het niet van toepassing omdat de isolatiewaarde al redelijk netjes is. De woningen vanaf 2012 tot 2018 hebben inmiddels een dusdanig isolatiewaarde dat je daar als bewoner in dergelijke woningen niet zozeer hoeft te focussen op de bouwtechnische isolatiemaatregelen maar meer de zaken omtrent installaties om de woning geschikt te maken om van het aardgas af te sluiten.

Wat zijn de belangrijke aandachtspunten omtrent ventilatie bij spouwmuurisolatie?

Naast isoleren is het ook belangrijk dat je zowel in als onder de woning goed blijft ventileren. Dit voorkomt de kans op vocht en schimmelvorming en zorgt voor een gezond binnenklimaat in de woning.

 • In veel woningen ventileert de kruipruimte via de spouwmuur. Na spouwmuurisolatie (maar ook isolatie aan de buitenzijde van de gevel of het maken van een aanbouw) kan dat niet meer. In dat geval moet het isolatiebedrijf nieuwe ventilatiekanalen maken voor de kruipruimte. Het isolatiebedrijf bekijkt of je voldoende ventilatiekokers naar de kruipruimte hebt. Zijn deze niet of onvoldoende aanwezig dan worden er nog extra ventilatievoorzieningen bij de woning aangebracht. Voor een tussenwoning zien wij veelal aan de voorgevel twee ventilatieroosters en aan de achterzijde van de woning twee ventilatieroosters.
   
 • Na het isoleren van je spouwmuur zullen de naden en kieren rondom de kozijnen in de gevel aanzienlijk verbeteren. Hierdoor heb je in huis minder onbedoelde ‘koude en lucht infiltratie’. Het is daarom aan te bevelen om na het isoleren van je spouwmuur goed te kijken naar de luchtkwaliteit in huis. Indien de luchtvochtigheid in huis gemiddeld tussen de 40 en 60% zit heb je een gezonde concentratie qua luchtvochtigheid in de woning. Zit je consistent tussen de 60 en 70% luchtvochtigheid dan is het aan te bevelen om meer te ventileren tot je gemiddeld tussen de ‘gezonde’ waarden komt. Heb je consistent een luchtvochtigheid boven de 70% zit je in een ongezonde leefomgeving en is het aan te bevelen extra te ventileren en indien dit niet werkt te onderzoeken waar het hoge luchtvochtigheidsgehalte mee te maken heeft.

Het isolatiebedrijf zegt dat ik te weinig vierkante meter geveloppervlak heb en dat isoleren niet interessant is. Klopt dat wel?

Het isoleren van de gevel is altijd zinvol en belangrijk om te doen. Dit heeft als belangrijkste reden dat je hiermee de warmteverliezen minimaliseert maar daarnaast ook de kierdichting rondom kozijnaansluitingen op de gevel verbeterd. Hiermee wordt tocht en koude infiltratie in de woning aanzienlijk verminderd.

Wanneer je naast de gevel ook het glas goed isoleert zal de gevel in zijn geheel heel weinig warmte verliezen. Wanneer je een onderdeel in de gevel niet isoleert zal dit dus altijd een zwak onderdeel in de thermische isolatie van de gevel blijven. Dus ook als je slechts een aantal vierkante meter gevel oppervlak heeft is het nog steeds interessant en belangrijk dit altijd te isoleren.

In de praktijk meten wij gemiddeld (gemeten bij een buitentemperatuur rond het vriespunt) een temperatuur verbetering van circa 2 graden Celsius op de binnenmuur na het isoleren van de spouwmuur. Deze comfortverbetering geldt dus ook nog steeds bij kleinere oppervlakten! Wanneer het om minder dan 20 vierkante meter metselwerk gaat is het voor bedrijven kosten technisch vaak niet haalbaar om voor te komen rijden. Een isolatieploeg bestaat namelijk uit 2 personen die met een speciale vrachtwagen dienen voor te komen rijden et cetera. Wanneer het om weinig meters gaat is het dus interessant om samen met de buren ervoor te zorgen dat jullie wel deze meters bij elkaar krijgen in de straat. Het leuke bij relatief weinig vierkante meters metselwerk oppervlak is dat de investering relatief gezien ook meevalt. Wanneer je buren niet willen meedoen kunt je altijd in overleg met het bedrijf kijken of ze een keer in de buurt zijn en het na-isoleren van het kleine aantal vierkante meters in de planning mee kunnen nemen. Mocht je daar zelf niet uitkomen met het bedrijf kunnen wij wellicht vanuit het loket helpen om dit toch voor elkaar te krijgen en af te stemmen.
 

Wat kan ik verwachten qua comfortverbetering en besparing bij een spouwmuurisolatie?

Veel bewoners zijn benieuwd of spouwmuurisolatie nu echt een groot effect geeft. In de praktijk hebben wij vanuit het Duurzaam Bouwloket al bij vele woningen metingen gedaan om te controleren wat de effecten zijn op het wooncomfort. Met de infraroodcamera zien wij veelal in een vooraf en achteraf foto een 1,5 a 2,5 graden Celsius temperatuur verbetering op de binnenmuur gemeten (de muur die grenst aan de buitenmuur). Ook merken wij dat de woning langer zijn warmte vasthoud waardoor de woning ook ’s nachts minder afkoelt en in de ochtend daardoor later pas hoeft aan te slaan.
De besparing die je met een spouwmuurisolatie kunt realiseren hangt af van meerdere factoren. Denk hierbij onder andere aan je eigen instellingen qua stookpatroon en of wel of niet op de verdiepingen verwarmd. Ook de mate van reeds aanwezige isolatie in andere delen van de woning heeft grote invloed. Op het moment dat je overal HR++ glas hebt toegepast, de vloer en het dak al heeft geïsoleerd dan zal het besparingspotentieel op de stookkosten verhoudingsgewijs steeds kleiner worden. Doorgaans zien wij bij een gemiddelde tussenwoning een besparing van circa 15% op de stookkosten, een hoekwoning of 2 onder 1 kap woning circa 25% op de stookkosten en een vrijstaande woning circa 30%. Let op, de stookkosten bedragen veelal ongeveer 75% van je gehele gasverbruik. De besparingen gelden dus niet voor het gehele gasverbruik op de jaarafrekening maar slechts op het deel van de stookkosten. Wanneer je benieuwd bent wat spouwmuur isolatie in jouw situatie aan verbetering zal opleveren kun je altijd even contact opnemen met één van de adviseurs van het Duurzaam Bouwloket. 

Krijg ik geen last van vochtproblemen als ik mijn spouwmuur isoleer en helemaal opvul?

Een fabel die in de rondte gaat is dat een spouwmuur is bedoelt om te ventileren. Echter, van oorsprong is deze omstreeks 1920 in de bouw geïntroduceerd en toegepast om vochtdoorslag te voorkomen. Wanneer we onze binnen en buitenmuur tegen elkaar zetten kan het vocht van buiten (bij regen op de gevel) doorslaan naar de binnenmuur met vochtplekken en schimmels als gevolg.
Als de isolatie goed wordt uitgevoerd, laat een volledig gevulde spouwmuur geen vocht van buitenaf door. Kijkende naar de afvoer van vocht in de gevel dan gebeurt dit door 95% via wind en slechts 5% via de spouw. Wanneer je bakstenen in de gevel helemaal verzadigt zijn door bijvoorbeeld directe regen op de gevel zal de steen het vocht wat hij niet meer kan absorberen loslaten. Dit zal via de buitenkant van je metselwerk en een deel aan de binnenkant afglijden naar beneden en wegzakken in de bodem. Het is daarom wel zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat de afwatering rondom de gevel niet afloopt naar de gevel zelf maar naar je tuin!

Wat voor isolatiewaarde haal ik met het isoleren van mijn spouwmuur en is dit wel voldoende?

Een spouwmuurisolatie is veelal een goede eerste stap in het verduurzamen van je woning. De isolatiewaarde van een gevelconstructie wordt uitgedrukt in een Rc waarde.
De ‘R’ staat voor warmteweerstand en de ‘c’ voor constructie. Een gemiddelde spouwmuur in Nederland is 6 centimeter breed en heeft ongeïsoleerd een gemiddelde Rc waarde van 0,4. Wanneer deze spouw wordt na-geïsoleerd komt dit uit op ongeveer een Rc waarde van 1,7.
Dit betekent een aanzienlijke verbetering in het wooncomfort.
Echter, we werken toe naar het afsluiten van alle woningen in Nederland van het aardgas in 2050. Wanneer we onze woningen gaan verwarmen met een warmtepomp of andere duurzame elektrische installatie zal de benodigde hoeveelheid energie nog aanzienlijk zijn. Het zou daarom mooi zijn als alle woningen in Nederland een nog iets hogere isolatiewaarde zouden kunnen krijgen aan bijvoorbeeld de binnenkant van de woning. Een Rc waarde van 4,5 zou voor een bestaande woning dan fantastisch zijn. Wanneer je net een woning hebt gekocht en toch ingrijpend gaat verbouwen is het aan te bevelen wellicht direct van binnenuit de woning te voorzien van isolatie. Deze hogere mate van isolatie in de gevel brengt de woning weer een stap dichterbij het geschikt maken om zonder aardgas te verwarmen en bijvoorbeeld de woning met een lage temperatuur te verwarmen.

Wat is het verschil tussen Rd- en Rc-waarde?

Rd-waarde: de warmteweerstand van een materiaal.
Rc-waarde: de warmteweerstand van de constructie.

Elk materiaal heeft een bepaalde warmteweerstand (Rd). Dit geeft aan hoe goed warmte wordt tegengehouden. De d in Rd-waarde staat voor ‘declared’, de waarde zoals een fabrikant opgeeft. Hoe hoger het getal, hoe meer warmte wordt tegengehouden en dus hoe beter de warmteweerstand van het materiaal is. Een Rc-waarde is de verschillende warmteweerstanden (Rd’s) van de verschillende materialen bij elkaar opgeteld. Een voorbeeld: bij een spouwmuur bestaat de Rc-waarde uit de opgetelde Rd-waarden van de buitenmuur, luchtspouw, isolatiemateriaal en de binnenmuur.

Een nieuwbouwwoning wordt minimaal geïsoleerd volgens de eisen in het bouwbesluit:

Vloer: minimaal Rc-waarde 3.5
Gevel: minimaal Rc-waarde 4.5
Dak: minimaal Rc-waarde 6.0

Bij het isoleren van een bestaande woning zou het mooi zijn om de isolatiewaarden van het huidige bouwbesluit voor zover mogelijk te benaderen.

advies nodig?
wij zijn er voor je!
Heb je hulp nodig bij het verduurzamen van jouw woning of nieuwbouw project? Vraag naar een van onze energie adviseurs.
Deze website maakt gebruik van Cookies Uitleg over cookies, met een link naar de pagina met privacy beleid Meer informatie Cookies toestaan