Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Monumenten

Monumenten

Monumentaal pand in beeld gebrachtMonumenten, beschermd stads- of dorpsgezichten gaan al jaren mee en hebben historisch gezien een geheel eigen uitstraling en waarde. In die zin zijn het duurzame gebouwen en het behouden van de cultuurhistorische waarde is erg belangrijk. Het in stand houden van een monument is al maatwerk. Op het moment dat daar ook verduurzaming bij komt kijken is het essentieel dat je goed advies in wint.

Veelal wordt gedacht dat er een heleboel niet kan of mag bij het verduurzamen van een monument. Echter, in de praktijk zien we al vele voorbeelden van monumenten die in goed overleg met de gemeente en/of rijksoverheid zijn verduurzaamd. Sommige zijn zelfs al afgesloten van het aardgas of tot energieneutraal en nul op de meter niveau gerenoveerd. Op De Groene Menukaart van jouw gemeente zie je ruim zeventig maatregelen die kunnen worden toegepast in monumenten en beschermd stadsgezichten.  

Welke maatregelen bij jouw monument of beschermd stads- of dorpsgezicht passen is maatwerk. Grote veranderingen in de woning qua isolatie, temperatuur en luchtvochtigheid kunnen grote invloed hebben. Daarom is het belangrijk dat je je laat adviseren door iemand met verstand van verduurzaming én behoud van de historische waarde van jouw pand.

Vanuit het Duurzaam Bouwloket kunnen wij je vrijblijvend op weg helpen met gratis advies en informatie omtrent het treffen van duurzaamheidsmaatregelen, doorverwijzing naar gespecialiseerde adviseurs en/of gecertificeerde uitvoerende bedrijven.

Vanuit het loket adviseren wij om altijd met de monumentenafdeling in jouw gemeente contact op te nemen om de randvoorwaarden inzake vergunningen door te spreken. Doe dit voordat je jouw plannen helemaal hebt uitgewerkt en zakelijke verplichtingen aangaat. De gemeente kan vervolgens aangeven wat de kansen zijn op een vergunning en eventueel adviseren hoe je die kans vergroot. Betrek een specialist met kennis van monumentale panden voor zowel het advies als de uitvoering.

Om jouw monument voor te bereiden op een aardgasloze toekomst hebben wij hieronder een aantal maatregelen op een rij gezet. We raden aan om deze ook in deze volgorde uit te voeren. Via de maatregelen kun je meer informatie terug vinden via de speciale factsheets die je kunt opvragen. Deze zijn in samenwerking met De Groene Grachten samengesteld. De Groene Grachten heeft jarenlange ervaring met het adviseren en begeleiden van eigenaren, van monumentale en historische panden, met het duurzaam verbeteren van hun woning. 

Voor meer informatie over duurzame maatregelen voor een monument en beschermd stads- of dorpsgezicht kun je terecht op De Groene Menukaart.
 

Verkoop of verhuur van een beschermd stads- of dorpsgezicht geeft de verplichting een energielabel te hebben. Bij rijksmonumenten, provinciale en gemeentelijke monumenten geldt deze verplichting niet. Wel vragen sommige (milieu)subsidieverleners om het label als je bij hen aanklopt voor een financiële bijdrage.

 

Belangrijke aandachtspunten