Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Monumenten

Monumenten

Monumentaal pand in beeld gebracht
Beschermd stads- en dorpsgezichten en monumenten zijn historische gebouwen met een bijzonder karakter. De historische waarden willen we behouden zodat ook toekomstige generaties hiervan kunnen genieten. Naast het behoud van de monumenten is duurzaamheid tegenwoordig een belangrijk aandachtspunt. In zekere zin hebben monumenten hun duurzaamheid al bewezen door zo lang mee te gaan. Maar om monumentale woningen leefbaar te houden willen we de duurzaamheid op een andere manier aanpakken, namelijk door het verbruik te verlagen en het wooncomfort te verhogen.

Er is meer mogelijk dan je denkt

Veelal wordt gedacht dat er een weinig kan of mag bij het verduurzamen van een monument. Echter, in de praktijk zien we al vele voorbeelden van monumenten die in goed overleg met de gemeente en/of rijksoverheid zijn verduurzaamd. Sommige zijn zelfs al afgesloten van het aardgas of tot energieneutraal  gerenoveerd.

Energiebesparende maatregelen

Op de website de groene menukaart zie je ruim zeventig maatregelen die kunnen worden toegepast in monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten.(Selecteer op de website de keuze landelijk als jouw gemeente niet is aangesloten).

Voor de juiste aanpak bij het monument is goed advies essentieel

Welke maatregelen bij jouw historische pand passen is echt maatwerk. Grote veranderingen in de woning qua isolatie, temperatuur en luchtvochtigheid kunnen grote invloed hebben. Daarom is het belangrijk om goed advies te krijgen, bijvoorbeeld van een Duurzame Monumenten Adviseur. Zoals de naam al doet denken hebben deze adviseurs kennis van zowel van de historische waarden van monumenten als duurzaamheid.

Vanuit het Duurzaam Bouwloket kunnen wij jou vrijblijvend op weg helpen met gratis advies en informatie omtrent het treffen van duurzaamheidsmaatregelen, doorverwijzing naar gespecialiseerde adviseurs en/of gecertificeerde uitvoerende bedrijven.

Vergunningen

Voordat je aan de slag gaat adviseren wij contact op te nemen met de monumentenafdeling van jouw gemeente om de randvoorwaarden inzake vergunningen door te spreken. De gemeente kan vervolgens aangeven wat de kansen zijn op een vergunning en eventueel adviseren hoe je die kans vergroot.

Energielabel

Sinds een paar jaar is er een energielabel verplicht bij het verhuren of verkopen van een woning. Een beschermd stads- of dorpsgezicht geeft geen uitzondering, deze woningen hebben verplicht een label nodig. Voor gemeentelijke, provinciale en rijksmonumenten geldt wel een uitzondering, deze zijn compleet uitgesloten van de verplichting. Wel vragen sommige (milieu)subsidieverleners om het label als je bij hen aanklopt voor een financiële bijdrage.

Wil je een compleet advies op maat?

Om inzicht te krijgen hoe je jouw monument het beste kunt verduurzamen, adviseren wij om een maatwerkadvies op te laten stellen, bijvoorbeeld door een Duurzame Monumenten Adviseur.
Ben je op zoek naar een adviseur in jouw buurt? Het Restauratiefonds heeft een handig overzicht: www.restauratiefonds.nl/partners/kennispartners/duurzame-monumenten-adviseurs

Vragen?

Heb je vragen over de informatie op deze website, subsidies, energiebesparende maatregelen en/of uitvoerende bedrijven? Onze monumenten adviseurs helpen je verder met gratis en onafhankelijk advies.

Stel een vraag via onze contactpagina of bel ons.

 

Veelal wordt gedacht dat er een weinig kan of mag bij het verduurzamen van een monument. Echter, in de praktijk zien we al vele voorbeelden van monumenten die in goed overleg met de gemeente en/of rijksoverheid zijn verduurzaamd. Sommige zijn zelfs al afgesloten van het aardgas of tot energieneutraal gerenoveerd.

 

Belangrijke aandachtspunten