Per 1 juli 2018 is het verplicht je nieuwbouwwoning aardgasvrij te bouwen.
Dat is vastgesteld in de Wet Voortgang Energietransitie.
Download hier het stappenplan Duurzaam Bouwen en bekijk hoe je een Nul-op-de-Meter woning zonder aardgas bouwt.
Als je je eigen woning gaat bouwen kom je voor een hoop keuzes te staan. Welke architect, welke kleur baksteen, welke kleur voeg, wat voor type kozijn en zo kunnen we nog wel even door gaan. Naast alle beslissingen die je sowieso al dient te maken bij het ontwerpen en bouwen van je huis, is er nog een heel belangrijk onderdeel. Namelijk, welke keuzes ga je maken op het gebied van energie en duurzaamheid? Onderstaande tekst geeft informatie en uitleg over de landelijke ontwikkelingen en belangrijke aandachtspunten voor het ontwerp.
Landelijke ontwikkelingen en regelgeving
Vanuit het Rijk wordt steeds actiever gestuurd op het uitfaseren van het aardgasnetwerk en het aanscherpen van de bouwregelgeving, zodat ontwikkelaars en aannemers verplicht worden duurzamere woningen te bouwen.
Per 1 juli 2018 is het verplicht je nieuwbouw woning aardgasvrij te bouwen
Dat is vastgesteld in de Wet Voortgang Energietransitie (Wet Vet)
Meer informatie over Wet Vet
BENG-norm vanaf 1 januari 2020
Vanaf 1 januari 2020 krijgen we een aanscherping van het bouwbesluit. Het bouwbesluit gaat in op de minimale bouwregelgeving waar een nieuwbouwwoning aan dient te voldoen. Vanaf 1 januari 2020 krijgen we de nieuwe BENG norm. Dit staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Dit betekent dat, wanneer je op dit moment een woning laat bouwen conform de huidige norm van het bouwbesluit, de woning over een aantal jaar alweer technisch achterhaald is. Dat zou toch eeuwig zonde zijn!
Termen en definities
In de praktijk worden veel termen en definities door elkaar gehaald. Bij het bouwen van een woning is het handig om de betekenis van onderstaande begrippen te kennen.
- Een Energie neutrale woning: Dit houdt in dat de woning over het jaar heen voor het woninggebonden energieverbruik (ruimteverwarming, koeling, ventilatie, verlichting en warm tapwater) net zoveel energie verbruikt als dat er lokaal duurzaam wordt opgewekt;
- Een Nul Op de Meter (NOM) woning: Dit houdt in dat de woning over het jaar heen, voor woninggebonden verbruik en huishoudelijk verbruik (bijvoorbeeld computers, keukenapparatuur en losse apparaten), net zoveel energie wordt verbruikt (of minder) als er lokaal met duurzame energie op de woning/kavel wordt opgewekt;
- EPC: Energie Prestatie Coëfficiënt. Vanuit het bouwbesluit zal je op dit moment minimaal een EPC van 0,4 moeten realiseren. Hoe lager de EPC, hoe energiezuiniger het gebouw. Een EPC van 0 betekent een energie neutrale woning, een NOM-woning heeft een negatieve EPC. De EPC kan met speciale rekensoftware worden berekend. Er kan gestuurd worden op een lagere EPC door verschillende maatregelen toe te passen. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld het toepassen van hoogwaardiger isolatie, zonnepanelen of een betere naad- en kierdichting. Dit zijn slechts enkele maatregelen waar aan gedacht kan worden. Uiteraard zijn er veel meer mogelijke maatregelen die kunnen helpen om een lagere EPC te realiseren.
Stappenplan Duurzaam Bouwen
Duurzaam Bouwloket heeft voor alle bewoners die duurzaam gaan bouwen een stappenplan ontwikkeld voor het bouwen van een aardgasloze woning. Zo kan jij als bewoner de belangrijkste overwegingen in het ontwerpproces op een rij zetten. Het stappenplan geeft in hoofdlijnen aan wat de belangrijke tips en aandachtspunten zijn en waar rekening mee gehouden moet worden. Heb je behoefte aan meer details en uitleg over de verschillende installaties? Dan kan er altijd contact worden opgenomen per mail of telefoon om met één van onze adviseurs te spreken.
Download hier het stappenplan Duurzaam Bouwen
Zie onderstaand alvast in het kort de belangrijkste aandachtspunten.