Besparen energie met

Vloerisolatie

Met vloerisolatie zorg je naast een lagere energienota ook voor meer comfort in de woning. Lees op deze pagina meer over vloerisolatie en download onze factsheet.

Factsheet vloerisolatie

E-Mailadres
Postcode
Huisnummer
Meer weten over vloerisolatie? Vraag de factsheet aan!
"Bij het isoleren aan de onderkant van de vloer wordt een onderscheid gemaakt tussen gespoten materialen en niet gespoten materialen. Bij gespoten materialen dient de kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog te zijn. Dit is verplicht vanuit de wetgeving. Bij niet gespoten materialen dient de kruipruimte minimaal 35 centimeter hoog te zijn." Maurice - Bouwkundig adviseur Duurzaam Bouwloket

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

Vloerisolatie is een interessante maatregel om mee te starten bij het energiezuiniger en comfortabeler maken van de woning. Een goed geïsoleerde woning zorgt er namelijk voor dat je minder energie nodig hebt om de woning op de juiste temperatuur te krijgen. Dit is zeker interessant als je op termijn besluit om de woning niet meer te verwarmen met aardgas. Bij een goed geïsoleerde woning is het mogelijk om op termijn ook bij lagere temperaturen de woning comfortabel te krijgen. Zorg er daarom voor  dat de woning eerst zo min mogelijk energie nodig heeft. Vloerisolatie is daar een goede eerste stap in!

Aan de slag?

Een vraag over vloerisolatie of wil je direct aan de slag? Klik dan op onderstaande keuzes

Een vraag stellen
Offertes opvragen

"Elke geïnvesteerde euro betaalt zich terug in de waarde van de woning"

Gerard Zaalberg woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in een prachtige stolpboerderij in Ursem. Op het moment dat het interview werd afgenomen was hij zelf nog druk bezig met het verbouwen van zijn woning. Toch kan zijn woning nu al worden aangemerkt als Nul op de meter, onder andere door het aanbrengen van vloerisolatie, het aanleggen van 106 zonnepanelen en een warmtepompsysteem. Voordat hij de woning kocht had de woning een energierekening van gemiddeld 950 euro per maand waardoor het een lange tijd te koop heeft gestaan. Gerard greep de uitdaging aan om hier een energiezuinig en duurzaam droomhuis van te maken. 

Veel gestelde vragen

Wat komt het isolatiebedrijf precies bij mij doen?

Als u geïnteresseerd bent in vloerisolatie en u besluit om het uit te laten voeren door een gespecialiseerd isolatiebedrijf, worden doorgaans de volgende stappen met u doorlopen:

Proces vóór uitvoering
Allereerst komt het isolatiebedrijf bij u thuis om uw specifieke situatie te bekijken. Tijdens deze afspraak worden de onderkant van uw begane grondvloer en uw kruipruimte geïnspecteerd. Gedurende deze inspectie wordt onder andere gekeken naar de hoogte van uw kruipruimte, de hoeveelheid vocht, de aanwezige ventilatievoorzieningen en of er veel puin in de kruipruimte aanwezig is. Op basis van de inspectie en uw persoonlijke (comfort)wensen neemt het isolatiebedrijf vervolgens met u de mogelijkheden door en maakt men een offerte.

Als u met het isolatiebedrijf in overeenstemming bent gekomen over de prijs wordt een datum afgesproken waarop de isolatie onder uw vloer kan worden aangebracht.

Proces tijdens uitvoering
Het isolatiebedrijf zal u vragen de obstakels naar en rondom de kruipruimte vrij te maken zodat zij de ruimte hebben om de werkzaamheden goed uit te voeren. Afhankelijk van het door u gekozen isolatiemateriaal zal het isolatiebedrijf de onderkant van uw vloer isoleren door het isolatiemateriaal er tegenaan te spuiten of te bevestigen met speciale bevestigingsmiddelen. Over het algemeen ondervindt u geen overlast op het moment dat het isolatiebedrijf de isolatie aan het aanbrengen is. Het isolatiebedrijf zal er tevens voor zorgen dat na afloop alles netjes wordt weggewerkt en opgeruimd.

Welke materialen worden doorgaans toegepast?

U kunt de onderkant van uw vloer met verschillende soorten materialen isoleren. In de praktijk worden door de isolatiebedrijven veelal de volgende isolatiematerialen gebruikt:

 • Polyurethaan (PUR)  (Isolatiewaarde = λ 0,023-0,032);
 • Thermoskussens (Isolatiewaarde = +/- λ 0,026);
 • Isolatieplaten  (diverse lambda waarde)      

Deze isolatiematerialen hebben allemaal een goede isolatiewaarde en zijn zeer geschikt om te gebruiken als vloerisolatie.

Polyurethaan (PUR)
Polyurethaan (purschuim) vloerisolatie wordt  tegen de onderkant van uw betonnen of houten vloer aan gespoten. Dit gebeurt middels een speciaal spuitpistool. Op het moment dat het isolatiemateriaal gespoten wordt, is het materiaal nog vloeibaar. Het materiaal zet uit en droogt op tot een harde isolerende plaat die zich aan de onderkant van uw vloer hecht.

Polyurethaan (PUR) vloerisolatie

 • Naden en kieren worden door de uitzetting van het schuim volledig afgedicht;
 • PUR heeft een goede isolatiewaarde. Dit zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en een forse besparing op uw energierekening;
 • PUR is in principe brandwerend, maar niet brandvast. Bij verbranding komen giftige stoffen vrij;
 • Snel in uitvoering en bewerkbaarheid, uw vloer is binnen een dag geïsoleerd;
 • De ondergrond waarop het wordt aangebracht hoeft niet vlak te zijn;
 • PUR hecht zich aan iedere ondergrond zolang deze droog, stof- en vetvrij is (beton, hout, etc.).

Thermoskussens (Isolatie folie)
Een vrij nieuw isolatiemateriaal voor de onderkant van uw vloer zijn de thermoskussens. Thermoskussens bestaan uit een plastiekfolie met een dun allumiumlaagje dat een hoge isolatiewaarde heeft.  De thermoskussens kunnen zowel tegen de onderkant van een betonnen als een houten vloer worden bevestigd. Het materiaal is opvouwbaar en ziet eruit als een klein pakket aluminiumfolie. Wanneer de folie echter is bevestigd aan de onderzijde van uw vloer en het isolatiemateriaal wordt uitgevouwen, worden er meerdere luchtlagen gevormd. Deze luchtlagen hebben een isolerende buffer en zorgen er voor dat uw begane grondvloer minder warmte uitstraalt en warmte verliest in de richting van de kruipruimte. Dit komt doordat de folie een warmtereflecterende eigenschap heeft en ervoor zorgt dat de warmte die weglekt uit de woning wordt teruggereflecteerd. 

Meestal worden thermokussens aangebracht in combinatie met een bodemfolie. Deze bodemfolie zorgt ervoor dat het vocht niet naar boven komt en kan als bijkomend effect hebben dat de muffe lucht uit kruipruimte verdwijnt.

Thermoskussen vloerisolatie

 • Isolatiemateriaal kan ook zelf aangebracht worden;
 • Toepasbaar op houten en betonnen vloeren;
 • In combinatie met bodemfolie die de bodem afdekt en afsluit, heeft u aanzienlijk minder last van vocht en heeft u geen muffe lucht in de kruipruimte;
 • De thermokussens hebben een goede isolatiewaarde. Dit zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en een forse besparing op uw energierekening;
 • Is niet brandwerend, maar bij brand vormen zich geen giftige stoffen.

Isolatieplaten
U kunt de onderkant van uw vloer ook (laten) isoleren met isolatieplaten. Er zijn meerdere soorten plaatmaterialen die worden gebruikt voor vloerisolatie. Een aantal veel voorkomende materialen zijn:

- Glaswolplaten (λ 0,034-0,036);
- Steenwolplaten (+/- λ 0,035);
- Polyisocyanuraat (PIR) platen (λ 0,026-0,035);
- Polyurethaan (PUR) platen (λ 0,026-0,035);
- Geëxpandeerd polystyreen (EPS) platen (piepschuim) (+/- λ 0,035);
- Geextrudeerd polystyreen (XPS) platen (+/- λ 0,027).

Elk van bovenstaande materialen is goed geschikt om de onderkant van de vloer mee te isoleren en hebben tevens goede isolatiewaarden.

De plaatmaterialen worden veelal bevestigd aan de onderkant van de vloer door ze te plakken, te klemmen of ze worden bevestigd met speciale montagepennen.

Wat zijn de belangrijkste randvoorwaarden voor uitvoering?

Randvoorwaarden bij uitvoering met gespoten PUR

 • U dient in het bezit te zijn van een kruipruimte;
 • De hoogte van de kruipruimte dient minimaal 50 cm te zijn (gemeten vanaf de onderkant van de vloer(balk));
 • De kruipruimte dient puinvrij te zijn;
 • De kruipruimte dient droog te zijn;
 • De kruipruimte dient een goede ventilatie te hebben.  Indien dit nog niet het geval is, dienen er ventilatieroosters aangebracht te worden.

Randvoorwaarden bij uitoering met thermoskussens:

 • U dient in het bezit te zijn van een kruipruimte;
 • De hoogte van de kruipruimte dient minimaal 50 cm te zijn (gemeten vanaf de onderkant vloer(balk));
 • De kruipruimte dient puinvrij te zijn;
 • Thermoskussens dienen aangebracht te worden in combinatie met de bodemfolie;
 • De kruipruimte dient droog te zijn;
 • De kruipruimte dient een goede ventilatie te hebben.  Indien dit nog niet het geval is dienen er ventilatieroosters aangebracht te worden.

Randvoorwaarden bij uitvoering met plaatmaterialen:

 • U dient in het bezit te zijn van een kruipruimte;
 • De hoogte in de kruipruimte dient minimaal 50 cm te zijn (gemeten vanaf onderkant vloer(balk));
 • De kruipruimte mag niet vochtig te zijn;
 • U dient isolatieplaten te gebruiken met een dampdoorlatende laag
 • De afmeting van het kruipluik dient minimaal 40*60 cm te zijn (i.v.m. het aanvoeren van de stevige isolatieplaten)
 • De kruipruimte moet puinvrij zijn;
 • De kruipruimte dient goed geventileerd te worden.  Indien dit nog niet het geval is, dienen er ventilatieroosters aangebracht te worden;
 • De houten balken in de kruipruimte mogen niet vochtig zijn.

Met welke aandachtspunten moet ik rekening houden?

Vloerisolatie brengt naast de vele voordelen ook een aantal belangrijke aandachtspunten met zich mee. Indien u de vloer laat isoleren door een gespecialiseerd bedrijf, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de volgende aandachtspunten:

 • Het is belangrijk dat er een goede ventilatie onder de vloer aanwezig is. Indien er niet voldoende ventilatie is, dienen er ventilatiekokers te worden aangebracht;
 • Wanneer er als vloerbedekking een dampdichte laag aanwezig is, dient je hier rekening mee te houden met het isoleren van de vloer;
 • Wanneer u kiest voor thermoskussens is het verstandig om dit te doen in combinatie met bodemfolie. Door deze folie wordt de ruimte droger;
 • Leidingdoorvoeren dienen ook goed en naadloos te worden dichtgezet;
 • Controleer van te voren of er geen vocht in de kruipruimte aanwezig is;
 • Zorg er voor dat de leidingen goed toegankelijk er bereikbaar blijven.

Extra aandachtpunten bij toepassing van plaatmaterialen:

 • Let er op dat de platen goed klemmen tussen de vloerbalken of goed bevestigd worden aan de onderkant van de vloer. De ondergrond moet ook vlak zijn, anders ontstaan er open ruimten tussen de vloer en isolatiemateriaal. Dit kan tot gevolg hebben dat er vocht ontstaat;
 • Let goed op dat u een plaatmateriaal kiest dat dampdoorlatend is. Indien u een plaatmateriaal kiest met een dampremmende laag is de kans op vocht een stuk groter;
 • Let er tevens op dat de naden tussen de platen goed worden afgedicht met speciale afdichtingstape (luchtdicht).

Extra aandachtspunten als u in het bezit bent een van kwaaitaalvloer:

 • In de jaren '70 moest in een zeer korte periode veel woningen gebouwd worden. Om het productieproces te versnellen is calciumchloride toegevoegd aan het beton. Calciumchloride zorgt er voor dat het beton sneller hard wordt. Vloeren die met calciumchloride zijn verhard worden ook wel kwaaitaalvloeren genoemd. Het gevolg van het aanbrengen van de calciumchloride heeft er onder andere voor gezorgd dat in veel vloeren roest in de wapening is ontstaan. Dit kan soms gevaarlijke situaties tot gevolg hebben. U kunt een kwaaitaalvloer herkennen aan de gewerfelde vloerelementen en mogelijk aan de volgende eigenschappen:
  - Zichtbaar wapening dat is veroest;
  - Vloerelementen die zijn verzakt;
  - Beton in de vloer heeft roestplekken;
  - Scheurvorming in het beton.

Indien u twijfelt of u in het bezit bent van een kwaaitaalvloer is het verstandig om een specialist naar vloer te laten kijken. Indien u een kwaaitaalvloer heeft kan de specialist beoordelen of het verstandig is om vloerisolatie toe te passen. 

Hoeveel tijd neemt het isoleren van de vloer in beslag?

Veel mensen denken dat het isoleren van de onderkant van de begane grondvloer veel werk, tijd en overlast met zich meebrengt. Het tegendeel is echter waar. Binnen een dag is uw vloer geïsoleerd en kunt u genieten van het extra comfort. In uw woning. 

Wat kost het isoleren van mijn begane grondvloer ongeveer?

De kosten voor vloerisolatie kunnen afhankelijk zijn van een aantal elementen. Denk hierbij aan het type isolatiemateriaal, de isolatiewaarde van het materiaal, de hoogte van de kruipruimte en de arbeidscomponent voor het aanbrengen van het materiaal onder de vloer. 
Gespoten materialen zijn relatief snel aan te brengen. Kijkende naar de kosten van gespoten materialen varieren deze gemiddeld rond de € 30,- per vierkante meter. Materialen die met de hand worden aangebracht zijn veelal iets bewerkelijker. Hierbij liggen de kosten gemiddeld rond de € 35,- per vierkante meter. In beide bovengenoemde manieren van uitvoeren (gespoten of handmatig aanbrengen) is qua isolatiewaarde uitgegaan van een uiteindelijke Rc waarde van 3,5. Rc waarde staat voor de uiteindelijke warmteweerstandswaarde (R) van de gehele constructie (c). Een Rc 3,5 is de minimale isolatiewaarde die wij adviseren om toe te passen. Een ongeisoleerde vloer heeft een Rd waarde van ongeveer 0,3. De warmteweerstandswaarde (R) van het isolatiemateriaal met een bepaalde dikte (d) dient dus minimaal 3,2 te zijn indien u een Rc 3,5 wilt realiseren. Een hogere waarde is met name aan te bevelen bij toepassing van vloerverwarming. Een Rc waarde van 5 zou dan fantastisch zijn.

Is er een vergunning nodig voor het isoleren van de vloer?

Voor het isoleren van de onderkant van de begane grondvloer is geen vergunning nodig. Indien je in het bezit bent van een monument is het verstandig om eerst even navraag te doen bij de gemeente. 

Wat is het verschil tussen Rd- en Rc-waarde?

Rd-waarde: de warmteweerstand van een materiaal.
Rc-waarde: de warmteweerstand van de constructie.

Elk materiaal heeft een bepaalde warmteweerstand (Rd). Dit geeft aan hoe goed warmte wordt tegengehouden. De d in Rd-waarde staat voor ‘declared’, de waarde zoals een fabrikant opgeeft. Hoe hoger het getal, hoe meer warmte wordt tegengehouden en dus hoe beter de warmteweerstand van het materiaal is. Een Rc-waarde is de verschillende warmteweerstanden (Rd’s) van de verschillende materialen bij elkaar opgeteld. Een voorbeeld: bij een spouwmuur bestaat de Rc-waarde uit de opgetelde Rd-waarden van de buitenmuur, luchtspouw, isolatiemateriaal en de binnenmuur.

Een nieuwbouwwoning wordt minimaal geïsoleerd volgens de eisen in het bouwbesluit:

Vloer: minimaal Rc-waarde 3.5
Gevel: minimaal Rc-waarde 4.5
Dak: minimaal Rc-waarde 6.0

Bij het isoleren van een bestaande woning zou het mooi zijn om de isolatiewaarden van het huidige bouwbesluit voor zover mogelijk te benaderen.

advies nodig?
wij zijn er voor je!
Heb je hulp nodig bij het verduurzamen van jouw woning of nieuwbouw project? Vraag naar een van onze energie adviseurs.
Deze website maakt gebruik van Cookies Uitleg over cookies, met een link naar de pagina met privacy beleid Meer informatie Cookies toestaan