Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Zuinige apparatuur

Zuinige apparatuur

Het energielabel

Tegenwoordig wordt bij het verkopen van apparatuur steeds meer de nadruk gelegd op het energieverbruik. Elk apparaat is voorzien van een energielabel, dit is verplicht door de Europese Unie. Hierdoor kan je in één oogopslag zien hoe energiezuinig een apparaat is. Met een energiezuinig apparaat help je niet alleen mee aan een beter milieu, het bespaart vaak ook geld voor jouw eigen portemonnee.

Een voorbeeld:
Je hebt de keuze uit twee wasmachines, een wasmachine met label A en een wasmachine met label C. Beide wasmachines hebben een gelijke kwaliteit. Je betaalt een stroomprijs van € 0,25 per kilowattuur (kWh) (d.d. juli 2023).
De wasmachine met label A kost € 650,- en heeft een energieverbruik van 100 kWh per jaar. Dit kost je zo'n € 25,- per jaar.
De wasmachine met label C kost € 600,- en heeft een energieverbruik van 150 kWh per jaar. Dit kost je zo'n € 40,- per jaar.

Het verschil in verbruik tussen de wasmachine met label A en de wasmachine met label C is in dit geval € 15,- per jaar. Op basis van deze gegevens heb je de extra investering van € 50,- in de wasmachine met label A er binnen 5 jaar uit. Met een hogere stroomprijs is dit verschil nog groter.

Aan de hand van bovenstaand voorbeeld willen we aantonen dat bij het aanschaffen van nieuwe apparatuur niet alleen de aanschafprijs van belang is. Het is ook handig om op het energieverbruik te letten. Over meerdere jaren gezien is energiezuinig apparatuur vaak goedkoper.

Oud of nieuw energielabel? 

Vaatwassers, wasmachines, koel- en vrieskasten en beeldschermen hebben sinds 31 maart 2021 een nieuw energielabel. De klassen A+ t/m A+++ zijn komen te vervallen en apparatuur wordt opnieuw ingedeeld in de klassen A tot en met G. Er worden nieuwe methodes gebruikt om het stroomverbruik te meten en de klasse te bepalen. Hierdoor is de energieklasse op de nieuwe labels een stuk lager dan op het vorige label, maar is het label een stuk overzichtelijker en biedt het meer informatie aan jou als consument. Ook staat er op het nieuwe energielabel een QR-code waarmee je de technische specificaties van het toestel kunt bekijken.

Oude apparatuureen elektriciteitsmeter

Let niet alleen bij nieuwe apparatuur op het energieverbruik. Oude apparaten kunnen enorme energieverbruikers zijn. Soms kan het energieverbruik zelfs zo hoog zijn dat het interessant is om het apparaat direct te vervangen door een nieuw energiezuinig exemplaar. Een C label koelkast gebruikt bijvoorbeeld 2x zoveel stroom als een koelkast met een A label.

Twijfel je over het energieverbruik van jouw oude koelkast? Voor € 15,- tot € 20,- is een simpele stroommeter te koop, waarmee je kunt meten hoeveel stroom jouw koelkast verbruikt. Op die manier kan je berekenen of het interessant is om de oude koelkast te vervangen door een nieuw exemplaar. 

Groot verbruikers

Om onderstaande getallen in perspectief te zetten: gemiddeld verbruikt een Nederlands huishouden zo'n 2.500 kWh per jaar. Met een stroomprijs van  €0,25 per kWh (d.d. juli 2023) kost dat € 625,- per jaar.

 • Verlichting:
  Gemiddeld gaat 14% van het stroomverbruik in huis op aan verlichting. Als je een gloeilamp van 25 watt vervangt door een ledlamp, kan dit je zo'n 30 kWh (€ 8,-) per jaar schelen. Als je hetzelfde doet voor een gloeilamp van 60 watt, scheelt dit je zo'n 75 kWh (€ 19,-) per jaar. En dit voor een prijs van € 6,- per 'gemiddelde' ledlamp.
 • Jacuzzi:
  Als je een jacuzzi hebt, laat deze dan niet het hele jaar aanstaan. Dit kost zo’n 2.000 kWh (€ 500,-) per jaar. Schakel de jacuzzi bijvoorbeeld in de koudste perioden van het jaar, of wanneer je langere tijd op vakantie gaat, uit.  
 • Elektrische boiler:
  Een elektrische boiler van 1.350 watt verbruikt in een gemiddeld huishouden zo'n 1.800 kWh (€ 450,-) per jaar.
 • Tweede/oude koelkast/vriezer:
  Het verbruik van een oude vriezer kan oplopen tot ruim 550 kWh (€140,-) per jaar. Een oude koelkast verbruikt al gauw 360 kWh (€ 90,-) per jaar.
 • Groot plasma televisiescherm:
  Het formaat en type scherm bepalen hoeveel stroom je televisie verbruikt. Een groot plasmascherm verbruikt zo'n 500 kWh (€ 125,-) per jaar, terwijl een kleinere led-televisie richting de 150 kWh (€ 35,-) per jaar verbruikt.
 • Infraroodsauna:
  Een infraroodsauna verbruikt bij gemiddeld gebruik al gauw 420 kWh (€ 105,-) per jaar.
 • Wasdroger:
  Een label B droger verbruikt zo'n 320 kWh (€ 80,-) per jaar. Een label A droger verbruikt alsnog 170 kWh (€ 40,-) per jaar..
 • Tuinvijverpomp:
  Het verbruik van vijverpompen loopt uiteen, afhankelijk van de capaciteit. Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Een pomp staat vaak continu aan, dan verbruikt deze 180 kWh (€ 45,-) per jaar. Bij zware vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Dan komen de kosten op 1.800 kWh (€ 450,-) per jaar.
 • Airconditioner:
  Afhankelijk van het model airco dat je hebt, verbruikt een airco gemiddeld tussen de 160 en 430 kWh (tussen de € 40,- en € 110,-) per jaar.
 • Aquarium:
  Het verbruik van een aquarium hangt van meerdere factoren af zoals de inhoud, de watertemperatuur en het soort verlichting. Hierdoor kan het verbruik uiteenlopen van 300 kWh tot wel 1.000 kWh (€ 75,- tot € 250,-) per jaar.
 • Waterbed:
  Een waterbed verbruikt elektriciteit om het water op temperatuur te houden. Een oud model kan wel 1.200 kWh (€ 300,-) per jaar verbruiken. Nieuwere zuinige modellen verbruiken zo'n 300 kWh (€ 75,-) per jaar.

Top 10 sluipverbruikers

Vanuit de Europese Unie zijn er regels om sluipverbruik van nieuwe apparaten tegen te gaan. Die verbruiken daarom weinig stroom in de stand-by modus. Maar dit geldt niet voor oude apparatuur. Veel apparaten staan altijd aan of op stand-by. Denk maar eens aan een elektrische deurbel of boiler. Ook de dvd-recorder, de satellietontvanger en antenneversterker vragen de hele dag stroom. In de top 10 van sluipverbruikers staat veel randapparatuur voor de televisie:                                     

Product Verbruik per jaar 
Miniboiler 150 kWh/jaar, €40,-
Uitgebreide decoder met HDD 130 kWh/jaar, €30,-
Kokendwaterkraan (niet-geïsoleerd) 80 kWh/jaar, €20,-
VHS-DVD combi 60 kWh/jaar, €15,-
Satellietontvanger 60 kWh/jaar, €15,-
Antenneversterker 50 kWh/jaar, €12,-
Espressomachine 40 kWh/jaar, €10,-
HDD recorder 40 kWh/jaar, €10,-
Basis decoder zonder HDD 30 kWh/jaar, €10,- 
DVD recorder 30 kWh/jaar, €8,-

Op basis van € 0,25 per kWh (d.d. juli 2023).

Veel gestelde vragen

Zoeken op trefwoord