Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Zuinige apparatuur

Zuinige apparatuur

Het energielabel

Tegenwoordig wordt bij het verkopen van apparatuur steeds meer de nadruk gelegd op het energieverbruik. Elk apparaat is voorzien van een energielabel (verplicht door de Europese Unie). Hierdoor kan je in één oogopslag zien hoe energiezuinig een apparaat is. Met een energiezuinig apparaat help je niet alleen mee aan een beter milieu, het bespaart vaak ook geld voor jouw eigen portemonnee.

Een voorbeeld:
Je hebt de keuze uit twee wasmachines, wasmachine A en wasmachine B. Beide wasmachines hebben een gelijke kwaliteit. 

Wasmachine A kost € 500,- en heeft een energieverbruik van € 58,- per jaar.
Wasmachine B kost € 580,- en heeft een energieverbruik van € 22,- per jaar.

Het verschil in verbruik tussen wasmachine A en wasmachine B is in dit geval € 36,- per jaar. Op basis van deze gegevens heb je de extra investering in wasmachine B er ruim binnen 3 jaar al uit. Aan de hand van bovenstaand voorbeeld willen we aantonen dat je bij het aanschaffen van apparatuur niet altijd direct moet kijken naar het goedkoopste apparaat, maar dat je ook het energieverbruik moet meenemen. Over meerdere jaren gezien is energiezuinige apparatuur vaak goedkoper. 

A+ of A+++?

Soms kan het energielabel verwarrend werken. Zo worden voor sommige apparaten zoals koelkasten en vriezers geen A, B, C of D-labels meer uitgeven. Koop je nu een koelkast met A+ label, dan lijkt het dus alsof je goed bezig bent een elektriciteitsmetermaar feitelijk koop je niet de meest energiezuinige koelkast op de markt.

Oude apparatuur

Let niet alleen bij nieuwe apparatuur op het energieverbruik. Oude apparaten kunnen enorme energieverbruikers zijn. Soms kan het energieverbruik zelfs zo hoog zijn dat het interessant is om het apparaat direct te vervangen door een nieuw energiezuinig exemplaar. Een A+ label koelkast gebruikt bijvoorbeeld 2x zoveel stroom als een koelkast met een A+++ label.

Twijfel je over het energieverbruik van jouw oude koelkast? Voor € 15,- tot € 20,- is een simpele elektriciteitsmeter te koop, waarmee je kunt meten hoeveel elektriciteit jouw koelkast verbruikt. Op die manier kan je berekenen of het interessant is om de oude koelkast te vervangen door een nieuw exemplaar.

Veel gestelde vragen

Zoeken op trefwoord