Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Wij zijn het meest trots op het feit dat we het überhaupt gedaan hebben"

Familie de Veld uit Nieuwkoop

Hoe lang wonen jullie inmiddels in de woning? 

De woning is opgeleverd in oktober 2019 en na vier weken zijn wij in de woning getrokken. 

Hoe hebben jullie het bouwproces ervaren? Foto_4

Wij vonden het leuk om met dit proces bezig te zijn. Het was (en blijft waarschijnlijk) voor ons de eerste keer dat wij een huis hebben gebouwd in eigen beheer. Er komt zo veel meer bij kijken dan bij een ‘gewoon’ nieuwbouwhuis. Wij zijn heel blij dat wij binnen het budget zijn gebleven. Tijdens het bouwproces zijn wij wel tot de conclusie gekomen dat we eigenlijk eerder een licht-deskundige en/of een interieurarchitect hadden moeten inhuren. We merken nu toch dat we bepaalde dingen anders hadden gedaan als we wellicht hulp uit die hoek hadden gekregen. Denk hierbij aan de plek van de stopcontacten en de locatie van de aansluitpunten van de lampen. 

Welke informatiebronnen heb je gebruikt m.b.t. verduurzamen van de woning?  

We hebben informatie via de architect verkregen en vanuit de gemeente Nieuwkoop kregen wij een gratis gesprek met het Duurzaam Bouwloket om alle duurzame zaken door te spreken. 

Hebben jullie nog meer gedaan aan isolatie? Hoe bevalt dit? 

Wij hebben gekozen voor drievoudig glas. Door het gewicht kon dit niet bij alle draaiende delen, maar wel bij alle grote vaste delen. Wij merken dat dit met name prettig is voor het geluid van buiten. Drievoudig glas dempt dit een stuk beter. Ook merken wij in vergelijking met ons oude huis dat er helemaal geen koudeval van deze ruiten af komt. Dat is wel zo prettig. 

Welk ventilatiesysteem hebben jullie gekozen? Hoe bevalt dit? 

De woning die wij hebben laten bouwen is een Finnhouse woning: een houten paal en balk systeem. Het ontwerp van de woning laat een balansventilatiesysteem met al het kanaalwerk moeilijk toe. Daarom hebben wij gekozen voor een natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. Hier zit een luchtvochtigheidsensor in de box, waardoor het systeem automatisch harder gaat afzuigen als iemand onder de douche stapt.

Een ander element van het prettige woonklimaat in onze woning is ook de bouwstijl. De luchtvochtigheid is heel constant doordat het een houten huis is met isolatie van (vochtregulerend) hennep. 

Voor welke warmte opwekking installatie hebben jullie gekozen? Hoe bevalt dit? 

In eerste instantie hebben wij ingezet op een grond-water warmtepomp. Helaas is dat vanwege budget technische redenen niet doorgegaan. Daarom hebben wij de keuze gemaakt voor een lucht-water warmtepomp. De buitenunit staat op het dak van de garage en daar hebben wij (en de buren) gelukkig verder geen last van.   

De warmtepomp heeft een voorraadvat van 200 liter warm water. We hebben nog nooit te weinig warm water gehad. Het voorraadvat is aan de andere kant van de badkamermuur geplaatst. Hierdoor hebben we enorm snel warm water in onze badkamer. 

Hoeveel zonnepanelen hebben jullie geïnstalleerd en waarom dit aantal? 

De woning staat zuidwest-noordoost georiënteerd. Zowel op het zuidwesten als op het noordoosten hebben wij 13 zonnepanelen van 320 Wp per stuk geplaatst. In totaal ligt daarmee 8.320 Wp aan vermogen op het dak. In november 2020 hadden we met deze panelen ruim 11.000 kWh opgewekt. Het fijne aan de oriëntatie van de woning is dat we nu zowel in de ochtend als in de middag stroom produceren die wij zelf kunnen gebruiken. 
 
In eerste instantie hadden wij een wat lager aantal zonnepanelen voor ogen. Omdat een lucht-water warmtepomp meer elektriciteit verbruikt dan de, origineel in onze plannen opgenomen, grond-water warmtepomp, hebben wij gekozen om een aantal extra panelen te plaatsen. Dit zijn er uiteindelijk 26 geworden omdat wij op deze manier van de voorkant tot de achterkant van de woning één volle rij aan zonnepanelen konden plaatsen. Toen we een hybride auto reden draaiden wij van oktober 2019 tot november 2020 quitte. Op dit moment rijden we een volledig elektrische auto en is het de vraag of we dat gaan redden. Als dat niet het geval is, hebben wij nog ruimte op het dak om eventueel extra zonnepanelen te plaatsen.

Zijn er nog (andere) extra maatregelen op gebied van duurzaamheid die jullie hebben meegenomen in bouwen van de woning? Of zijn jullie nog extra maatregelen van plan te nemen? Foto_2

We hebben een grote glaspartij op het zuiden. Om in de zomer de oververhitting tegen te gaan is hier een speciale zonwerende coating op aangebracht en vormt het dak een overstek. Hierdoor komt de zon in de winter de woning binnen, maar in de zomerse maanden staat de zon dusdanig hoog dat er schaduw op de glaspartij is. Toch merk je in het voor- en najaar, als de zon lager staat, dat het nog best warm kan worden in de woning. Gelukkig kunnen we met horren op dat moment voldoende bewust ventileren om het binnenklimaat comfortabel te houden.  

In de toekomst zouden wij ooit graag nog een accupakket aanschaffen om nog meer zelfvoorzienend te worden. 

Waar zijn jullie het meest tevreden over of trots op? 

Wij zijn het meest trots op het feit dat we het überhaupt gedaan hebben. Uiteindelijk was het voor ons best een grote uitdaging, maar we hebben het niet onderschat. We hadden een prettige samenwerking met de aannemer. 

Wat zouden jullie achteraf anders hebben gedaan? 

We hadden meer in het geheel moeten denken. Nu hebben we te veel in fases gedacht. Niet alleen bedenken hoe groot de ruimte moet zijn, maar ook alvast bedenken hoe je de ruimte in gaat richten. Daarnaast wonen we hier op veengrond. We wisten dat veengrond in zou klinken, maar toch hadden we meer voorzieningen nodig dan gedacht om bijvoorbeeld onze terrassen aan te sluiten op de woning en de oprit goed aan te laten sluiten op de straat. Dit was veel te veel werk achteraf. We hebben er ook wel moeite mee hoe de gemeente hier mee om is gegaan. De gemeente heeft de kavels opgehoogd, maar uiteindelijk zakt het weer naar een natuurlijk evenwicht. Hierdoor heeft het ons veel moeite gekost om de kavel op hoogte te houden. Je zou verwachten dat de gemeente hier al meer ervaring mee heeft opgedaan en die lessen mee neemt naar nieuwe projecten. 

Hebben jullie tips voor kaveleigenaren die aan het begin van hun project staan? 

Stel je goed voor hoe het huis is als het er uiteindelijk staat en hoe je dit bijvoorbeeld wilt inrichten. Dat maakt het makkelijker om bepaalde keuzes te maken. Daarnaast adviseren wij kaveleigenaren hun offerte uitvraag zo compleet mogelijk te doen richting aannemers. Nadat de opdracht is gevallen voor de aannemer is de verhouding toch anders; de calculatie van een aannemer op aanpassingen aan de originele opdracht is op zijn zachts gezegd wat minder scherp. 

Een tip voor de installatietechnische ruimte: laat de installateur het leidingwerk zoveel mogelijk compact bij elkaar houden. Installateurs hebben de neiging om, wanneer ze de ruimte hebben, het leidingwerk ruim over de hele wand te verdelen. 

Woning informatie
  • Bouwjaar: 2019
  • Gemeente: Nieuwkoop
  • Type woning: Vrijstaand
Getroffen maatregelen:
  • Dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie, HR+++ glas, HR++ glas, lucht-water warmtepomp, vloerverwarming, zonnepanelen, overstek, warmte-werende folie
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1 afbeelding2 afbeelding3 afbeelding4