Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding LED-verlichting

LED-verlichting

Het toepassen van LED-verlichting is een simpele manier om energie te besparen in de woning. Bovendien zijn gloeilampen al sinds 2012 uit productie genomen en sinds 1 september 2018 is ook de halogeenlamp uit de productie genomen. Winkels mogen de bestaande voorraad nog verkopen, maar het is veel slimmer om direct te kiezen voor LED-lampen. LED-verlichting is namelijk goedkoper en energiezuiniger! De LED-techniek is tegenwoordig goed doorontwikkeld en er is genoeg aanbod in alle soorten en maten LED-lampen. 12V halogeenlampen blijven voorlopig nog wel toegestaan, maar ook daarvoor bestaan zuinigere LED-alternatieven. Uiteraard moet er wel worden bekeken of de lamp hier geschikt voor is (mogelijk is de transformator niet geschikt en moet deze ook vervangen worden).

Over het algemeen kan je de vuistregel hanteren dat wanneer een (halogeen- of gloei)lamp een uur of meer per dag aan staat, het slim is om deze direct te vervangen. Wacht dus niet tot het einde van de levensduur!

Om een rekenvoorbeeld te geven:

In de keuken hangt een rail met 3 halogeen-spots van 35 Watt per stuk. De lampen werken op een aan/uit schakelaar (bij een dimmer wordt het verhaal iets anders, hierover later meer). Wanneer deze lampen gemiddeld 3 uur per dag aan staan, dan verbruik één lamp in één jaar tijd 38,3 kWh (35 Watt * 365 dagen * 3 uur). Op basis van 22 eurocent per kWh zijn de jaarlijkse kosten € 8,43 (van één enkele lamp).

Door deze halogeenlampen te vervangen door LED-lampen zou het jaarlijkse energieverbruik een stuk lager zijn, circa 5,5 kWh (5 Watt * 365 dagen * 3 uur) per lamp. Een gemiddelde LED-lamp zal circa 5 Watt bedragen (in de praktijk is dit waarschijnlijk nog lager, bijvoorbeeld 3 Watt). Op basis van 22 eurocent per kWh zijn de jaarlijkse kosten € 1,21. Dit levert jaarlijks per lamp een besparing op van € 7,22. De besparing bij 3 lampen is € 21,66 per jaar.

Een gemiddelde LED-lamp is te verkrijgen voor circa € 5,-. Hierdoor zijn de investeringskosten binnen één jaar terugverdiend. Hoe meer branduren een lamp heeft, des te interessanter het is om deze te vervangen door een LED-lamp.

Let op, indien de lamp wordt aangestuurd met een dimmer, moet mogelijk de dimmer ook vervangen worden. Hierdoor vallen de investeringskosten wat hoger uit. Afhankelijk van het aantal lampen, branduren per dag en de kosten van de dimmer kan het nog steeds interessant zijn om de lampen te vervangen.

Meer informatie over LED-verlichting en de punten waar je goed op moet letten is hieronder te lezen in de vorm van een aantal veel gestelde vragen.

Infraroodfoto waarin het verschil in warmte uitstraling wordt weergegeven bij een LED-lamp   Infraroodfoto waarin het verschil in warmte uitstraling wordt weergegeven bij een halogeenlamp
De bovenstaande infraroodfoto's geven een goed beeld van het verschil in warmte uitstraling (en dus energieverlies) tussen een LED-lamp (links) en een halogeenlamp (rechts).

Veel gestelde vragen

Zoeken op trefwoord