Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Verminder wateroverlast met een
Groen dak

Wist je dat zonnepanelen 5% tot 8% hoger rendement hebben, omdat een groen dak voor verkoeling van de panelen zorgt..

Factsheet groen dak

Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. In onze privacyverklaring kun je bekijken wat wij met jouw gegevens doen. In de factsheet vind je een overzicht van de meest belangrijke informatie over een groen dak en hoe je het kan onderhouden.
Adviseur Duurzaam Bouwloket
Een groen dak (sedumdak) zal op meerdere manieren bijdragen aan de woonomgeving. Door regenwater op te nemen wordt gezorgd voor een ontlasting op het rioleringsstelsel, het draagt bij aan de biodiversiteit en in de zomer zorgt het voor een koeler binnenklimaat. Bovendien verlengt het de levensduur van de dakbedekking. De isolatiewaarde van een groen dak is beperkt. Zorg er daarom voor dat onder het groene dak een goede isolatielaag aanwezig is. Peter - Adviseur Duurzaam Bouwloket

Waarom een groen dak?

Hoewel veel mensen houden van een groene leefomgeving worden steeds meer tuinen volledig bestraat. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het aanzicht, maar ook voor het afvoeren van hemelwater. Waar tegels liggen kan het water moeilijk in de grond zakken. Naast de oproep om groenere tuinen aan te leggen, worden groene daken gezien als een duurzame oplossing om het regenwater op te vangen. Bovendien zorgt een groen dak ook voor een verlengde levensduur van de dakbedekking en brengt het meer biodiversiteit in de omgeving.

Aan de slag?

Heb je nog een vraag of wil je een offerte opvragen bij een betrouwbaar bedrijf? Klik dan op onderstaande keuzes.

Een vraag stellen
Offertes opvragen

Veel gestelde vragen


De kosten van een groen dak kunnen enorm verschillen. Ga je het bijvoorbeeld zelf aanleggen of laat je het doen door een professional? Wordt het een sedumdak of een intensief begroeide daktuin? De aanlegkosten variëren hierdoor van €50,- per vierkante meter bij een sedumdak tot € 200,- euro per vierkante meter of meer bij een intensief groen dak.

Bij het zelf aanschaffen en aanleggen van een sedumdak kan je rekening houden met minimaal € 35,- euro per vierkante meter. Dit is exclusief eventuele bijkomende kosten. Is het bijvoorbeeld nodig om de materialen met een hoogwerker op het dak te krijgen? Dan komen de kosten van het huren van een hoogwerker er nog bij. Ook moet er rekening gehouden worden met transportkosten (denk aan € 80,- tot € 100,- euro). Door met meerdere buren bij één leverancier te bestellen is het mogelijk om de transportkosten met elkaar te delen.

Dit hangt af van de keuzes die worden gemaakt wat betreft de beplanting. Een sedumdak (extensief) is lichtgewicht en onderhoudsarm. Dit houdt in dat er wordt geadviseerd om één tot twee maal per jaar het sedum te bemesten met een speciale meststof/mestkorrel. Verwijder dan ook direct onkruid, klavers en grassen om overwoekeren te voorkomen. Laat je hierover goed adviseren door een specialist.

Over het algemeen is een sedumdak lichtgewicht en zal een dak dit kunnen dragen. Zeker wanneer er voorheen grind op het dak heeft gelegen. Het waterbergende vermogen en daarmee het gewicht kan enorm verschillen per type sedum. Zo zijn er licht gewicht matten, maar zijn er ook cassettes die een stuk meer water vast kunnen houden per vierkante meter. Kies je voor een intensief groen dak (daktuin), dan kan het gewicht aardig oplopen. Twijfel je over de draagkracht of ga je voor een intensief groen dak? In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met een specialist (constructeur). 

Dit kan in principe het hele jaar door, maar niet als het vriest.

Het is van groot belang dat de waterdichte laag van goede kwaliteit is. Dit is echter iets dat niet alleen van toepassing is bij een groen dak, maar bij alle daken. Indien de toegepaste waterdichte laag niet bestand is tegen wortels, dan zal er een wortelwerende laag toegepast moeten worden. Denk er ook aan dat het isolatiemateriaal bestand is tegen samenpersing. Gebruik dus een drukvast isolatiemateriaal zoals bijvoorbeeld een PIR-plaat.

Een groen dak is geen vervanging van dakisolatie. De isolatiewaarde van een groen dak is beperkt, zorg er daarom altijd voor dat er een goede isolatielaag onder het groene dak wordt geplaatst. Een groen dak zal wel kunnen bijdragen aan een koelere woning in de zomer. Een groen dak zal veel minder opwarmen dan bijvoorbeeld een bitumen dakbedekking. Ook kan een groen dak helpen om omgevingsgeluid te dempen (regen, hagel, vogels op het dak, etc.).

Dit hangt af van de hellingshoek van het dak. Over het algemeen kan tot een hellingshoek van circa 15 graden een groen dak worden toegepast. Bij daken met een grotere hellingshoek zullen speciale technieken/systemen nodig zijn. Dit kan uiteraard extra kosten met zich mee-brengen. Overleg voor de juiste toepassing altijd met een specialist!

Dit hangt volledig af van jouw eigen wensen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. In de meeste gevallen zal een groen dak echter vooral bestaan uit sedum (vetkruid, een geslacht van de vetplantenfamilie). Er zijn alleen al van vetkruid vierhonderd tot vijfhonderd soorten bekend. Raadpleeg een specialist om de juiste samenstelling van het groene dak te bepalen.

Ja, dat is zeker mogelijk! Zonnepanelen zijn uitstekend te combineren met groene daken geplaatst op een plat dak (bij een schuin dak zal dit lastiger gaan). De temperatuur van een traditioneel bitumen dak kan in de zomer flink oplopen. Hierdoor daalt het rendement van de zonnepanelen. Zonnepanelen hebben het hoogste rendement bij een temperatuur onder de 25 graden Celsius. Hierdoor hebben zonnepanelen baat bij een groen dak. Dit kan oplopen van 5 tot wel 8% hoger rendement van de zonnepanelen. Tevens heeft het groene dak ook baat bij de zonnepanelen. Door de schaduwvorming van zonnepanelen ontstaat meer variatie in de bodemtemperatuur. Deze variatie zorgt voor een hogere biodiversiteit. Let bij het kiezen van de soorten sedum wel op dat deze geschikt zijn voor plaatsing in de schaduw.

Je zou in dat geval kunnen denken aan een regenton of een infiltratiekrat (rainbox). Een infiltratiekrat is een waterdoorlatende krat die in de tuin wordt ingegraven. Door de hemelwaterafvoer of afvoer van een verhard terrein aan te sluiten op de infiltratiekrat kan het water in de bodem wegzakken. Hierdoor kan het regenwater wegvloeien en overbelasting van het riool tegengaan.

Er zijn verschillende soorten wortelwerende dakbedekking, te onderscheiden in twee varianten:

  1. EPDM (synthetisch rubber)
  2. PVC (kunststof)
  3. (Wortelwerend) bitumen

Het verschil tussen de materialen is dat EPDM een levensduur heeft van 60-80 jaar en bitumen onder een groen dak zo'n 35 tot 40 jaar meegaat. Hier is de prijs ook naar, vaak is EPDM duurder dan een (wortelwerende) bitumen. Dit zit vooral in de aanschafprijs, maar door de langere levensduur kan het toch de goedkopere optie zijn. PVC gaat normaal gesproken 25 tot 30 jaar mee en is daarmee de minst interessante keuze. 

Over het algemeen houden meeuwen niet van een groene/vochtige ondergrond. Veelal zitten meeuwen op grinddaken, daar kunnen ze gelijk een nest maken. Overdag zal het grind opwarmen en dit blijft nagloeien, dat is belangrijk voor de eieren en de jonge meeuwen. Daarnaast is een dak met grind drainerend/droog en daar houden meeuwen van.

Dit kan per gemeente verschillen. Om te controleren of er in jouw gemeente subsidie is voor een groen dak kan je de subsidiecheck doen op onze website.

Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw vraag over het aanleggen van een groen dak er (nog) niet tussen staat. Neem telefonisch contact op met één van onze adviseurs op 072 - 743 39 56 of stuur ons een email met jouw vraag via het contactformulier, dan helpen wij je zo snel mogelijk!