Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Regentonnen

Regentonnen

Regentonnen

Steeds meer gemeenten in Nederland verplichten en/of motiveren inwoners om regenpijpen af te koppelen van het riool om waterzuiveringsinstallaties en het rioolstelsel zoveel mogelijk te ontzien. De meest gekozen oplossing en effectieve manier om regenwater op te vangen is het plaatsen van een regenton. Het voordeel is dat hier geen groot budget voor nodig is en het plaatsen van een regenton redelijk eenvoudig is. Het (tijdelijk) opvangen en bufferen van regenwater voorkomt dat de tuin bij hevige regenval direct onder water komt te staan. Op een later moment kan het overtollige opgevangen regenwater in de tuin geloosd worden. Mocht de opvangcapaciteit van een regenton alleen niet voldoende zijn, dan kan is het mogelijk om dit uit te breiden met bijvoorbeeld een infiltratieset/infiltratiekrat (een infiltratiekrat wordt ingegraven in de tuin en heeft vaak een grotere buffercapaciteit). Het regenwater is voor verschillende doeleinden te gebruiken. Omdat regenwater geen kalk bevat kan je er streeploos de ruiten van het huis of auto mee wassen. Ook is dit kalkvrije water beter voor bloemen en planten, zowel binnen als buiten.

Een houten regentonKunststof en houten regentonnen

De meeste regentonnen die op de markt verkrijgbaar zijn worden gefabriceerd van kunststof. Dit is niet voor niets, kunststof is namelijk zeer geschikt materiaal voor het opvangen van regenwater en is bestand tegen diverse weersomstandigheden. Hierdoor hebben regentonnen een lange levensduur van minimaal 5 tot 10 jaar. Hierbij is wel de volgende regel van toepassing: goedkoop is duurkoop. De kwaliteit van het kunststof bepaald de levensduur. Het is om die reden aan te raden om een regenvat aan te schaffen bij een gerenommeerd bedrijf zodat je jaren plezier hebt van jouw aankoop.

een kunststof regentonHouten regentonnen zijn vaak wat duurder in aanschaf, maar zijn een echte eyecatcher in de tuin. Belangrijk om te weten is dat hout uitzet en krimpt als het in aanraking komt met water en dat dit lekkage tot gevolg kan hebben. Daarnaast heeft het regelmatig onderhoud nodig om verkleuring tegen te gaan en doorrotten te voorkomen. De levensduur is korter dan kunststof regentonnen. Voor wie de looks wil van een houten ton, maar onderhoudsvrij gemak wenst zijn de kunststof regentonnen met houtlook een uitkomst. Dankzij de nieuwste productietechnieken zijn deze (bijna) niet meer van echt hout te onderscheiden.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een regenton?

Het belangrijkste is dat je het juiste installatiemateriaal aanschaft. Dit is afhankelijk van of jouw regenpijp wel of geen afvoer heeft. Daarnaast is het verstandig om de opvangcapaciteit/inhoud van een regenton aan te laten sluiten bij de grootte van het dak. Bij een dak van 25m2 met één regenpijp heb je minstens een regenton nodig met een inhoud van 100 liter. Wanneer het dak 50m2 groot is en er twee regenpijpen zijn, dan is het aan te raden om aan beide een 100 liter ton te installeren. Overigens geldt de regel hoe groter, hoe beter, omdat je in de natte periode zoveel mogelijk regenwater wilt opslaan en in de droge periode zoveel mogelijk water wilt kunnen gebruiken. Heb je voldoende ruimte en budget? Schaf dan minimaal een +/- 200 liter regenton aan en koppel er indien gewenst meerdere aan elkaar.

Een alternatief voor een regenton kan een groen dak zijn. Op onze pagina over groene daken is meer informatie over dit specifieke onderwerp te vinden.

Afbeeldingen afkomstig van voertonnen.nl