Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Regentonnen

Regentonnen

Regentonnen

Steeds meer gemeenten in Nederland verplichten en/of motiveren inwoners om de hemelwaterafvoer af te koppelen van het riool om waterzuiveringsinstallaties en het rioolstelsel zoveel mogelijk te ontzien. De meest gekozen oplossing en een effectieve manier om regenwater op te vangen is het plaatsen van een regenton. Het voordeel is dat hier geen groot budget voor nodig is en het plaatsen van een regenton redelijk eenvoudig is. Het afkoppelen van de hemelwaterafvoer kan ook door deze rechtstreeks in de tuin of in een vijver te laten lozen. Het (tijdelijk) opvangen en bufferen van regenwater in een regenton voorkomt dat de tuin bij hevige regenval onder water komt te staan. Mocht de opvangcapaciteit van een regenton alleen niet voldoende zijn, dan is het mogelijk om dit uit te breiden met bijvoorbeeld een infiltratiekratten. Infiltratiekratten worden ingegraven in de tuin en hebben vaak een grote buffercapaciteit. Het opgevangen regenwater is voor verschillende doeleinden te gebruiken. Omdat regenwater geen kalk bevat, kan je er streeploos je auto of de ruiten van het huis mee wassen. Ook is dit kalkvrije water goed te gebruiken voor het bewateren van bloemen en planten, zowel binnen als buiten. 

Een houten regentonKunststof en houten regentonnen

De meeste regentonnen die op de markt verkrijgbaar zijn worden gefabriceerd van kunststof. Dit is niet voor niets, kunststof is namelijk een zeer geschikt materiaal voor het opvangen van regenwater en is bestand tegen diverse weersomstandigheden. Hierdoor hebben regentonnen een lange levensduur, vaak zit er een garantie op van minimaal 5 tot 10 jaar. Hierbij is wel de volgende regel van toepassing: goedkoop is duurkoop. De kwaliteit van het kunststof bepaalt de levensduur. Het is om die reden aan te raden om een regenvat aan te schaffen bij een gerenommeerd bedrijf zodat je jaren plezier hebt van jouw aankoop. 

een kunststof regentonHouten regentonnen zijn vaak wat duurder in aanschaf, maar zijn een echte blikvanger in de tuin. Belangrijk om te weten is dat hout uitzet en krimpt als het in aanraking komt met water en dat dit lekkage tot gevolg kan hebben. Daarnaast heeft het regelmatig onderhoud nodig om verkleuring tegen te gaan en doorrotten te voorkomen. De levensduur is korter dan kunststof regentonnen. Voor wie de looks wil van een houten ton, maar onderhoudsvrij gemak wenst zijn de kunststof regentonnen met houtlook een uitkomst. Dankzij de nieuwste productietechnieken zijn deze (bijna) niet meer van echt hout te onderscheiden. Heb je een kleine tuin of om een andere reden geen ruimte voor een grote regenton? Er zijn ook regentonnen met een voetprint die zo groot is als een standaard stoeptegel (30x30 cm). Zo kun je met een beperkte ruimte toch zo’n 125 liter regenwater opslaan. In de winter kan bevriezend water de regenton beschadigen, zorg er dus voor de eerste vorst voor dat de ton leeg is. 

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een regenton?

Het belangrijkste is dat je het juiste installatiemateriaal aanschaft. Dit is afhankelijk van of jouw regenpijp wel of geen afvoer heeft. Daarnaast is het verstandig om de opvangcapaciteit/inhoud van een regenton aan te laten sluiten bij de grootte van het dak. Bij een dak van 25 m2 met één regenpijp heb je minstens een regenton nodig met een inhoud van 100 liter. Wanneer het dak 50 m2 groot is en er twee regenpijpen zijn, dan is het aan te raden om aan beide een 100 liter ton te installeren. Overigens geldt de regel hoe groter, hoe beter, omdat je in de natte periode zoveel mogelijk regenwater wilt opslaan en in de droge periode zoveel mogelijk water wilt kunnen gebruiken. Heb je voldoende ruimte en budget? Schaf dan minimaal een 200 liter regenton aan en koppel er indien gewenst meerdere aan elkaar. 

Een alternatief voor een regenton kan een groen dak zijn. Op onze pagina over groene daken is meer informatie over dit specifieke onderwerp te vinden. 

Afbeeldingen afkomstig van voertonnen.nl