Van het gas af met een

Pelletkachel of pelletketel

Snel opweg met de gratis factsheet

E-Mailadres
Postcode
Huisnummer
Meer weten over pelletkachels of pelletketels? Vraag de factsheet aan!
"Een veel besproken discussie is verbranding van houtpellets en de fijnstof die vrij komt. Er zijn mogelijkheden om de uitstoot van fijnstof vrijwel helemaal te minimaliseren. Dit kan door toepassing van speciale (fijnstof)filters die aangebracht worden op de rookgasafvoer van de verbrandingsinstallatie. Voor een optimale schone verbranding is het sterk aan te raden om gecertificeerde houtpellets aan te schaffen." Raoul Santibanez - Adviseur Duurzaam Bouwloket

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

Voordat je de stap zet naar een houtpelletkachel of houtpelletketel is het belangrijk om op de hoogte te zijn van een aantal punten. Ga je slechts één ruimte verwarmen? Dan is een houtpelletkachel een goede oplossing. Ga je de hele woning verwarmen met houtpellets? Dan adviseren wij een houtpelletketel. 

Alvorens je kiest voor een houtpelletkachel of een houtpelletketel adviseren wij eerst om de energieverliezen in de woning te beperken. Dit wordt onder andere gerealiseerd door middel van de juiste isolatie, goede aansluitingen van de bouwdelen en het vermijden van naden en kieren. Als de eerste stap goed wordt uitgevoerd heeft u een woning of gebouw dat maar weinig energie vraagt. Bij de keuze voor een houtpelletketel kan je de woning verwarmen met zowel hoge temperatuur afgifte systemen (radiatoren) als lage temperatuur afgifte systemen (vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren etc.).

Aan de slag?

Een vraag over pelletkachels of wil je direct aan de slag? Klik dan op onderstaande keuzes

Een vraag stellen
Offertes opvragen

"Onze stolpboerderij wordt volledig verwarmd met houtpellets"

In de stralende zon ligt de stolpboerderij in Heerhugowaard er prachtig bij. Mooi is dat die zon er tegelijk voor zorgt dat de elektriciteitsmeter al dagen terug loopt: er komt energie bij! Paul Bijvoet (34) en Laura Mulder (30) wonen er nu een klein jaar samen met Ties (5), Jens (4) en Meis (1,5). Het is een comfortabele, vrolijk ingerichte boerderij met veel ruimte eromheen. “Een paradijsje”, aldus Paul en Laura. En helemaal energieneutraal. “Het is superleuk dat ook andere mensen ons huis heel bijzonder vinden.”

Veel gestelde vragen

Hoe werkt een pelletkachel?

Een pelletkachel is een verbrandingskachel die automatisch wordt aangestuurd. Van buitenaf lijkt de pelletkachel zeer veel op een houtkachel. U kunt een pelletkachel vergelijken met een houtkachel, maar dan elektronisch aangestuurd. De brandstof van de pelletkachel bestaat uit houtkorrels. Deze kunt u in zakken, per pallet of per blaaswagen aanschaffen en vervolgens in de pelletkachel deponeren of automatisch laten aanvoeren.

Houtpellets zijn cilindrisch geperst zuiver en droog hout (zaag- en houtspanen). Ze hebben een diameter van 6 mm en een lengte van 5 à 45 mm. Ze worden onder hoge druk geperst (zonder scheikundige bindmiddelen) en hebben een extreem laag vochtgehalte. Daarnaast hebben ze een laag opslagvolume nodig: 1 m3 aardgas staat gelijk aan 1,7 kg houtpellets. 

De houtpellets worden opgeslagen in een speciale voorraadtank. Deze voorraadtank bevindt zich (in de meeste gevallen) aan de achterzijde van de pelletkachel en kunt u vanaf de bovenzijde vullen.

Vanaf het voorraadvat worden de pellets met een speciale vijzel (wormschroef) naar het branderbakje geleid. Eenmaal aangekomen in  het branderbakje worden de houtpellets verbrand. De warmte wordt door middel van een warmtewisselaar aan de omgeving of CV afgegeven. De warmte kan met behulp van kanalen ook naar andere ruimtes geleid worden, dit wordt kanalisatie genoemd. Via een display (of een afstandsbediening) kunt u de gewenste temperatuur instellen. De pelletkachel zorgt er voor dat de door u ingestelde temperatuur behouden wordt.

De rookgassen die tijdens de verbranding ontstaan, worden via een afvoerpijp en een rookgas-ventilator naar buiten toe geblazen. In veel gevallen worden de rookgassen via de gevel afgevoerd. In veel gemeenten is dit volgens de bouwvoorschriften niet altijd mogelijk. Vraag daarom voor de zekerheid bij uw gemeente na of het in uw situatie mogelijk is.

De pelletkachels zijn niet afhankelijk van trek, maar een trekkende schoorsteen heeft wel de voorkeur.  De verbranding van de houtpellets is zeer schoon. Toch houdt de pelletkachel wel een kleine verbrandingsgeur, echter is deze verbrandingsgeur niet sterk aanwezig.

De as die ontstaat na de verbranding hoeft u bij een pelletkachel in een woonkamer gemiddeld één keer per week te verwijderen. Er bestaan pelletketels (zonder ruit of raam) die het onderhoud uitvoeren volgens automatische warmtewisselaar reiniging. De gebruiker dient dan enkele keren per stookseizoen de aslade te legen. Het uitzuigen van de pelletkachel kunt u doen met een speciale aszuiger en is een eenvoudige klus.

Welke soorten pelletkachels zijn er allemaal?

Er zijn meerdere soorten pelletkachels op de markt, te weten:

 • Losse pelletkachels die lucht verwarmen;
 • Pelletkachels met CV-aansluiting;
 • Pelletketels (gesloten ketel zonder raam), met een CV-aansluiting;
 • Hout Pellet combi kachels (voor zowel CV als lucht verwarming)


Losse pelletkachels die lucht verwarmen
Losse pelletkachels zijn voornamelijk geschikt voor het verwarmen van één kamer. Doorgaans staat deze pelletkachel opgesteld in de woonkamer. U kunt meerdere ruimtes verwarmen door middel van kanalisatie. Het is wel belangrijk om er dan rekening mee te houden dat het grootste deel van de warmte in de woonkamer wordt afgegeven. Als u het belangrijk vindt dat alle kamers in de woning even warm zijn, dan kunt u het best kiezen voor een pelletkachel met een CV aansluiting. Meer hierover kunt u hieronder lezen.

Pelletkachels met CV-aansluiting
De pelletkachels met een CV-aansluiting worden vaak ook wel thermopelletkachels of CV-pelletkachels genoemd. Deze pelletkachels hebben naast de gewone verwarming ook nog een extra wateraansluiting. Deze wateraansluiting wordt met een speciaal ingebouwde pomp aangesloten op de CV-installatie in uw huis. Op deze manier kunnen ook de radiatoren, vloerverwarming en indien gewenst het sanitair verwarmd worden. Installatie van de CV-pelletkachel is niet altijd mogelijk. Laat u van te voren goed adviseren door een gespecialiseerd installateur om te kijken of het bij u thuis mogelijk is. De CV-pelletkachel zorgt voor de grootste besparing. Daar staat wel tegenover dat deze soort duurder is dan de losse pelletkachels.

Pelletketels (gesloten ketel zonder raam), met een CV-aansluiting
Een pelletketel kan prima dienen als hoofdverwarming voor uw gehele woning. De pellets zitten in een speciale voorraadbunker van de ketel. Tevens is er de mogelijkheid  om het op een externe voorraad aan te sluiten. Wanneer er in de woning gevraagd wordt om warmte, zorgt de pelletketel voor deze warmte. De pelletketels zijn alleen mogelijk in combinatie met uw bestaande cv-installatie. Daarnaast is het ook goed te combineren met een zonneboilersysteem. Aandachtspunt is wel dat u genoeg ruimte moet hebben om de pelletketel te plaatsen. Doorgaans vraagt een pelletketel vrij veel ruimte.

Hout pellet combikachel
In een hout-pellet combikachel kan zowel hout als houtpellets. Wordt er hout in de kachel gestopt, dan stopt automatisch de aanvoer van pellets. Wanneer het hout opraakt en er nog wel temperatuur wordt gevraagd, begint de haard automatisch weer pellets aan te voeren. Op deze manier kan zowel de houtkachel als de pelletkachel in huis worden ingezet.

 

Hoe wordt een een pelletkachel geplaatst?

Het installeren van een pelletkachel is een specialistische klus die u het best kunt laten uitvoeren een gecertificeerd installateur.

Vóór uitvoering
Installateurs van pelletkachels kunnen op verschillende manieren te werk gaan. Sommige installateurs kiezen er voor om eerst telefonisch een aantal vragen te stellen. Op basis van dit telefoongesprek wordt dan een offerte gemaakt. Andere installateurs kiezen er voor om direct langs te komen om de huidige situatie te inspecteren en vervolgens op basis van deze inspectie een offerte te maken.

Als u met de installateur in overeenstemming bent gekomen over de offerte wordt vervolgens een datum afgesproken waarop de werkzaamheden uitgevoerd worden.

Tijdens uitvoering
Op de afgesproken datum komt de installateur bij u thuis langs om de afgesproken werkzaamheden uit te voeren. Afhankelijk van uw keuze dient de installateur in sommige situaties extra leidingen aan te leggen of gaten te boren voor de rookgasafvoeren.

Na uitvoering
Laat u goed informeren door de installateur met betrekking tot het onderhoud en de werking van de pelletkachel. Elke pelletkachel heeft altijd nazorg nodig. De goedkoopste aanbieder is hierin niet altijd ook de beste.

Wat zijn de belangrijkste randvoorwaarden voor uitvoering?

Om in aanmerking te komen voor een pelletkachel dien je aan een aantal randvoorwaarden te voldoen. De installateur zal de woning hiernaar beoordelen. Echter zijn er wel een paar randvoorwaarden waar je zelf ook naar kunt kijken, te weten:

 • Er moet een ruimte zijn waar de rookgasafvoer naar buiten kan;
 • Er dienen bij een CV-pelletkachel aansluitingen te zijn bij de CV-ketel waardoor de pelletkachel aangesloten kan worden.

Met welke aandachtspunten moet ik rekening houden?

Als je in het bezit bent van een pelletkachel heb je te maken met de volgende aandachtspunten:

 • Onderhoudt de pelletkachel regematig. Dit betekent dat je regelmating de as dient te verwijderen en regelmating de pelletkachel dient bij te vullen met houtpellets.
 • Houdt er rekening mee, dat wanneer je kiest voor een CV-pelletkachel, dat op de plaatst waar de kachel moet komen te staan, een toevoer en retourleiding ligt van de CV; Denk er tevens om dat de CV goed bereikbaar moet zijn voor de installateur
 • Zorg er bij een CV-pelletkachel voor dat de kachel zo dicht mogelijk bij de CV komt te staan;
 • Er bestaat een verschil in kwaliteit van de houtpellets. Laat je door de installateur goed informeren welke houtpellets je het best kunt aanschaffen;
 • Als je er voor kiest om de rookgassen via de gevel af te voeren raden wij jeaan om eerst contact op te nemen met de gemeente;
 • Rookgassen afvoeren via de gevel zorgt voor een minder mooie verbranding dan rookgassen afvoeren via het dak. Dit heeft tot gevolg dat de ruit sneller vies wordt en dat er dus vaker onderhoud nodig is.

Is er onderhoud nodig?

 • Je dient regelmatig de aslade schoon te maken. Dit kun je doen met een stofzuiger;
 • Als de ruit van de palletkachel beslaat, kun je deze schoonmaken met een doek;
 • Vul in het voor- en najaar één keer per week de pelletkachel met houtpellets. In diepe koude winter moet dit ongeveer één keer per dag;
 • Als de binnenkant van de pelletkachel een zwarte kleur krijgt, betekent dit vaak dat de verbranding niet goed is. Reden hiervoor is in de meeste gevallen het feit dat de pellets niet goed zijn, de kachel niet goed is afgeregeld (zorg van installateur) of dat de kachel niet goed is schoongemaakt.
advies nodig?
wij zijn er voor je!
Heb je hulp nodig bij het verduurzamen van jouw woning of nieuwbouw project? Vraag naar een van onze energie adviseurs.
Deze website maakt gebruik van Cookies Uitleg over cookies, met een link naar de pagina met privacy beleid Meer informatie Cookies toestaan