Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Energie besparen met
Buitengevelisolatie

Wil je energie besparen en tegelijkertijd ook meteen het aanzicht van de woning veranderen? Wellicht is buitengevelisolatie dan een interessante maatregel. Lees op deze pagina meer...

Factsheet buitengevelisolatie

Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. In onze privacyverklaring kun je bekijken wat wij met jouw gegevens doen. Meer weten over buitengevelisolatie? Vraag de factsheet aan!
Adviseur Duurzaam Bouwloket
"Buitengevelisolatie zorgt naast een besparing op de energienota ook voor een andere uitstraling van de woning. Dit heeft over het algemeen een positieve invloed op de woningwaarde. De kans is echter wel heel groot dat een vergunning nodig is. Informeer daarom van tevoren altijd bij de gemeente naar de mogelijkheden" Sander - Bouwkundig adviseur Duurzaam Bouwloket

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

Met het oog op een gasloze woning is buitengevelisolatie een interessante maatregel en een juiste stap om mee te beginnen. Je kunt namelijk zelf de isolatiewaarde en afwerking bepalen. Bij het toepassen van een goede isolatiewaarde zorg je ervoor dat warmte in de woning blijft. Een goed geïsoleerde woning vraagt minder energie om de woning op de juiste temperatuur te krijgen. In tegenstelling tot spouwmuurisolatie kan je bij isolatie aan de buitenkant van de gevel zelf bepalen wat de dikte van het isolatiemateriaal wordt. Met de juiste materialen en goede isolatiewaardes kan je met buitengevelisolatie anticiperen op de huidige en toekomstige eisen op het gebied van isolatie.

Direct aan de slag?

Een vraag over buitengevelisolatie of wil je direct aan de slag? Klik dan op onderstaande keuzes

Een vraag stellen
Offertes opvragen

"Op het moment dat je jouw CO2-voetafdruk kunt verminderen, moet je dat gewoon doen"

Adrie Spruijt woont in een nieuw gebouwd huis uit 2011 aan de Reeuwijkse plassen. Met een volledig duurzaam, nul-op-de-meter huis, een elektrische auto voor de deur, een grote moestuin en een elektrische sloep als volgende project, is Adrie met recht een duurzame doener pur sang. In huis heeft Adrie onder meer volledige isolatie, zonnepanelen, gebalanceerde ventilatie, driedubbele beglazing en een modulerende warmtepomp. 

Veel gestelde vragen


Het isoleren aan de buitenkant van de gevel is doorgaans een flinke klus. Als je ervoor kiest om de gevel aan de buitenzijde te laten isoleren, worden over het algemeen de volgende stappen met je doorlopen:

Proces voor uitvoering

Allereerst komt de uitvoerende partij bij je thuis voor een bezichtiging. Gedurende deze bezichtiging inspecteert men de technische staat van de gevel en de ondergrond. Ook worden de maten van de gevel opgenomen en bekijkt men of de gevel aan de randvoorwaarden voor buitengevelisolatie voldoet. Na de inspectie wordt met je besproken wat de mogelijkheden zijn voor de gevelafwerking, welke extra opties mogelijk van toepassing zijn en of het vergunningtechnisch haalbaar is (voor meer informatie over vergunningen, zie www.omgevingsloket.nl).

Op basis van deze eerste bezichtiging en het gesprek met de uitvoerende partij maak je een keuze voor het type buitengevelisolatie, zodat de uitvoerende partij een offerte kan opstellen. Op het moment dat je in overeenstemming bent gekomen over de prijs wordt een datum afgesproken voor uitvoering van de werkzaamheden. Zorg ervoor dat je voor deze tijd de vergunning hebt geregeld. Vaak kan de uitvoerende partij je daarbij begeleiden.

Indien nodig moet de gevel voor aanvang van de werkzaamheden natuurvrij gemaakt worden. Het natuurvrij maken van de spouw kan worden gedaan door een bedrijf dat werkt volgens de methodiek ‘Natuurvriendelijk isoleren’. Een overzicht van deze bedrijven is te vinden op www.natuurvriendelijkisoleren.nl. Hierbij houden ze rekening met de natuurkalender. Voor meer informatie over natuurvriendelijk isoleren kijk je op onze pagina over dit onderwerp.

Proces tijdens uitvoering

Op de afgesproken datum komt de uitvoerende partij langs om de buitengevelisolatie bij je thuis aan te brengen. Afhankelijk van het gekozen type isolatie en de technische staat wordt, indien nodig, eerst de gevel gereinigd en schoon gespoten. Vervolgens wordt het steigerwerk geplaatst. De hemelwaterafvoeren, dakgoot, naambordjes, deurbel en elektra worden verwijderd. Daarna kan de uitvoerende partij beginnen met het monteren van het isolatiemateriaal tegen de gevel. Wanneer het isolatiemateriaal tegen de gevel is geplaatst, wordt de gekozen afwerking aangebracht door de uitvoerende partij. Er zijn ook isolatiematerialen verkrijgbaar waar de afwerkingslaag al op zit, dit scheelt in de montagetijd. Als het isolatiemateriaal en de afwerkingslaag zijn aangebracht, wordt de (nieuwe) dakgoot en hemelwaterafvoer teruggeplaatst. Als laatste wordt nog een aantal kleine werkzaamheden uitgevoerd zoals bijvoorbeeld het terugplaatsen van het huisnummer, naambordje en aansluiten van de deurbel.

Er zijn meerdere manieren om de gevel aan de buitenzijde te isoleren:

 • Buitengevelisolatie afgewerkt met een stuclaag;
 • Buitengevelisolatie afgewerkt met steenstrips;
 • Buitengevelisolatie gemonteerd middels een regelwerk.

In onze factsheet buitengevelisolatie worden deze materialen stuk voor stuk besproken. Bovenaan deze pagina is het mogelijk om de factsheet te downloaden.

Voor het toepassen van buitengevelisolatie dient de gevel aan een aantal randvoorwaarden te voldoen. In sommige situaties moeten van tevoren nog enkele maatregelen getroffen worden om de gevel geschikt te maken. In de onderstaande tekst worden de belangrijkste randvoorwaarden om buitengevelisolatie uit te voeren opgesomd.

 • Je dient in het bezit te zijn van een omgevingsvergunning om aan de buitenkant van je gevel te mogen isoleren;
 • Op de gevel mogen geen oneffenheden voorkomen die groter zijn dan 1 cm per strekkende meter. Buitengevelisolatie mag pas worden aangebracht nadat de oneffenheden zijn weggewerkt. Je kan te maken hebben met voorspringende of met terugliggende oneffenheden. Voorspringende oneffenheden moeten eerst worden weggebikt. Terugliggende oneffenheden moeten worden uitgevlakt met een mortel. Je kunt dit zelf doen of door de uitvoerende partij laten uitvoeren;
 • Als de gevel dampdicht is, zoals bij geglazuurde bakstenen, tegel- of mozaïekwerk, mag een gelijmd gevelisolatiesysteem niet zomaar worden aangebracht. Dit geldt overigens ook voor geverfde of gestuukte gevels met een hoge mate van dampremming. De gevel is dan namelijk bewerkt met waterafstotende middelen;
 • De onderconstructie waarop de gevelisolatie wordt aangebracht en de kozijnen, moeten goed slagwaterdicht zijn. Dit kan de aannemer voor je controleren;
 • Gevelisolatie op de buitengevel kan niet worden toegepast op gebogen gevelgedeelten. In sommigen gevallen kan bij licht gebogen geveldelen alsnog worden voldaan met het toepassen van kleine zaagsneden;
 • Gevels waarop tekenen van vochtschade zijn te zien, mogen niet van buitenaf geïsoleerd worden. De aannemer controleert dit gedurende zijn inspectie;
 • Kleine scheuren hebben geen gevolgen met betrekking tot het isoleren van de buitenzijde van de gevel. Op het moment dat je te maken hebt met grote scheuren, is het verstandig om een isolatiebedrijf of bouwkundig adviseur in te schakelen om de risico's te analyseren;
 • Gepleisterde gevels, waarvan het pleisterwerk brokkelig is geworden of waarbij het pleisterwerk zacht is of los zit, zijn niet geschikt als ondergrond voor gevelisolatie die tegen de muur gelijmd wordt. Het pleisterwerk zou dan eerst verwijderd moeten worden;
 • Verf op de gevel dat is beschadigd, slecht hecht of begint te bladderen dient van tevoren verwijderd te worden;
 • Voorwerpen die van metaal zijn en aan de gevel zijn gemonteerd, dienen te worden verwijderd;
 • Voorwerpen die van metaal zijn en in de gevel zijn gemonteerd, dienen roestwerend te worden behandeld.

Er zijn flink wat aandachtspunten om rekening mee te houden bij het isoleren van de buitengevel. Voor een volledig overzicht van de aandachtspunten kun je onze factsheet downloaden.

De tijdsduur om de gevel te isoleren aan de buitenzijde is per situatie verschillend. Over het algemeen is het isoleren van de buitengevel een flinke klus waar men meerdere dagen mee bezig is. 

Met het isoleren aan de buitenkant van de gevel neemt het bouwvolume toe en verander je het uiterlijk van de woning. Deze verandering dient door de welstandscommissie van de gemeente getoetst te worden. Je zal daarom voor het isoleren aan de buitenkant van de gevel altijd een omgevingsvergunning aan moeten vragen bij de gemeente.

Meer informatie over vergunningsaanvragen is te vinden op www.omgevingsloket.nl.

Let er wel op dat na het isoleren van de buitenkant van de gevel je aan de minimale eisen voor renovatie moet voldoen van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL, voorheen Bouwbesluit). Het uitvoerende bedrijf kan je hierover informeren.

De kosten voor het isoleren van een gevel aan de buitenzijde zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk onder andere aan de isolatiewaarde, het type isolatie en het gewenste type afwerking van de gevel. Naast de kosten voor de buitengevelisolatie zijn er vaak ook nog bijkomende kosten inzake het verleggen van de raamdorpelstenen, zetwerk en afwerking rondom kozijnen en het aanpassen van de hemelwaterafvoer en dakgoot. In de praktijk zien wij een gemiddelde kostprijs van circa € 100,- tot € 350,- per m2 inclusief btw. Het is aan te bevelen de werkzaamheden inzake een buitengevelisolatie door een gespecialiseerd bedrijf te laten verrichten.

Rd-waarde: de warmteweerstand van een materiaal.
Rc-waarde: de warmteweerstand van de constructie.

Elk materiaal heeft een bepaalde warmteweerstand (Rd). Dit geeft aan hoe goed warmte wordt tegengehouden. De d in Rd-waarde staat voor ‘declared’, de waarde zoals een fabrikant opgeeft. Hoe hoger het getal, hoe meer warmte wordt tegengehouden en dus hoe beter de warmteweerstand van het materiaal is. Een Rc-waarde is de verschillende warmteweerstanden (Rd’s) van de verschillende materialen bij elkaar opgeteld. Een voorbeeld: bij een spouwmuur bestaat de Rc-waarde uit de opgetelde Rd-waarden van de buitenmuur, luchtspouw, isolatiemateriaal en de binnenmuur.

Een nieuwbouwwoning wordt minimaal geïsoleerd volgens de eisen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL, voorheen Bouwbesluit):

Vloer: minimaal Rc-waarde 3,7
Gevel: minimaal Rc-waarde 4,7
Dak: minimaal Rc-waarde 6,3

Bij het isoleren van een bestaande woning zou het mooi zijn om de isolatiewaarden van het huidige BBL voor zover mogelijk te benaderen.

Ja, het is zeker mogelijk om deze twee isolatiemethoden met elkaar te combineren. Het is zelfs aan te raden om deze te combineren. Een lege spouw achter buitengevelisolatie kan de werking van de buitengevelisolatie namelijk negatief beïnvloeden. Warmte kan namelijk nog steeds ontsnappen aan de bovenzijde van de lege spouwmuur.

Wel zal er aandacht moeten worden gegeven aan de opbouw van de constructie. Om condensatieproblemen aan de achterzijde van de buitengevelisolatie te voorkomen wordt geadviseerd om minimaal 2x de isolatiewaarde van de spouwmuurisolatie aan te houden als isolatiewaarde voor de buitengevelisolatie. Bovendien hebben de meeste systemen een dampopen afwerking nodig aan de buitenzijde. Spreek dit punt altijd goed door met de uitvoerende partij.

Tot 2030 is er vanuit de landelijke overheid de subsidieregeling voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers (ISDE). Ook het laten aanbrengen van buitengevelisolatie valt onder deze regeling. Hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden, meer informatie hierover kun je vinden op onze pagina over de ISDE-subsidie.

Of de gemeente aanvullende subsidies heeft kan per gemeenteverschillen. Om te controleren of er in jouw gemeente subsidie is voor buitengevelisolatie kan je de subsidiecheck doen op onze website.

Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw vraag over buitengevelisolatie er (nog) niet tussen staat. Neem telefonisch contact op met één van onze adviseurs op 072 - 743 39 56 of stuur ons een e-mail met jouw vraag via het contactformulier, dan helpen wij je zo snel mogelijk!