Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Energie besparen met
Binnengevelisolatie

Lees op deze pagina alles over het isoleren aan de binnenkant van de gevel. De ideale maatregel als je een goede isolatiewaarde wilt halen!

Factsheet isoleren binnenkant gevel

Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. In onze privacyverklaring kun je bekijken wat wij met jouw gegevens doen. Meer weten over isoleren aan de binnenkant gevel? Vraag de factsheet aan!
Adviseur Duurzaam Bouwloket
"Met het isoleren aan de binnenkant van de gevel kan je hoge isolatiewaardes halen. Dit zorgt voor een hoger comfort en een besparing op de energienota. Veel bewoners vergeten echter wel dat je ook rekening moet houden met onder andere een aanpassing aan de vensterbanken en stopcontacten" Raïsa - Bouwkundig Adviseur Duurzaam Bouwloket

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

Werk je toe naar een gasloze woning? Dan is het isoleren aan de binnenkant van de gevel een goede maatregel om mee te beginnen. Met het isoleren aan de binnenkant van de gevel kan je namelijk zelf beslissen met welke isolatiematerialen en isolatiewaardes je gaat werken. Het energieverbruik kan hierdoor beperkt worden. Bij spouwmuurisolatie ben je bijvoorbeeld afhankelijk van de dikte van de spouw om een goede isolatiewaarde te halen. Het is echter wel belangrijk om te weten dat het isoleren aan de binnenkant van de gevel doorgaans een ingrijpende klus is. Het is daarom verstandig om deze maatregel pas toe te passen op een natuurlijk moment. Bijvoorbeeld tijdens een verbouwing.

Aan de slag?

Een vraag over binnengevelisolatie of wil je direct aan de slag? Klik dan op onderstaande keuzes

Een vraag stellen
Offertes opvragen

Veel gestelde vragen


Het isoleren aan de binnenkant van de woning wordt steeds vaker toegepast. Door van binnenuit te isoleren kun je prima isolatiewaarden realiseren, vaak een stuk hoger dan met alleen spouwmuurisolatie. Je kunt de klus laten uitvoeren door een aannemer of klusbedrijf. Of als je handig bent kun je het ook zelf uitvoeren.

Proces voor uitvoering

Op het moment dat je ervoor kiest om de gevel aan de binnenzijde te laten isoleren, komt de uitvoerende partij eerst langs voor een inspectie. Tijdens deze inspectie wordt de binnengevel gecontroleerd, de maatvoering opgenomen en je persoonlijke wensen worden besproken. Op basis van deze informatie maakt de uitvoerende partij een offerte. Als deze offerte door jou is goedgekeurd, wordt een datum met je afgesproken om de werkzaamheden uit te voeren.

Proces tijdens uitvoering

Een belangrijk punt bij het isoleren aan de binnenzijde van de woning is dat vooraf de wanden rond de te isoleren delen worden vrijgemaakt. Het gaat hierbij om het verwijderen van eventuele plinten, verwarmingselementen, wandcontactdozen, gordijnen inclusief de rails et cetera. Je kunt dit het beste zelf doen, zodat de uitvoerende partij minder arbeidsuren maakt. Het is tevens de overweging waard om meteen lage temperatuur radiatoren toe te passen (of vloerverwarming). Deze radiatoren zijn dan direct geschikt om in de toekomst ook de woning te verwarmen met een lagere temperatuur als je bijvoorbeeld ooit een warmtepomp wilt toepassen.

Je kunt de binnenkant van de woning op een aantal manieren isoleren. De meest voorkomende wijze waarop dit gebeurt is door middel van houten of metalen profielen waartussen isolatie (platen) worden geplaatst. Hierover wordt vervolgens een dampremmende folie en afwerkingsplaat gemonteerd.

Er zijn ook verschillende alles-in-één producten verkrijgbaar. Dit is isolatieplaat bekleedt met een gipsplaat afwerking. Deze materialen kunnen met een kleine luchtspouw of rechtstreeks tegen de gevel geplaatst worden en zijn dan isolatie en afwerking in één. Hierbij zijn ook speciale profielen beschikbaar voor afwerking rondom kozijnen.

Andere mogelijk te gebruiken materialen zijn houtvezelplaten, extra isolerend cellenbeton of reflecterende folie.

  • De binnenkant van de muur dient droog te zijn en er mogen geen tekenen van vochtdoorslag zijn. Indien de binnenwand te vochtig is of is aangetast met schimmel, zorg er dan eerst voor dat deze problemen zijn opgelost. Eerder kun je beter niet van binnenuit isoleren, omdat de kans op vochtproblemen in de toekomst dan groot is. Mocht je twijfelen of je de muur wel kunt isoleren, neem dan contact op met de uitvoerende partij of met een (gespecialiseerd) bouwkundig adviseur;
     
  • Er dienen geen grove scheurvormingen of andere tekenen van eventuele verzakkingen te zijn in de binnenmuur. Kleine scheuren hebben geen gevolgen met betrekking tot het isoleren aan de binnenzijde van de gevel. Op het moment dat je te maken hebt met grote scheuren, is het verstandig om een bouwkundig adviseur in te schakelen.

Er zijn flink wat aandachtspunten om rekening mee te houden bij het isoleren van de binnengevel. Voor een volledig overzicht van de aandachtspunten kun je onze factsheet downloaden bovenaan deze pagina.

De tijd die nodig is om de woning aan de binnenzijde te isoleren, is afhankelijk van de complexiteit en omvang van de werkzaamheden. Een gespecialiseerd bedrijf kan de klus binnen twee dagen af hebben, maar als het een grote klus is dan kan het ruim een week duren. Je kunt in de voorbereiding wel heel veel tijd en geld besparen door ervoor te zorgen dat er voldoende werkruimte is voor de werklieden door minimaal 1,5 meter ruimte vrij te maken rondom de muren. Daarnaast is het ook verstandig om alle wanden rond de te isoleren delen vooraf vrij te maken van schilderijen, wandcontactdozen en gordijnen.

Voor het na-isoleren van de gevel aan de binnenzijde is geen vergunning nodig. Indien je in een monument woont is het verstandig om eerst navraag te doen bij je gemeente. 

Wanneer je een gevel van binnenuit gaat isoleren, ben je qua kosten circa € 80,- tot € 120,- per vierkante meter kwijt. Wanneer je ervoor kiest om de maatregel geheel zelfstandig uit te voeren, zul je rond de € 40,- tot € 60,- per vierkante meter uitkomen.

Let op, naast de kosten voor het regelwerk, isolatie, tape en eventuele folies heb je ook nog kosten voor het verleggen van de radiatoren, betimmering bij kozijnen en eventueel aanpassen van de vensterbank en wandcontactdozen.

Twijfel je over welke isolatiedikte of type isolatiemateriaal je moet toepassen in jouw situatie? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs zodat zij je verder kunnen helpen.

Rd-waarde: de warmteweerstand van een materiaal.
Rc-waarde: de warmteweerstand van de constructie.

Elk materiaal heeft een bepaalde warmteweerstand (Rd). Dit geeft aan hoe goed warmte wordt tegengehouden. De d in Rd-waarde staat voor ‘declared’, de waarde zoals een fabrikant opgeeft. Hoe hoger het getal, hoe meer warmte wordt tegengehouden en dus hoe beter de warmteweerstand van het materiaal is. Een Rc-waarde is de verschillende warmteweerstanden (Rd’s) van de verschillende materialen bij elkaar opgeteld. Een voorbeeld: bij een spouwmuur bestaat de Rc-waarde uit de opgetelde Rd-waarden van de buitenmuur, luchtspouw, isolatiemateriaal en de binnenmuur.

Een nieuwbouwwoning wordt minimaal geïsoleerd volgens de eisen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL, voorheen Bouwbesluit):

Vloer: minimaal Rc-waarde 3,7
Gevel: minimaal Rc-waarde 4,7
Dak: minimaal Rc-waarde 6,3

Bij het isoleren van een bestaande woning zou het mooi zijn om de isolatiewaarden van het huidige BBL voor zover mogelijk te benaderen.

Nee, een luchtspouw heeft in deze situatie geen toegevoegde waarde. Het houten of metalen regelwerk of de isolatieplaten kunnen direct tegen de gevel gemonteerd worden. Als er gewerkt wordt met een reflecterende folie, wordt er wel een luchtspouw tussen de verschillende lagen folie gebruikt.

Bij historische panden kan dit anders zijn en zal per situatie en materiaaltoepassing moeten worden bekeken of een luchtspouw noodzakelijk is. 

Een koudebrug is een onderbreking in de isolatielaag van de schil van de woning. Door deze onderbreking kan warmte van binnen gemakkelijk naar de buitenzijde van de constructie worden geleid en in de woning warmteverlies veroorzaken. Een koudebrug kan bijvoorbeeld ontstaan als het metalen profiel van de isolatie rechtsreeks tegen de (koude) buitengevel wordt gemonteerd. Je kunt dit voorkomen door een inkeping te maken in de isolatieplaat en deze over het metalen profiel heen te schuiven (zie onderstaande afbeeldingen). Het metalen profiel kan hierdoor een stukje van de gevel af gemonteerd worden.

Isolatieplaat tegen muur   Isolatieplaat met inkeping over metalen profiel

Aan de binnenzijde, de warme kant, adviseren wij om een dampdichte folie te gebruiken. Een folie aan de koude kant is niet per se nodig, als de buitengevel erg vochtig is kan er een waterdichte dampopen folie gebruikt worden, of kan er gekozen worden voor isolatiemateriaal wat niet vochtgevoelig is zoals XPS plaat.

Bijna alle isolatiematerialen hebben een lage milieu-impact. Isoleren is dan ook bijna altijd gunstig voor het milieu. Isolatie voor de woning bespaart 40 tot 400 keer zoveel energie als het kost om het materiaal te maken. De verschillen in milieubelasting tussen isolatiematerialen zijn erg klein vergeleken met de milieuwinst die het isoleren oplevert.

De productie en afvalverwerking van isolatiematerialen vormen maar een klein deel van de milieubelasting van woningbouw. Isolatiematerialen vormen minder dan 1 procent van de massa van de constructie. Dat terwijl in een zeer goed geïsoleerd huis een derde tot de helft van het volume van de constructie uit isolatiemateriaal bestaat. Isolatiematerialen bestaan voornamelijk uit verpakte lucht. Daarom is in een milieubeoordeling de isolatiewaarde (Rd-waarde) en levensduur van het materiaal het belangrijkst. Bijna alle isolatiematerialen gaan minimaal 75 tot 100 jaar mee. Alleen cellulose heeft een iets minder lange levensduur van minimaal 50 jaar.

Hieronder is een volgorde van de verschillende materialen op basis van de milieu-impact. Hierbij wordt rekening gehouden met de milieubelasting gedurende de hele levensduur, vanaf de winning van grondstoffen tot de afvalverwerking. Het milieuprofiel bestaat uit diverse milieueffecten, zoals uitputting van grondstoffen, klimaatverandering, toxiciteit en verzuring.

  • Iets beter dan gemiddeld: vlaswol, glaswol, gerecycled katoen, EPS, biofoam en thermoskussens van warmte reflecterende folie.
  • Gemiddeld: steenwol, XPS, PIR, resolschuim (PF) en cellulose.
  • Iets minder dan gemiddeld: kurk, cellulair glas, PUR (zonder HFK’s, deze zijn per 2023 verboden).
  • Afraders: schapenwol.

De volgorde verschilt per toepassing, constructie en zelfs per fabrikant. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een hoge isolatiewaarde en ervoor te zorgen dat het materiaal goed wordt aangebracht. Kijk op onze bedrijvenpagina voor de certificaten die de isolatiebedrijven hebben. Wanneer je zelf aan de slag gaat is het verstandig de aanwijzingen van de leverancier goed op te volgen.

Kijk voor meer informatie over het milieuprofiel van isolatiematerialen op www.nibe.info of op www.milieucentraal.nl

 

Tot 2030 is er vanuit de landelijke overheid de subsidieregeling voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers (ISDE). Ook het laten aanbrengen van binnengevelisolatie valt onder deze regeling. Hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden, meer informatie hierover kun je vinden op onze pagina over de ISDE-subsidie.

Of de gemeente aanvullende subsidies heeft kan per gemeente verschillen. Om te controleren of er in jouw gemeente subsidie is voor het toepassen van binnengevelisolatie kan je de subsidiecheck doen op onze website.

Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw vraag over binnengevelisolatie er (nog) niet tussen staat. Neem telefonisch contact op met één van onze adviseurs op 072 - 743 39 56 of stuur ons een e-mail met jouw vraag via het contactformulier, dan helpen wij je zo snel mogelijk!