Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Verhalen afbeelding

"Energieleverende woning met garantie"

Familie van der Steen uit Huizen


Het ultieme moment om een energieleverende woning te realiseren was voor ons het moment van grondige renovatie, vertelt Ingrid Zeegers. De prachtige vrijstaande woning in Huizen wil zij graag gebruiken om het goede voorbeeld te geven. Beroepsmatig ben ik betrokken bij de verduurzaming van bedrijven en organisaties. Er is voldoende energie uit natuurlijke bronnen beschikbaar. Daarom is het niet wenselijk om nog gebruik te maken van aardgas.

IJsbuffer

Ingrid Zeegers en haar partner Jeroen van der Steen lieten in hun huis een warmtepomp installeren voor verwarming van de woning. “Bijzonder is dat de warmte voor de warmtepomp komt uit een ijsbuffer. Vaak haalt de warmtepomp de warmte uit de bodem, maar dat was niet mogelijk bij ons.” De woning staat in een grondwaterbeschermingsgebied, dus zochten zij naar een andere oplossing. ”De installateur die bij het project betrokken is, Schippers Installaties, kwam met het idee om een ijsbuffer te plaatsen. In de voortuin is een betonnen tank geplaatst met 10.000 liter water. De warmtepomp onttrekt warmte uit het water, waardoor het water bevriest,” legt Zeegers uit. “Op het dak van de schuur zijn zon-/luchtabsorbers geplaatst die warmte uit de omgevingslucht en zoninstraling halen. Deze warmte wordt afgegeven aan de warmtepomp en ijsbuffer waardoor het water weer ontdooid.”

Door installatie van dit systeem kon de gasaansluiting het huis uit. Om de warmtepomp efficiënt te laten draaien en het energiegebruik verder terug te dringen, is de woning volledig geïsoleerd en voorzien van HR++-glas. “De resterende benodigde elektriciteit wekken we uiteraard op met zonnepanelen op het dak,” vertelt Zeegers verder. “Maar dit zijn geen gewone zonnepanelen die op het dak zijn geplaatst, maar panelen die geïntegreerd zijn in het dak.”
 
Zeegers: “De totale verbouwing kostte meer geld dan verwacht, namelijk 75.000 euro. We waren daarom zeer blij met de subsidie van de provincie van 10.000 euro. Hierdoor konden wij gaan voor de meest optimale oplossing.”

Prestatiegarantie

Wat was een van de succesfactoren? “Voor ons was het belangrijk om een goede partij te vinden die met ons meedacht om de woning energieleverend te maken.” Tijdens een Energieontbijt in Amsterdam hoorden Zeegers en Van der Steen van Schippers Installaties. “Daar zijn we tot op de dag van vandaag erg blij mee. Schippers dacht met ons mee in de hele verbouwing. Niet alleen in de te plaatsen installaties, maar ook in bijvoorbeeld het isoleren van de woning. Bovendien was Schippers bereid om de prestatiegarantie voor een energieleverende woning te tekenen.” Het resultaat is een prachtig verbouwde woning. Volledig zelfvoorzienend in energie.

Woning informatie
  • Bouwjaar: 0
  • Gemeente: Huizen
  • Type woning: Vrijstaand
  • Tevredenheid: Zeer tevreden
  • Totale kosten: € 75000
Getroffen maatregelen:
  • Nul op de Meter renovatie, Warmtepomp, Zonnepanelen, Spouwmuurisolatie, Dakisolatie, Bodemisolatie
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1 afbeelding3