Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Mijn woning is inmiddels gasvrij, ik vlieg niet en rij elektrisch."

Antoine Maartens uit Edam-Volendam


Even voorstellen

Ik ben Antoine Maartens en woon met mijn vriendin aan de Jan Hoeckstraat 27 te Edam. Mijn kinderen zijn reeds het huis uit, maar zijn nog menigmaal over de vloer. De hoekwoning stamt uit 1975 en is derhalve van origine slecht geïsoleerd. Het pand is oorspronkelijk 175m2 groot. Als projectleider voor Urgenda ben ik werkzaam voor de stichting Duurzame Wadden, die zich actief bezig houdt met het verduurzamen van de Waddeneilanden. Daarnaast ben ik penningmeester van de Stichting Duurzaam Waterland, een stichting die burgers actief wil helpen en adviseren in het verduurzamingsvraagstuk.  Het verduurzamen van mijn woning werd dan ook mede door mijn werk ingegeven.

Mijn woning is inmiddels gasvrij, ik vlieg niet, rij elektrisch, bankier bij Triodos, draag kleding van hennep en vlas maar eet helaas nog steeds te veel vlees. Zo blijft er altijd wat om naar te streven.

Welke duurzaamheidsambitie hadden jullie voor ogen bij de verduurzaming van jullie woning?

Ik vond het een uitdaging om een bestaande (verouderde) woning aan te passen naar een comfortabele nul-op-de-meter-woning. Door de geringe isolatiewaarde van de oorspronkelijke woning hebben we behoorlijk wat stappen doorlopen, maar inmiddels wekt de woning voldoende stroom op om volledig zelfvoorzienend te zijn. Alle energie benodigd voor warmte, het bereiden van warmtapwater en alle elektrische apparaten wordt zelf opgewekt, waarmee ik uiteindelijk veel geld bespaar.

Welke duurzaamheidsmaatregelen hebben jullie ondernomen en welk resultaat heeft dit opgeleverd?

Aanvankelijk zijn we gestart met de plaatsing van 16 zonnepanelen (3.040kWh). Na enkele jaren hebben we deze installatie verplaatst naar de noordzijde van de woning om ruimte te maken voor 22 nieuwere zonnepanelen, waarmee de totale jaarlijkse productie de 10.000kWh is gepasseerd. Met deze hoeveelheid zonnestroom wordt de gehele behoefte afgedekt. Op zolder is een 8kW warmtepomp geïnstalleerd met daaraan gekoppeld een 250 liter buffervat voor warm water en een kleiner vat voor de ruimteverwarming. De oorspronkelijke radiatoren in de woonkamer zijn vervangen door 2 lage temperatuur convectoren van Jaga. Verder zijn 3 infraroodpanelen aangebracht  als ‘bijverwarming’ op zitplekken.

Er wordt op inductie gekookt en in de keuken is een extra doorstroomboiler geplaatst voor direct warm water. Voorts hebben wij de van origine aanwezige isolatiematerialen in de buitenschil laten vervangen door moderne, hoogwaardige isolatie, wat een behoorlijke reductie heeft opgeleverd in de warmtevraag. Uiteindelijk is ook de meterkast onder handen genomen en opgewaardeerd naar een aansluiting van 3x25A, waarna de gasmeter definitief buiten werking kon worden gesteld.

Wat zijn jullie gebruikservaringen?

Alles werkt zonder problemen, waarmee maar weer blijkt dat het goed mogelijk is om ook oudere woningen energieneutraal  en aardgasvrij te maken. Er is zeker niet op comfort ingeleverd (altijd 20 graden). Doordat de temperatuur bij een laag temperatuur systeem altijd gelijk dient te blijven is deze zelfs verbetert.

Is jullie doelstelling bereikt?

Jeen – dus ja en neen. Als je alleen naar het huis zou kijken (warmte, warm tapwater + wit- en bruingoed) dan zouden we nul op de meter makkelijk halen, misschien zelfs met een beetje overschot. In ons leven is echter een elektrische auto verschenen die we ook thuis opladen. Al met al hebben we daardoor afgelopen jaar ongeveer 1.750 kWh stroom moeten bijkopen. Goed vol te houden als je bedenkt dat die auto ongeveer 24.000km per jaar rijdt, maar toch... 

Heb je nog plannen voor de toekomst?

Het salderen van energie zal naar verwachting stoppen in 2020. Dit heeft tot gevolg dat het stroomnet niet meer kosteloos kan worden gebruikt als buffervoorziening. Dat zal wel pijn gaan doen, denk ik. Ik ben nu op zoek naar een systeem dat de stroom die we ’s zomers over hebben omzet in warmte, zodat we die warmte in de winter kunnen gebruiken. De ontwikkelingen op dit gebied gaan zeer snel.

Daarnaast zou ik graag een grote waterbuffer naast het huis willen installeren, zodat we daar al het water, behoudens die 1% echt drinkwater die benodigd is, van zouden kunnen betrekken. Dit kost een slordige € 10.000,-. Dat gaan we natuurlijk never en nooit terugverdienen, maar het klopt eenvoudigweg niet dat wij het beste drinkwater ter wereld door het putje spoelen terwijl er genoeg uit de lucht komt. Bovendien is regenwater nog lekker zacht en kalkarm ook.

Heb je een duurzame tip voor andere inwoners van onze gemeente?

 1. Begin gewoon! Drie keer niet naar het Gardameer en je hebt ook een gasvrij huis, waarmee je onderdeel bent geworden van de nieuwe energiehuishouding van ons land: CO2 vrij en coöperatief.
 2. Ga elektrisch rijden en deel auto's ipv ze te bezitten. Stichting Duurzaam Waterland heeft onlangs enkele elektrische deelauto's in Edam-Volendam geïntroduceerd, dus gebruik ze.. Fietsen is ook heel fijn en het OV in Nederland is ronduit fantastisch.
 3. Stop met vlees eten of, als je dat niet wilt, beperk het dan tot een of twee keer per week en koop het beste vlees dat je kunt krijgen, zodat je er dan extra van geniet.
 4. Koop je energie bij een ECHT groene leverancier. Dat zijn in Nederland SamenOm, Pure, Qurrent en Van De Bron. Kost je niets en je weet zeker (wordt ieder jaar gecontroleerd door de Consumentenbond) dat je echt Nederlandse duurzame stroom + volledig gecompenseerd gas in je woning gebruikt. Ook voor bedrijven een goed idee!
 5. Zorg dat je geld aan de goede kant werkt. Neem een rekening bij Triodos of bij ASN en laat ING, RABO en ABN voor wat ze zijn. Overstappen is een eitje. Zorg dat als je wilt beleggen dat je geld een bijdrage de goede kant op levert en niet wordt besteed aan de fossiele industrie, aan de wapenhandel of aan andere slechtigheid. Het is jouw geld, zorg dat het een kracht voor het goede is.

Vragen?

Mocht je geïnspireerd zijn door het verhaal van Antoine of vragen hebben over de duurzame voorzieningen in zijn woning aan de Jan Hoeckstraat 27 dan kan je contact opnemen via antoine.maartens@urgenda.nl

 

 

 

Woning informatie
 • Bouwjaar: 1975
 • Gemeente: Edam-Volendam
 • Type woning: Hoekwoning
 • Tevredenheid: Zeer tevreden
 • Terugverdientijd: n.v.t.
Getroffen maatregelen:
 • Zonnepanelen, warmtepomp
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1 afbeelding2 afbeelding3