Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"We kunnen eindelijk op blote voeten door de woonkamer lopen"

Bart Bloemsma uit Alkmaar


Bart woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in een rijtjeswoning in Koedijk (gemeente Alkmaar). Na aankoop van de woning eind 2013 is Bart meteen gaan inventariseren welke maatregelen er nodig waren om het comfort te verbeteren en het energieverbruik te verlagen. Wat voornamelijk opviel, was dat de vloer koud aanvoelde. De keuze om een vloerisolatie toe te passen was dus een logische stap.

Wat is de reden waarom je tot deze maatregel bent gekomen?

Naast de koude vloer en de mogelijkheid om te besparen op de stookkosten, gaf voor mij de doorslag dat er subsidie beschikbaar was en een verlaagd btw tarief van 6%. Daarbij kreeg ik een scherpe winteraanbieding van het uitvoerende bedrijf ‘Isolatiespecialist.nl’. In plaats van €1575,- kostte het mij €1100,-. Het geld wat ik hiermee bespaar kan ik nu mooi op de spaarrekening van mijn kinderen zetten.

Merk je een verschil na de vloerisolatie?

De wooncomfort is duidelijk verbetert; we kunnen eindelijk op blote voeten door de woonkamer lopen. Daarbij merk ik het ook aan mijn stookgedrag. Voor de isolatie was het gasverbruik 9 tot 10 m3 per dag en op het moment 5,75 m3.

De woonkamer houdt aanzienlijk meer warmte vast. Wanneer ik in de avond naar bed ga, zet ik de kachel altijd uit. Voordat de isolatie was toegepast, daalde de kamertemperatuur van 21 graden in de avond naar 16 graden in de ochtend. Op het moment daalt de temperatuur slechts tot 18 graden in de ochtend.

Wat was de tijdsduur van de ingreep?

De ingreep duurde 4 uur. De kruipruimte moet echter wel vrij zijn van obstakels. Wanneer dit niet het geval is, duurt het wellicht langer en kunnen de kosten oplopen.

Welk materiaal heb je gekozen?   

Tonzon luchtkussenfolie. Ik had de keuze uit Tonzonfolie met één luchtkamer of met 3 luchtkamers. Ik heb gekozen voor de folie met 3 luchtkamers vanwege de hogere isolatiewaarde en het verschil in prijs is slechts enkele tientallen euro’s.

                Isolatiewaarden:

                Tonzonfolie 1 luchtkamer:         Rc- waarde: 2,7

                Tonzonfolie 3 luchtkamers:       Rc- waarde: 3,8
 

Heb je nog gekeken naar andere mogelijke materialen?

Jazeker. Ik had een offerte opgevraagd voor een materiaal dat ‘schelpen’ heet. Na een gesprek met een adviseur van het Duurzaam Bouwloket werd duidelijk dat ‘schelpen’ voornamelijk de luchtvochtigheid in de kruipruimte op orde houdt. De isolatiewaarde van 'schelpen' is lager dan die van Tonzon luchtkussenfolie. Vandaar mijn keuze.

Treffen meerdere buurtbewoners soortgelijke maatregelen?

Ik heb bij mijn buren geïnventariseerd of zij ook een vloerisolatie wilden toepassen, want bij een collectieve aankoop van minimaal 5 vloerisolaties is er extra korting mogelijk. Het kostte mij helaas teveel tijd om op de beslissing van de buren te wachten, waardoor ik de maatregel direct heb laten toepassen.

Heb je ook andere duurzame maatregelingen getroffen?

In de slaapkamers hebben we een aantal ramen met enkele beglazing laten vervangen voor dubbele beglazing. Ik heb mijn Nefit CV-ketel laten vervangen voor een HR+ CV-ketel. En daarnaast zijn de tussendeuren voorzien van een tochtstrip.

Wat is jouw tip aan woningbezitters die vloerisolatie willen laten toepassen?

Laat je goed informeren en nadat de vloerisolatie is aangebracht, controleer dan of de maatregel juist is toegepast. Vergelijk aan de hand van voorbeeldfoto’s of de Tonzon luchtkussenfolie correct is aangebracht.

Nadat de vloerisolatie in mijn woning was aangebracht, ben ik zelf de kruipruimte ingegaan. Ik zag dat de folie op een aantal plekken niet aan de muur was gemonteerd. Ik heb meteen contact gezocht met het uitvoerende bedrijf ‘Isolatiespecialist.nl’. Gelukkig werd er meteen gereageerd en binnen twee weken wordt de vloerisolatie herstelt.

De garantie en de nazorg van het uitvoerende bedrijf is dus een belangrijk aandachtspunt?

Jazeker, ik ben erg blij met de goede service en de snelle reactie van ‘Isolatiespecialist.nl’. Het is dus zeer belangrijk dat het uitvoerende bedrijf garantie levert en de juist certificaten in het bezit heeft. Dit waarborgt de kwaliteit van het product en de service van het bedrijf.

Zou je de maatregel aan andere woningbezitters aanraden?

Jazeker. Voor de eerste 5 jaar is het een investering, maar daarna levert het geld op. Per jaar bespaar ik namelijk € 250,- en de investering is € 1100,- dus binnen 5 jaar heb ik mijn investering er al uit.

Woning informatie
  • Bouwjaar: 0
  • Gemeente: Alkmaar
  • Type woning: Rijtjeswoning
  • Tevredenheid: Zeer tevreden
  • Totale kosten: € 1100.00
  • Terugverdientijd: 5 jaar
Getroffen maatregelen:
  • Vloerisolatie