Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Meten is weten"

Bijna aardgasvrij uit Hengelo

Gerard Leemkuil woont met zijn vriendin Lidy aan de Krabbenbosweg. Zij kochten in 2005 het huis dat zij eerst huurden van Welbions. In 1983 was het nog gerenoveerd en geïsoleerd. Na allerlei maatregelen heeft het stel nu een minimaal gasverbruik. Alleen voor het koken, warme water en verwarming in de badkamer gaat de gasketel nog aan. Dus Gerard en Lidy zijn nog maar een kleine stap verwijderd van helemaal aardgasloos wonen.

Gerard vertelt: “Toen ik voor het eerst hier over de vloer kwam, zag ik gelijk al dat er wel een en ander te verbeteren valt.” Gerard begon met het isoleren van de ramen in de woonkamer: “We hebben een erker aan de noord- oostkant, dat was echt een koude plek. Ik heb voorzetramen gemaakt van Lexan, een soort kunststof dat in de bouw veel wordt gebruikt. Daarmee werd het gelijk al een stuk comfortabeler in de woonkamer. Dat heeft me alles bij elkaar zo’n 600 euro gekost en het leverde gelijk al een lagere energierekening op.” Toen Essent met een aanbod voor zonnepanelen kwam, is Leemkuil daar direct op in gegaan. Eerst 6 panelen, later uitgebreid naar 9 om verwarming op elektriciteit mogelijk te maken. Daar ging een hele afweging aan vooraf. Als voormalig engineer bij Polaroid zoekt Leemkuil heel goed uit wat verstandige keuzes zijn. “We hebben ervoor gekozen om alleen de ruimtes te verwarmen waar we verblijven. De slaapkamers verwarmen we niet, daar heb ik wel thermopane ramen aangebracht. In de woonkamer heb ik twee heaters neergezet en daarmee hebben we het comfortabel warm. Met een slim domotica systeem van een Enschede’s bedrijf meet en regel ik alles. In de woonkamer staan verschillende sensoren voor de temperatuur en zo regel ik de juiste temperatuur. Om in de gaten te houden of de ventilatie wel voldoende is, heb ik een CO2 meter aangebracht. Op mijn computer kan ik alles aflezen, want meten is weten!”

‘Zet je thermostaat niet te hoog’

Tips voor andere inwoners heeft Gerard wel: “Zet je thermostaat niet te hoog. Ik ben opgegroeid in een huis zonder CV, dus dat kan best. We moeten nou eenmaal accepteren dat we het met iets minder comfort moeten doen. Wij hebben zelf een partij warme truien aangeschaft. Zorg ook voor voldoende kierdichting en als je tochtstrips aanbrengt, breng ze dan op de goeie manier aan.” Als de Nijverheid echt van het gas afgaat en er komt een warmtenet dan doet Leemkuil niet mee: “Ik wil nog een elektrische boiler aanschaffen en een inductiekookplaat. Dan zijn we onafhankelijk en kunnen we zonder gas en warmtenet comfortabel wonen.”

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1919
  • Gemeente: Hengelo
  • Type woning:
Getroffen maatregelen:
  • Isolatie, voorzetramen, zonnepanelen, domotica, co2meter
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1