Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Let bij de nieuwbouw van een woning op de isolatiewaarde van de bouwkundige schil. Met eenvoudige maatregelen valt hier veel energie mee te besparen"

Chris de Boer uit Edam-Volendam


Even voorstellen

Ik ben Chris de Boer (34 jaar) en woon met mijn vrouw (Diane, 41 jaar) en 2 kinderen aan de Nieuwedieplaan 25 te Volendam. De vrijstaande woning is gebouwd in 2015, volgens de (destijds) nieuwste technieken. Na menig arbeidsjaar bij KBK Bouw te hebben versleten ben ik in 2009 aan de slag gegaan als zzp’er. Rond 2010 werd ik ingehuurd door Mercuur Bouw, waar ik sinds 2011 directeur ben. Het werkgebied van Mercuur Bouw bestaat uit nieuwbouw, renovatie, bedrijfsvastgoed, projecten voor woningstichtingen en gemeente’ s. Momenteel heeft Mercuur Bouw 33 vaste personeelsleden en daarnaast wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de inzet van flexibel personeel.

Chris zijn woning in Volendam

Welke duurzaamheidsambitie hadden jullie voor ogen bij de oprichting van jullie woning?

Bij de ontwikkeling van onze nieuwbouwwoning hebben we getracht een zo laag mogelijk energieverbruik te genereren. Als directeur van een aannemingsbedrijf moest ik natuurlijk een representatieve woning oprichten. Sowieso ben ik van mening dat er tegenwoordig te veel aandacht gaat naar installatietechnische duurzaamheidsmaatregelen terwijl er ook veel winst is te behalen door het optimaliseren van de bouwkundige schil. Zo zijn de gevels van onze woning voorzien van een speciaal soort isolatie waarmee een Rc-waarde van bijna 10 wordt behaald. Dat scheelt aanzienlijk in het uiteindelijke verbruik. De toepassing van triple-beglazing en zonwerende folie werkt hier ook aan mee. Het oprichten van een woning doe je namelijk vaak maar éénmalig, terwijl je de installatievoorzieningen veelal al na 15 jaar weer moet vervangen.

Welke duurzaamheidsmaatregelen hebben jullie ondernomen en welk resultaat heeft dit opgeleverd?

Naast de optimale isolatie is onze woning voorzien van balansventilatie in combinatie met een lucht-/water warmtepomp. De warmtepomp is in een hybride-opstelling geplaatst met een reguliere cv-ketel voor piekbelasting gedurende koude perioden. De warmtepomp is voorzien van een 400l boiler, aangezien wij nogal ‘waterratten’ zijn, haha. En uiteraard heeft dit te maken met onze jonge kinderen. Op het dak liggen 24 zonnepanelen, waarmee wij ca. 60% van ons elektraverbruik zelf opwekken. Wij koken op inductie en de warme kooklucht wordt opnieuw ingezet ter verwarming van de woning. Okee, we zijn niet aardgasvrij, maar tot nu toe hebben wij in 2018 577m3 gas verbruikt, wat voor een woning van deze omvang behoorlijk duurzaam te noemen is. Voorts is de woning voorzien van een ingenieus domotica-systeem van Control4 (Home Controle), waarmee ik op afstand alle huisgebonden installaties kan bedienen. Wel zo handig! Ook het bedrijfspand van Mercuur Bouw in Purmerend is duurzaam te noemen. Met 96 panelen op het dak wordt volledig voorzien in de eigen elektrabehoefte en ook hier is de bouwkundige schil geoptimaliseerd, waardoor men kan spreken van een energieneutraal bedrijfspand.

Welke maatregelen en/of acties zouden jullie alsnog willen onderzoeken/ondernemen?

Als wij de woning nu hadden opgericht hadden we gestreefd naar een aardgasvrije woning. Dit is momenteel sterk in opkomst en wordt in de toekomst de standaard. De lucht-/waterwarmtepomp van Toshiba Estia is een topper. Met een extra boiler kan de gasmeter er dan toch nog uit binnenkort!

Heb je een duurzame tip voor andere inwoners van onze gemeente?

Let bij de nieuwbouw van een woning op de isolatiewaarde van de bouwkundige schil. Met eenvoudige maatregelen valt hier veel energie mee te besparen. De toepassing van Kingspan hardschuimisolatie in plaats van steenwolisolatie kan bijvoorbeeld zorgen voor een veel beter binnenklimaat, zonder dat de muren dikker hoeven te worden uitgevoerd. Ook het vervangen van filters van ventilatiesystemen is een veel  voorkomend probleem. Installatievoorzieningen in huis vergen regelmatig onderhoud om de goede werking ervan te garanderen. Veel mensen zien dit over het hoofd, met klachten tot gevolg.

een filter

Vragen?

Mocht u geïnspireerd zijn door het verhaal van Chris of vragen hebben over de duurzame voorzieningen in zijn woning aan de Nieuwedieplaan 25 dan kunt u contact opnemen via chris@mercuurbouw.nl

 

 


 


 

Woning informatie
  • Bouwjaar: 2015
  • Gemeente: Edam-Volendam
  • Type woning: Vrijstaande woning
  • Tevredenheid: Zeer tevreden
  • Totale kosten: € n.v.t.
  • Terugverdientijd: n.v.t.
Getroffen maatregelen:
  • Zonnepanelen, warmtepomp
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1