Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Duurzaamheid is mijn motto en levensstijl en ik streef naar maximale onafhankelijkheid van de huidige energiemaatschappijen."

Cor Kempers uit Edam-Volendam


Even voorstellen

Ik ben Cor Kempers en ik woon aan de Schoener 12 te Volendam. De vrijstaande woning is in 1992 gebouwd en derhalve tijdens de bouw voorzien van een redelijk isolatieniveau. In mijn jonge jaren was ik werkzaam als vliegtuigmonteur bij Transavia. Later ben ik als sales-manager aan de slag gegaan voor een Australische multinational. Inmiddels ben ik van mijn pensioen aan het genieten en besteed ik het merendeel van mijn tijd aan mijn passie: duurzaamheid. Mijn doel daarbij is om mensen bewust te maken en te adviseren over de mogelijkheden tot energiebesparing in hun woning. De bewustwording van de milieuproblematiek is namelijk van belang voor de toekomstige generaties.

Daarbij ben ik graag een verbindende factor naar het lokale bedrijfsleven en wil ik ook hen ondersteunen in dit kader. Hier probeer ik invulling aan te geven als (mede)-organisator van de (regionale) duurzaamheidsbeurzen die al 9 jaar in en met onze en naburige gemeente(n) worden georganiseerd. Een ultieme mogelijkheid om juist de ondernemers te verbinden aan de particulieren. Je kunt mij dan ook wel beschrijven als een duurzaamheidsambassadeur binnen Edam-Volendam.


Cor bij zijn meterkast


Welke duurzaamheidsambitie hadden jullie voor ogen bij de aanpassing van jullie woning?

Duurzaamheid is mijn motto en levensstijl en ik streef naar een maximale onafhankelijkheid van de huidige energiemaatschappijen. Neem nou bijvoorbeeld de voorgeschreven slimme meters. Deze zijn enkel en alleen bedoeld om de maatschappijen en Den Haag meer inzicht te geven in het huisgebruik. Bovendien zijn deze meters aangetoond ongezond voor de mens. In een aantal staten in Amerika zijn dezelfde meters zelfs verboden om die reden! Zoals je merkt neem ik geen blad voor de mond. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Maar wel altijd eerlijk he!

Ik ben opgegroeid in een middenstandsgezin en was veel in de weer voor de winkel thuis. Dit heeft mijn drang naar zelfstandigheid gevormd. Energie heeft mij altijd al geboeid. 40 Jaar geleden was ik al bezig met de plaatsing van een kleine windmolen!

Welke duurzaamheidsmaatregelen hebben jullie ondernomen en welk resultaat heeft dit opgeleverd?

Naast een zonnestroominstallatie van 12.000kWh (60 panelen) zijn 2 warmtepompen geïnstalleerd. Wij zijn begonnen met een lucht-/luchtpomp voor luchtverwarming en airco. Later hebben wij een lucht-/waterwarmtepomp toegevoegd voor de radiatoren en het warme tapwater. Op deze laatste voorziening is een boiler van 200l aangesloten. Verder wordt er in dit huis elektrisch gekookt (inductie), hebben we 2 elektrische fietsen en rijden we tevens een elektrisch aangedreven auto. De grote hoeveelheid zonnepanelen is geïnstalleerd om ook deze voorzieningen met eigen elektriciteit te kunnen voeden. Hiermee zijn wij dus energieneutraal en aardgasvrij, want de gasaansluiting is al enige tijd geleden buiten werking gesteld. Op jaarbasis houden we ca 1.500kWh elektra over die ik verkoop aan de kleine onafhankelijke energieleverancier Vandebron.

Inmiddels ben ik een tevreden gebruiker van duurzaam opgewekte warmte. Dit is namelijk de toekomst en daar ben ik al op voorbereid!

Heb jij als pionier op duurzaamheidsgebied nog maatregelen en/of acties die je zou willen onderzoeken of ondernemen binnen je woning?

Na het dichtzetten van de gaskraan en het opwekken van voldoende elektriciteit heb ik nog 2 dingen op mijn lijstje staan. Ik zou namelijk ook graag energie willen opslaan en een duurzaam alternatief willen hebben voor ons waterverbruik. Wellicht kan ik in de toekomst een bron slaan voor het oppompen van eigen water. Dan moeten de gemeente en waterschappen hier echter welwillend tegenover staan. Dat wordt een uitdaging, haha!

Heb je een duurzame tip voor andere inwoners van onze gemeente?

Bij lokale ondernemers is veel kennis aanwezig om u te helpen uw duurzame ambities te verwezenlijken. Dennis Tol (Zonnepanelen Volendam) en Stefan de Boer (DuurzaamAan) hebben mij van uitstekende adviezen en installaties voorzien. Dit zijn toppers, dus gebruik ze!

Laat u ook inspireren door duurzame kennissen en/of buurtbewoners. Wat dat betreft is het platform ‘Buurkracht’ een mooi middel om elkaar te helpen met verduurzamingsvraagstukken. Kijk maar eens op de website www.buurkracht.nl. Graag zou ik dit in onze regio willen introduceren.

Vragen?

Mocht u geïnspireerd zijn door het verhaal van Cor of interesse hebben in het initiatief ‘Buurkracht’ dan kunt u contact opnemen via corkempers@scarlet.nl of bel 06-44302908.



 

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1992
  • Gemeente: Edam-Volendam
  • Type woning: Vrijstaande woning
  • Tevredenheid: Zeer tevreden
  • Totale kosten: € n.v.t.
  • Terugverdientijd: n.v.t.
Getroffen maatregelen:
  • Zonnepanelen, warmtepomp
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1 afbeelding2 afbeelding3