Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Verhalen afbeelding

"Wacht niet op de rest van Nederland en ga aan de slag!"

Danny Cornelissen uit Alkmaar


Danny Cornelissen is een duurzame doener die zijn ‘drive-in woning’ puur uit ideologisch oogpunt duurzaam heeft gerenoveerd. In zijn zoektocht naar informatie heeft hij niet alleen gekeken naar de gebaande wegen in Nederland, maar hij heeft ook gekeken hoe het verduurzamen van de woning aangepakt wordt in andere landen, zoals Duitsland en Oostenrijk.

1. Waarom heeft u uw woning gerenoveerd? Wat gaf de doorslag?

Na aankoop van de woning waren mijn vrouw en ik er al snel uit dat we voor een totale verbouwing gingen. De woning was bewoonbaar, maar niet helemaal naar onze smaak ingericht. Daarom gingen we meteen aan de slag. De duurzame renovatie heb ik puur uit ideologisch oogpunt uitgevoerd. Ik heb niet gelet op terugverdientijden. Ik had het geld, de techniek is beschikbaar en het huis werd verbouwd, dus dan maar meteen duurzaam!

2. Welke renovaties heeft u gedaan/laten doen en waarom heeft u voor deze specifieke maatregelen gekozen?

Ik wilde mijn woning voorzien van duurzame energie en mijn doel is om zo weinig mogelijk gebruik te maken van gas. In de keuken heb ik daarom de gasleiding weggehaald en de woning wordt (zoveel mogelijk) verwarmd door duurzame energie. Ik heb vier bronnen van warmte die aangesloten zijn op mijn buffervat van 800 liter.

1.     Een zonneboiler met 96 vacuümbuizen op het dak.
2.     Een houtkachel die aangesloten is op de CV-installatie en daarmee de woning kan voorzien van warmte en warm tapwater.
3.     CV-ketel. Dit is een bijverwarming (noodverwarming).
4.     Elektrische spiraal. In het buffervat is ook een elektrische spiraal gemonteerd, hiermee kan het water worden opgewarmd door middel van stroom.

Op het buffervat is een vers water-station aangesloten die de woning op aanvraag voorziet van vers water. Dus puur op basis van vraag wordt het water verwarmd.

Mijn elektriciteit wek ik op met 16 zonnepanelen die een ‘solaredge’ optimizer en een omvormer bevatten. Door de optimizer en de omvormer maak ik optimaal gebruik van het systeem. Als er bijvoorbeeld een meeuw op één van mijn zonnepanelen gaat zitten, dan heeft dat geen invloed op het rendement van de rest van de panelen. Voordat ik de zonnepanelen had geplaatst, heb ik mijn platte dak laten isoleren en witte dakbedekking toegepast. De witte dakbedekking zorgt ervoor dat de zonneboiler een hogere opbrengst heeft, omdat de zon erop reflecteert en de onderkant van de vacuümbuizen verwarmt.

Qua isolatiemaatregelen ben ik op het moment bezig met een bedrijf die mijn spouwmuur gaat na-isoleren. Dit doe ik samen met tien andere buurtbewoners, zodat we een leuke financiële korting kunnen krijgen. Daarnaast heb ik de vloer geïsoleerd en alle naden en kieren gedicht met PUR.

Er zit dubbel glas in mijn kozijnen, wat voor nu voldoende is, maar misschien dat ik in de toekomst nog over ga op HR++ glas. De leidingen heb ik ook voorzien van isolatie, zodat het verwarmde water zo warm mogelijk aankomt op plaats van bestemming.

Voor de rest heb ik LED-verlichting geplaatst, al mijn apparatuur geselecteerd op een energiezuinig a-label of hoger en een mooi domotica systeem geplaatst, die via een applicatie op mijn telefoon/tablet aangeeft wanneer ik mijn houtkachel moet stoken, voordat de CV-ketel aanslaat. Binnenkort ga ik een centrale ventilatiebox plaatsen met CO2-snuffelaar. Die snuffelaar registreert wanneer er mensen binnen zijn en ventileert hierdoor alleen wanneer het nodig is.

3. a.  Heeft u de renovatie zelf uitgevoerd of heeft u deze laten doen door een andere partij?

Bijna alle duurzame maatregelen heb ik laten toepassen. De vloerverwarming heb ik zelf geplaatst en het elektra heb ik opnieuw aangelegd tot aan de meterkast. Een vriend van me heeft het vervolgens in de meterkast geïnstalleerd. Het plaatsen van de vloerverwarming was makkelijk zelf te doen. Dit is vooral meten, tekenen en inlezen waar je op moet letten.

Voor de rest heb ik alles laten doen door vaklui, maar ik heb wel overal meegekeken. Ik vind het namelijk goed om te weten hoe mijn eigen huis in elkaar steekt en als er ergens iets aan de hand is, dat ik weet waar het aan kan liggen.

    b.  Heeft u hiervoor nog ergens informatie ingewonnen? 

Ik heb heel veel informatie ingewonnen over diverse maatregelen en producten. Ik heb ook gekeken hoe men het over de grenzen aanpakt in bijvoorbeeld Oekraïne, Oostenrijk, Polen en Duitsland en wat voor producten ze gebruiken. In deze landen lopen ze voor op duurzaamheidstechnieken. Mijn zonneboilervat is bijvoorbeeld een Oostenrijks product. Toen ik de keuze voor het product had gemaakt, ben ik gaan kijken welke lokale bedrijven dit product aanbieden en daar heb ik offertes bij opgevraagd.

Daarnaast ben ik ook naar een duurzaamheidsmarkt gegaan, waar ik stuitte op een informatiestand van de gemeente Alkmaar. Daar kreeg ik meer informatie over de subsidieregeling Duurzaam Renoveren en Raoul van het Duurzaam Bouwloket heeft me geholpen met het maken van een plan voor het bouwtechnische aspect van de renovatie. Dit heeft mij ook enorm geholpen!

4. Wat is de belangrijkste les die u heeft geleerd over de renovatie?

Als je geen tijd hebt om zelf aan de renovatie te werken. Besteed het dan uit.

Naast mijn baan en mijn studie ben ik me op de renovatie gaan storten, dat gaf veel stress. Je verkijkt je erop hoeveel werk het is. Achteraf gezien had ik misschien wat meer uit handen moeten geven.

Nog een belangrijke les die ik heb geleerd, is dat je altijd voor vakbekwame mensen moet gaan en bijvoorbeeld niet aan een CV-installateur moet vragen of hij andere duurzame installaties kan installeren waar hij niet vakbekwaam voor is.

5. Heeft de renovatie u opgeleverd wat u er van te voren van had verwacht?

Ik ben zeker tevreden. In de winter moeten we wel stevig stoken met de houtkachel, omdat de woning niet 100% geïsoleerd is. Ik ben dus behoorlijk wat hout aan het hakken. Het gasverbruik is in de zomer ‘NUL’, maar in de wintermaanden verbruik ik af en toe wat. Dit komt omdat ik overdag geen hout in de kachel kan gooien, aangezien ik dan aan het werk ben. Hierdoor slaat mijn CV-ketel zo nu en dan aan. Dat komt omdat ik mijn woning de hele dag door op een constante temperatuur wil houden. Het kost namelijk te veel energie wanneer ik de woning overdag op een lage temperatuur zet en in de avond weer warm wil hebben. Het is geen koude woning in de winter, maar het is ook niet snel verwarmd.

Qua stroom zitten we helemaal goed. De verwachting is dat ik meer stroom opwek, dan dat ik nodig heb. Wat ook een heerlijk gevoel is, is dat ik nu gebruik maak van (zoals ik dan noem) 'prepaid energie'. Ik betaal alleen als ik het echt nodig heb en aan het einde van de maand heb ik geen hoge energierekening.

6. Wat had u gedaan indien de uitvoeringsregeling Duurzaam Renoveren er niet was?

Door de regeling kon ik meer maatregelen toepassen. Als de regeling er niet was dan was mijn woning dus minder energiezuinig en duurzaam geweest.

7. Heeft u nog tips voor andere bewoners die hun woning gaan verduurzamen?

Als je woning niet duurzaam is gebouwd en veel energie verbruikt.

Wacht niet op de rest van Nederland en ga aan de slag! De producten en technieken zijn op het moment van hoge kwaliteit en rendabel. Heb je het geld? Dan zeg ik doen!

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1975
  • Gemeente: Alkmaar
  • Type woning: Drive-in woning (tussenwoning)
Getroffen maatregelen:
  • Nul op de Meter renovatie, Zonneboiler, Pelletkachel
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1 afbeelding2 afbeelding3