Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Wat betreft het comfort is het zelfs beter geworden dan voorheen"

Dick Bink uit Heerhugowaard


Waarom heeft u deze stappen gezet?

Wij zijn altijd al bewust bezig geweest met het milieu en fossiele brandstoffen. Wij willen de wereld graag goed achterlaten voor onze kinderen. Toen we op zoek gingen naar een nieuwe woning hebben we bewust gekeken naar een woning waar het mogelijk was om een energie-neutrale woning te realiseren. De bekroning is dat we nu direct het gas hebben kunnen afsluiten.

Waar bent u begonnen met dit traject?

We hebben eerst breed advies ingewonnen bij onafhankelijke partijen (Duurzaam Bouwloket en Urgenda). Daar hebben we de verschillende maatregelen gefaseerd uitgevoerd en daar zijn we in totaal twee jaar mee bezig geweest. We zijn uiteraard eerst begonnen met het goed isoleren van de woning. Uiteindelijk is het een vrij brede combinatie van maatregelen geworden (zie het kader rechts voor de specifieke maatregelen).

Wat zou u anderen mee willen geven die dit traject in zouden willen gaan?

Laat je van te voren goed informeren door onafhankelijke partijen zoals Duurzaam Bouwloket en Urgenda. Ga niet overhaast te werk, wij hebben er uiteindelijk ook twee jaar over gedaan en dat is ons prima bevallen. Wij vonden het een prettige werkwijze om niet direct naar de installateur toe te gaan, maar ons eerst breed te laten informeren.

Is het comfort in de woning vergelijkbaar met toen u nog gas had?

Wat betreft het comfort is het zelfs beter geworden dan voorheen. Door de warmtepomp in combinatie met de lage temperatuurverwarming (er was al vloerverwarming aanwezig toen we de woning kochten) is het een comfortabele gelijkmatige temperatuur in de woning. En op het moment dat we het snel wat warmer willen hebben, dan zetten we de pelletkachel aan.

Welke tip heeft u nog voor andere bewoners?

Wat ons erg opvalt is dat het altijd gaat over dat het allemaal veel geld kost. Dat valt reuze mee, bovendien is het mogelijk om tegen een aantrekkelijk rentetarief te lenen bij de Rijksoverheid. Door de lening betalen we nu stukken minder dan voorheen. De maandelijkse energielast lag bij de vorige bewoners op 196 euro. Nadat wij de woning in waren getrokken en een aantal kleine maatregelen hadden toegepast zoals Led verlichting was onze maandlast 167 euro. Door alle maatregelen die we nu hebben genomen is onze maandlast gedaald tot 120 euro (inclusief de maandelijkse aflossing op de lening). Uiteraard moet je een woning hebben die geschikt is, maar door de lening hebben we duurzame warmte en we zijn zelfs minder geld kwijt per maand.

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1974
  • Gemeente: Heerhugowaard
  • Type woning: Geschakelde bungalow
  • Tevredenheid: Zeer tevreden
Getroffen maatregelen:
  • Vloerisolatie, dakisolatie, infraroodpanelen, glas vervangen, warmtepomp, pelletkachel, zonnepanelen, gasloos
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1 afbeelding2 afbeelding3