Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Gelukkig hadden we al wel vloerverwarming’"

Energiefabriekje in Slangenbeek uit Hengelo

Op het eerste gezicht is er niets bijzonders te zien aan de woning van Nicole de Haan en haar kinderen in Slangenbeek. Toch gebruikt het huis uit 2002, in tegenstelling tot de omliggende woningen, geen gas meer. Sinds een aantal jaren is Nicole om. Energie besparen én zelf opwekken is een soort sport geworden.

‘Het begon eigenlijk toen we een nieuwe thermostaat kregen waarop ik meteen kon zien wat het energieverbruik was. Dat deed wel wat met me. Zo kon ik het precies zien als mijn dochter de föhn gebruikte. Ook werd meteen duidelijk dat de oude koelkast met een kapot rubber wel heel veel stroom verbruikte. Kort daarna bleek dat de cv-ketel een keer aan vervanging toe was. Toen ben ik me gaan verdiepen in een warmtepomp. Dat was het begin van het all-electric maken van ons huis’, aldus Nicole.

21 zonnepanelen

Inmiddels is er een warmtepomp geïnstalleerd die warmte uit de buitenlucht haalt, liggen er 21 zonnepanelen op het dak van de woning en de schuur en zijn er lage temperatuurverwarmingen geïnstalleerd. ‘Gelukkig was onze woning goed geïsoleerd en hadden we al vloerverwarming beneden. Dat is bijna onmisbaar. Ik ben alleen nog niet helemaal tevreden over het geluid van de buitenunit van de warmtepomp. Dat kan soms storen, dus ik ben bezig met de installateur om dat op te lossen’, legt Nicole uit.

Ruim 200 euro

Nicole heeft een flinke investering gedaan om haar woning te voorzien van duurzame en zelf opgewekte energie. De kosten voor de hele operatie waren een kleine 20.000 euro. ‘Ik heb daar een extra hypotheek voor opgenomen tegen een lage rente. Dat is gelukkig bij veel hypotheekverstrekkers mogelijk, omdat het gaat om een verduurzaming van je woning. Mijn panelen leveren me nu 6000 tot 6500 kilowatt per jaar. Daarnaast neem ik nog zo’n 2000 kilowatt extra af van de energiemaatschappij. Ik heb namelijk geen gas meer, dus heb meer stroom nodig. Dat kost me 40 euro per maand, terwijl ik vroeger 250 euro kwijt was.’

Nicole heeft dus aanzienlijk minder kosten, zelfs als je het verrekent met de rente die ze betaalt over de hypotheek. Maar dat gaf niet de doorslag, zegt ze. ‘Dit geeft mij een goed gevoel. Ik kan zelf wat doen voor een beter milieu. Natuurlijk moet er in de wereld nog genoeg gebeuren voor het milieu, bijvoorbeeld de grote vervuilers aanpakken, maar dit is alvast mijn bijdrage.’

Tips van Nicole

  • Word bewust van wat je verbruikt en hoe dat omlaag kan. Bijvoorbeeld door energiezuinige apparaten en led-verlichting.
  • Lees je goed in het onderwerp in. Vind je het lastig? Schakel dan een onafhankelijke energieadviseur in.
  • Zoek een warmtepomp die zo stil mogelijk is.
  • Inventariseer of je een extra hypotheek kunt krijgen om je woning te verduurzamen. Je verdient het terug met je besparing en je huis wordt er meer door waard.

Wens voor de toekomst

  • Ik hoop dat de zonnepanelen wat minder opvallend worden, bijvoorbeeld door ze te verwerken in dakpannen.
  • De gasleverancier vraagt ons nu bijna 700 euro om de gasleiding bij ons huis af te sluiten en te verwijderen. Dat vind ik echt belachelijk en dat moet in de toekomst zeker anders.
Woning informatie
  • Bouwjaar: 2002
  • Gemeente: Hengelo
  • Type woning:
  • Totale kosten: € 20000
Getroffen maatregelen:
  • Gasloos, all-electric, zonnepanelen, warmtepomp
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1