Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"We moeten er ook gewoon op vertrouwen dat het straks goed gaat."

Duurzaam verbouwen met Wim & Mieke uit Dalfsen

Mei 2022

Nieuwleusen – De energieprijzen stijgen en de roep naar duurzaam wonen wordt steeds groter. Niet alleen omdat het op lange termijn voordelig is, maar ook omdat een duurzaam huis een comfortabel huis betekent. In deze reeks volgen we de verbouwing van Wim en Mieke van der Veen in Nieuwleusen. Zij willen graag toekomstbestendig wonen. Regelmatig plaatsen we een update op ons energieloket, zodat u de volledige verbouwing kunt volgen.

Dat het verduurzamen van een woning niet altijd makkelijk is weet Wim maar al te goed. De huidige woning van Wim en Mieke stamt uit 1938. Om zo’n woning volledig duurzaam te maken is erg lastig. Bovendien wil Wim zijn woning niet alleen toekomstbestendig maken voor de aarde, maar ook voor als Wim en Mieke zelf een dagje ouder worden. De huidige woning was daar niet voor geschikt.

Wim van der Veen voor zijn vrijstaande woning in Nieuwleusen.

Duurzaam én toekomstbestendig

Om die redenen gingen ze opzoek naar een woning met meer mogelijkheden. Ze vonden een vrijstaande woning uit 1974 met een mooi uitzicht. Die woning hebben zij eerst een tijdje verhuurd en nu willen ze daar graag zelf intrekken. Sinds januari zijn ze flink aan het verbouwen. Ze willen namelijk graag een slaapkamer met badkamer op de begane grond. Daarvoor moet de woning ook flink uitgebreid worden. Een andere wens is om de woning volledig duurzaam te maken en daar komt nogal wat bij kijken.

Energiecoach op bezoek

Om zich wat te verdiepen in het verduurzamen heeft Wim als eerste stap een gratis energieadviesgesprek aangevraagd via de gemeente. Een energiecoach kwam langs en samen hebben ze gekeken naar wat voor maatregelen Wim kon nemen om de woning te verduurzamen. Daar heeft Wim veel aan gehad. De energiecoach heeft hem veel informatie en tips gegeven en liet ook een aantal folders achter. Verder heeft Wim veel informatie via het internet opgezocht.

In één keer goed doen

Na al die informatie te hebben ingewonnen was het voor Wim en Mieke duidelijk dat ze de woning volledig wilden verduurzamen. “Als je het dan toch doet, dan kun je het maar beter in één keer goed doen”, beredeneert Wim. Zo zijn er plannen om een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming aan te leggen, geïntegreerde zonnepanelen te plaatsen, de woning volledig te isoleren en om een groot deel van het regenwater op te vangen en te infiltreren in de bodem. Daarnaast gaan Wim en Mieke koken op inductie en moeten alle lampen energiezuinig zijn. Ook heeft Wim gekeken naar een accupakket om energie op te slaan, maar daar wacht hij nog even mee tot de techniek wat beter en goedkoper wordt.

We moeten er ook gewoon op vertrouwen dat het straks goed gaat.

Dat Wim straks alleen nog maar zijn woning verwarmt met een warmtepomp vindt hij nog wel spannend. Toch blijft Wim er vrij nuchter over. “We moeten er ook gewoon op vertrouwen dat het straks goed gaat”. Hij maakt zich ook weinig zorgen over de leverbaarheid van de bouwmaterialen. Wel houdt hij er rekening mee dat de wachttijden soms wat langer zijn. “Bij zo’n verbouwing heb je gewoon wat dingen die tegenzitten, dat moet je ook incalculeren”, zegt Wim. Zelf vergelijkt Wim continue de prijzen van bouwmaterialen. Dat kost soms wat tijd, maar daar heeft hij al aardig wat geld mee bespaard.

Een andere tip die Wim heeft: zorg voor een vrij grote post onvoorziene uitgaven. Op die manier kan je de kosten van bijvoorbeeld duurdere bouwmaterialen opvangen. Zelf heeft Wim een vrij ruim budget, maar denkt hij dat je met een krapper budget ook prima kan verduurzamen. “Met een kleiner budget had ik andere keuzes gemaakt, zoals een ander soort zonnepanelen”. Laat je in ieder geval goed inlichten. “Ik zou toch wel de energiecoach adviseren, want die geeft je toch wel heel veel tips".

Heeft u een vraag aan Wim en Mieke?

Heeft u zelf een vraag voor Wim en Mieke? Stuur uw vraag dan naar duurzaamdalfsen@dalfsen.nl. Elke update stellen wij een paar van uw vragen aan Wim! Volg de updates van Wim en Mieke op ons energieloket: www.duurzaambouwloket.nl/dalfsen. Volg ons ook via Facebook, Twitter of Instagram en blijf op de hoogte!


Juni 2022 - Bouwupdate!

Op 1 juni hebben Wim en Mieke de overdracht van hun vorige woning gehad. De verbouwing in de nieuwe woning is echter nog niet klaar. Gelukkig zijn ze goed voorbereid en kunnen ze in het tuinhuis met overkapping naast het huis wonen. Dat is even behelpen, maar je moet er ook wat voor over hebben om een woning zo grondig te verbouwen. Ondertussen vordert de verbouwing gestaag. “Nog een paar lagen stenen op de garage en dan zijn de buitenmuren klaar”, laat Wim weten. Ook de kapconstructie begint serieuze vormen aan te nemen. De volgende keer vragen we Wim en Mieke hoe het is om echt tussen de werkzaamheden te wonen. Heeft u zelf nog een vraag voor Wim en Mieke? Stuur uw vraag dan naar duurzaamdalfsen@dalfsen.nl.


September 2022 – Bouwupdate!

Ook in de zomervakantie is er zoveel mogelijk doorgewerkt aan de verbouwing van de woning van Wim en Mieke. Zo zijn er 84 (!) zonnepanelen geplaatst op het dak. Dit zijn zonnepanelen die gelijk fungeren als dakpannen, waardoor ze een stuk minder opvallen.

Ook zijn de topgevels geïsoleerd met 14 cm PIR-isolatie. Dat zorgt ervoor dat ook de bovenverdieping comfortabel en goed geïsoleerd is. Verder hebben ze gewerkt aan de carport, het voegwerk, de topgevels en zijn ze begonnen met het wit maken van de woning. De witte stenen zijn naast een stijlkeuze ook goed om de woning in de zomer koel te houden. De stenen nemen daardoor namelijk minder warmte van de zon op.

Vragen voor Wim en Mieke? Stel ze via duurzaamdalfsen@dalfsen.nl

  


December 2022 - Bouwupdate!

De laatste bouwupdate van 2022. We hebben Wim gevraagd hoe het ervoor staat:

“Het gaat op zich goed, al hebben we wel te maken met diverse vertragingen. Zo wachten we nu al een half jaar op de voordeur. Ook de warmtepomp heeft lang geduurd, maar het buffervat is al bijna een jaar in bestelling. De bovenverdieping is klaar, alleen nu wachten we al 6 weken op het behang. Na een half jaar wachten op een omvormer, doen de zonnepanelen het eindelijk. De stukadoor is bijna klaar en de keuken is geplaatst. De steiger is bijna helemaal weg.

Al met al gaat het mooi worden maar het duurt zeker een paar maanden langer dan wat we verwacht hadden. We hopen er in februari te kunnen wonen.”

Vragen voor Wim en Mieke? Stel ze via duurzaamdalfsen@dalfsen.nl

Foto zijgevel Foto voorgevel


Mei 2023 - Bouwupdate!

Al een jaar lang volgen we de verbouwing van de woning van Wim & Mieke in Nieuwleusen. Inmiddels wonen zij in hun ‘nieuwe’ woning. Hoe bevalt het? Tijd voor een laatste update!

“We wonen nu sinds begin maart in onze woning. De voordeur hebben we driekwart jaar op moeten wachten. Na het plaatsen van de voordeur kon ook het laatste stucwerk afgerond worden. Na een paar weken wachten zijn de muren dan droog genoeg om te kunnen behangen. Verder is op de begane grond nu alles klaar. Op de bovenverdieping kan, wanneer alles behangen is, de vloerbedekking gelegd worden.

Het is comfortabel wonen in onze woning. De woning is geheel voorzien van vloerverwarming en is optimaal geïsoleerd. De warmtepomp gebruikt op zonnige dagen de elektriciteit van de zonnepanelen. De ventilatie met warmteterugwinning zorgt steeds voor verse lucht in huis.”

Dank aan Wim & Mieke voor jullie openheid en het delen van jullie ervaringen!

Heeft u ook een verhaal wat u graag wilt delen? Laat het dan weten via een mail aan duurzaamdalfsen@dalfsen.nl.  

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1974
  • Gemeente: Dalfsen
  • Type woning: Vrijstaand
Getroffen maatregelen:
  • Warmtepomp, vloerverwarming, geïntegreerde zonnepanelen, zonnepanelen, isoleren, energiezuinige verlichtinginductie, regenwater infiltratie
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1 afbeelding2 afbeelding3 afbeelding4