Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Verhalen afbeelding

" Ze mogen best nog wat meer potjes beschikbaar stellen"

Duurzame doeners in Zwartsluis uit Zwartewaterland

Ze mogen best nog wat meer potjes beschikbaar stellen

Begin jaren negentig behoorden Albert en Janny Nijmeijer tot de eersten die zonnecollectoren op het dak plaatsten voor waterverwarming. Albert legde ze zelf en installeerde ook het 200-liter watervat. Later kwamen daar zes ‘gewone’ zonnepanelen bij en in 2011 nog eens zes, met de actie ‘Wijwillenzon’. Het echtpaar van rond de zeventig woont alweer bijna dertig jaar in hun 2-onder-1-kapwoning in Zwartsluis. Al vanaf het begin hebben ze het een en ander verduurzaamd aan het huis. Wat dat betreft zijn het echte voorlopers. Het feit dat Albert tot zijn pensionering loodgieter was heeft er zeker mee te maken. Hij is graag bezig en kon door de jaren heen veel zelf doen, zoals de vloer isoleren.

Hr-ketel is nu normaal

Albert en Janny merken dat ze in hun omgeving wel een uitzondering zijn, met alle maatregelen die ze nemen. “Veel mensen zijn best sceptisch. Onnodig. Kijk maar naar de hoge rendementsketels: toen die net opkwamen vond men dat maar niets, en nu heeft iedereen er één.” Albert vindt tegelijkertijd dat er best wat meer potjes beschikbaar mogen zijn, want daarmee krijg je mensen over de brug.

Benieuwd naar energiebesparing

Ook al was er al heel wat gebeurd aan hun huis, toch was het echtpaar benieuwd wat er nog mogelijk was aan energiebesparing. Daarom lieten ze zich in 2016 op een avond van de gemeente informeren en trokken toen de conclusie: het kan nog wel wat minder koud in huis. En zo werden de spouwmuren extra geïsoleerd van 5 naar 10 cm en werd de vloerisolatie bij gespoten van 10 cm naar 19 cm. Dit lieten ze in januari 2017 doen. Janny: “Als ik nu ’s ochtends beneden kom, voelt het warmer dan eerst.” Ze vertelt dat het overdag 17 graden is in huis, voor dit bezige echtpaar een prima temperatuur. “Zo zoetjes aan hebben we ook steeds meer led-lampen. En we hebben nét een energiezuinige wasemkap en een inductiekookplaat. Wel even wennen, na gas,” vindt Janny, “want met welke stand houd ik een pannetje aan de kook? – maar dat zal wel lukken.”

De tips van Albert en Janny:

  • Maak gebruik van de potjes die er zijn 
  • Wees niet sceptisch, je bespaart echt met isoleren
Woning informatie
  • Bouwjaar: 1980
  • Gemeente: Zwartewaterland
  • Type woning: rijtjeshuis
  • Tevredenheid: zeer tevreden
Getroffen maatregelen:
  • Zonnecollectoren, isolatie, inductie koken
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1