April vorig jaar kreeg Roy Bolscher uit Enter de zogeheten Save the Nature Award van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter. Dat ‘duurzaamheidscompliment’ wordt uitgereikt aan een inwoner of instelling in de gemeente die zich onderscheidt op het gebied van duurzaamheid. Roy’s betrokkenheid bij duurzaamheid uit zich zowel privé, in zijn woning in Enter, als zakelijk, in zijn bedrijf Bolscher meer dan Vlees in Enschede. “Ik wil eraan meehelpen de wereld beter achter te laten dan hoe zij nu is.” Roy is opgeleid technoloog in de levensmiddelenindustrie. Door zijn kennis en kunde weet hij de talloze middelen en methodes die ons ter beschikking staan om te verduurzamen snel in de praktijk te brengen. Van dat voorrecht maakt hij, gedreven door zijn idealisme, gretig gebruik.
Energiepositieve woning
“In 2008 hebben mijn gezin en ik onze nieuwe woning in Enter betrokken,” zegt Roy. “Daar is een bouwproces aan voorafgegaan waar ik van te voren grondig, met oog voor alle facetten van duurzame energie, over heb nagedacht. De insteek was namelijk om volledig energiepositief te bouwen, dat wil zeggen energieneutraal maar dan met een plusfactor. Ons huis levert namelijk zelfs energie op. Allereerst, daarmee begint alles, is het huis zeer goed geïsoleerd. Verwarming vindt plaats door middel van een warmtepomp die is aangesloten op heatpipes die in de tuin staan. Dat waren er 80 en zijn er nu 140, omdat ik het zwembad er ook mee verwarm. Dat zwembad heeft dan een temperatuur van 28 graden. Een deel van wintermaanden kan ik de opgeslagen warmte van het zwembad gebruiken om via de warmtepomp het huis te verwarmen. De stroom is afkomstig van 120 zonnepanelen waarmee tevens onze twee elektrische auto’s worden opgeladen.” Sommige mensen twijfelen over de aanschaf van zonnepanelen, met name vanwege onduidelijkheid over subsidies. “Zonnepanelen zijn altijd rendabel, je verdient de investering sowieso binnen zeven jaar terug, zeker als je gebruik maakt van de salderingsregeling, die is verlengd tot 2023, en de subsidiemogelijkheden. Mijn advies is dus: maak gebruik van deze groene vorm van energie. Maar begin altijd met meten, in beeld brengen wat je verbruikt, en besparen door simpele maatregelen zoals goed isoleren en overal zorgen voor led-verlichting.”
Verduurzaming van het bedrijf
Vanaf 2015 heeft Roy, samen met zijn broer en mede-eigenaar Chiel, het plan in werking gesteld om in vijf jaar tijd de CO2-uitstoot van hun vleesbedrijf met vijftig procent te verminderen, met succes. “We hebben allerlei maatregelen toegepast, zoals de aanleg van ruim 600 zonnepanelen, het installeren van een warmtepomp, aanleggen van led-verlichting en aanpassing van het systeem dat de leveringskratten wast door schoonmaakwater te verwarmen via warmteterugwinning uit de koelinstallatie.” Van groot belang is verder de overgang naar elektrisch rijden. Roy: “Voorheen verbruikten we 110.000 euro aan diesel per jaar, nu zijn we 40.000 euro kwijt aan het elektrisch opladen.”
Kennis overdragen
Regelmatig kloppen mensen bij Roy aan, met vragen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. “Ik geef graag adviezen, zoals over de vraag welke elektrische auto het beste bij je past en hoe je zonnepanelen het meest efficiënt kunt plaatsen. Mensen hebben behoefte aan duidelijkheid. En dat is tevens wat ik gemeenten en andere overheden wil voorhouden: geef duidelijke uitleg en leg heldere keuzes voor. Dat trekt mensen sneller over de streep om duurzame maatregelen te treffen waar iedereen beter van wordt.”
Meer informatie
Neem contact op met Energieloket Wierden