Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Fijn om iets voor het klimaat te doen"

Jan Willem Biekart uit Hilversum


Blij met warmtepomp: ‘Fijn om iets voor het klimaat te doen’ Jan Willem bij zijn warmtepomp


Al bijna dertig jaar geleden deed Jan Willem Biekart de eerste duurzame aanpassingen aan zijn woning. Afgelopen februari liet de Hilversummer het sluitstuk van al die werkzaamheden installeren: een hybride warmtepomp. 

Voor Biekart is het verduurzamen van zijn huis vanzelfsprekend. “Ik ben geoloog en daardoor dus zeer bewust van wat er met het milieu gaande is. Met mijn energieverbruik kan ik wat betekenen en dus doe ik dat.”
De woning van Biekart stamt uit 1906. “Toen we hier in 1993 in trokken, heb ik de muren, het dak en de vloer geïsoleerd en dubbel glas laten installeren. Destijds was dat in oudere huizen nog niet zo gangbaar en de norm voor isoleren was anders dan nu. Twee jaar geleden heb ik HR++-glas genomen en het dak en de vloer opnieuw geïsoleerd.”

Advies vragen

Daarmee was Biekart klaar voor de laatste stap in de verduurzaming van zijn woning: het installeren van een warmtepomp. Maar waar te beginnen? “Een warmtepomp is een relatief nieuw product en er zijn nog weinig installateurs. Toen ik een aanbod van de Vereniging Eigen Huis zag – die een landelijke installateur had uitgezocht – besloot ik daar aan mee te doen. Ook heb ik advies gevraagd bij de Hilversumse energiecoöperatie HilverZon. De adviseur die thuis langskwam, vertelde dat ik kon kiezen voor een hybride warmtepomp. Want voor een huis uit 1906 kan je eigenlijk geen all-electric warmtepomp gebruiken. Met een hybride warmtepomp kan de cv-ketel bijspringen en is het dus altijd warm.”

Luisteren naar warmtepomp

Een warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Voor het kastje binnen – dat 40x30 centimeter meet – vond Biekart eenvoudig een plekje. “De buitenunit was iets moeilijker, want die maakt geluid. Veel mensen zijn daar bang voor. De adviseur van HilverZon vertelde dat het geluid vergelijkbaar is met dat van een vaatwasser en dat het bij leveranciers mogelijk is om te komen luisteren. Hier staat de buitenunit naar achteren gericht. Wij hebben zelf geen last van het geluid en de buren ook niet.”

Warm tijdens vrieskou

Ook tijdens de vrieskou in februari was het warm in huis. “Dat ging prima. De warmtepomp kan het dan niet in z’n eentje aan, maar dan springt de cv automatisch bij.” De Hilversummer is blij met de aanschaf van de warmtepomp – waar hij overigens een flinke subsidie voor kreeg – en de rest van de verduurzamingsmaatregelen. “Daardoor voelt het huis een stuk comfortabeler. Ik heb bijvoorbeeld geen last meer van tocht en koudeval van de ramen. Ook is het gasverbruik vrijwel naar nul gekelderd. Maar ik vind het vooral fijn dat ik iets voor het klimaat kan doen. ”

Biekarts belangrijkste tip voor andere mensen die hun woning willen verduurzamen: “Isoleren, isoleren, isoleren. Doet het stapsgewijs. Het is niet zo moeilijk als je denkt. En vraag advies.”

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1906
  • Gemeente: Hilversum
  • Type woning: Vrijstaand huis
Getroffen maatregelen:
  • Warmtepomp, isolatie, HR++ glas
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1