Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Verhalen afbeelding

"Elke geinvesteerde euro betaalt zich terug in de waarde van de woning"

Gerard Zaalberg uit Koggenland


Gerard Zaalberg woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in een prachtige stolpboerderij in Ursem. Op het moment dat het interview werd afgenomen, was hij zelf nog druk bezig met het verbouwen van zijn woning. Toch kan zijn woning nu al worden aangemerkt als Nul op de meter, onder andere door het aanleggen van 106 zonnepanelen (het grootste private zonnepanelenpark van Noord Holland) en een aardwarmtepomp. Voordat hij de woning kocht, had de woning een energierekening van gemiddeld 950 euro per maand, waardoor het een lange tijd te koop heeft gestaan. Gerard greep de uitdaging aan om hier een energiezuinig en duurzaam droomhuis van te maken. Hij is van mening dat elke geïnvesteerde euro zichzelf terugbetaald in de waarde van de woning en de maandelijkse besparing op de energielasten.

Waarom heeft u uw woning gerenoveerd?

Deze woning stond al ruim 4 jaar te koop voor een aantrekkelijk lage prijs. Alleen durfde niemand het aan de woning te kopen, vanwege de hoge maandelijkse energierekening (950 euro). Wij waren meteen verliefd op de woning, maar zouden de maandelijkse kosten niet op kunnen hoesten. Die moesten dus omlaag. We zijn toen gaan onderzoeken hoe het verbruik zo hoog kon zijn en hoe we dit zo snel mogelijk naar beneden konden brengen. Met een investering van 75.000 euro bleek het haalbaar. Dat is een flinke investering, maar we zijn er van overtuigd dat elke euro die we hebben geïnvesteerd, zich terugbetaalt in de waarde van de woning en de maandelijkse besparing op de energierekening. 

Welke renovaties heeft u gedaan/laten doen en waarom heeft u voor deze specifieke maatregelen gekozen?

We hebben twee gebouwen op ons erf staan die we slecht geïsoleerd aantroffen. De gebouwen werden niet duurzaam verwarmd en er waren veel energie slurpende gebruiksvoorwerpen aanwezig. Het hoofdgebouw bevat een zwembad dat continu verwarmd moet worden. Dit is de grootste oorzaak van de hoge maandelijkse lasten. Om het hoge gas en elektra verbruik zo snel mogelijk omlaag te brengen, hebben we als eerste 106 zonnepanelen en een aardwarmtepomp geplaatst. Met de zonnepanelen wekken we meer op dan dat we verbruiken en de aardwarmtepomp voorziet onze hele woning van duurzame verwarming. De opgewekte stroom die we overhouden kunnen we tegen de kale stroomprijs verkopen aan onze energieleverancier en met die opbrengsten betalen we ons vastrecht (200 euro). Hierdoor hebben we geen energierekening. Een leuk feitje is dat we in onze achtertuin nu het grootste private zonnepanelenpark van Noord-Holland hebben. 

De 40 halogeen spots die we hebben vervangen voor LED-verlichting, brengen ook een flinke energiebesparing met zich mee. De halogeen spots waren bij elkaar goed voor 2000 watt en de huidige LED-lampen geven dezelfde lichtopbrengst voor 200 watt. 

Op het moment ben ik druk bezig om de woning zelf te isoleren. Hier en daar waren al isolatieplaten aanwezig, maar de naden, kieren en aansluitingen zijn op veel plekken niet in orde. Dat is te merken door de tocht die soms door de woning gaat. Als dat klaar is, ben ik ook van plan om isolatieglas te laten plaatsen.

Heeft u de renovatie zelf uitgevoerd of heeft u deze laten doen door een andere partij (zo ja, door welke partij)?

De technische ingewikkelde maatregelen heb ik laten doen. Ik ben een handige doe-het-zelver, maar geen vakman. Het isoleren van de woning ga ik zelf doen, maar de rest heb ik laten doen/ga ik laten doen.

Heeft u hiervoor nog ergens informatie ingewonnen?

Allereerst ben ik in gesprek gegaan met een bewoner uit Spierdijk die een indrukwekkend zonnepanelenplatform op het water heeft laten aanleggen. Hij gaf aan dat hij zeer tevreden was over de werking van de panelen en het bedrijf dat hij opdracht had gegeven. Na zijn positieve verhaal, ben ik met dat bedrijf en een lokale installateur uit Ursem gaan praten. Uiteindelijk heb ik de zonnepanelen laten plaatsen door het bedrijf die het fantastische zonnepanelenplatform op het water had aangelegd en heb ik de aardewarmtepomp laten plaatsen door de lokale installateur. De reden hiervoor was dat ik de lokale economie wil stimuleren, maar ook omdat ik via mond-tot-mond reclame hoorde dat het een betrouwbaar bedrijf is.

Wat is de belangrijkste les die u heeft geleerd over de renovatie?

Als je een woning gaat kopen en geen overzicht hebt van het energieverbruik, vraag dan het historisch verbruik op bij de netbeheerder. Ga vervolgens in gesprek met experts die van duurzaam renoveren afweten en schets meerdere scenario’s hoe je het kan gaan aanpakken. Elke expert heeft weer zo zijn gedachte over een bepaalde aanpak of materiaalkeuze, maar je moet de knopen uiteindelijk zelf doorhakken. Een onafhankelijke partij zoals het Duurzaam Bouwloket kan je goed helpen bij het maken van een keuze.

Heeft de renovatie u opgeleverd wat u er van te voren van had verwacht? 

Ik ben nog druk bezig met isoleren en het naar wens maken van mijn woning, maar tot op heden ben ik zeer tevreden. De zonnepanelen en de aardwarmtepomp doen het werk wat ze moeten doen, waardoor ik alleen de kosten van het vastrecht hoef te betalen. 

Wat had u gedaan indien de uitvoeringsregeling Duurzaam Renoveren er niet was?

Zonder het subsidiebedrag van 10.000 euro was het voor ons moeilijk geweest om voor een Nul op de Meter renovatie te gaan. Het gaf ons net het duwtje in de rug, waardoor een dergelijke renovatie op korte termijn financieel haalbaar werd. Je moet het investeringsbudget namelijk wel in één keer op tafel kunnen leggen. 

Heeft u nog tips voor andere bewoners die hun woning gaan verduurzamen?

Durf verder te gaan dan een paar losse maatregelen, ga voor een volledig duurzame woning. Je hebt er later zoveel plezier van! Het is een heerlijk gevoel als je een lage, of geen energierekening hebt.

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1930
  • Gemeente: Koggenland
  • Type woning: Stolpboerderij
Getroffen maatregelen:
  • Nul op de Meter renovatie, Warmtepomp, Zonnepanelen
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1