Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Het gas moest eraf!"

Harrie en Nel Overtoom uit Schagen


Harrie en Nel Overtoom zijn begin dit jaar de trotse eigenaar geworden van een mooie, maar nauwelijks geïsoleerde vrijstaande woning in Tuitjenhorn. Ze kwamen al snel tot de conclusie dat hun huis een opknapbeurt nodig had. Als het buiten waaide, voelde je dat binnen ook. De energierekening was hoog. Ze wilden een energiezuinig huis met een hoog comfort en lage energierekening. Er was dus werk aan de winkel.

Het gas moest eraf!

In dit nieuwe huis moest nog heel veel gebeuren. De eisen die ze stelden, waren hoog. Het gas moest eraf, de energie wilden ze zelf opwekken en de energierekening wilden ze niet meer zien. Ze wilden een comfortabele woning, niet alleen voor zichzelf, maar ook vanwege de kinderopvang die ze aan huis wilden starten. De temperatuur mocht niet te veel schommelen en de lucht moest gezond zijn.

Welke aanpassingen zijn er gedaan?

Het was voor Harrie een flinke zoektocht naar de juiste materialen en bedrijven. Op internet heeft hij zelf de meeste informatie gevonden. Hij heeft zelf een plan van aanpak, planning en begroting gemaakt. Het motto werd ‘eenvoudige’ dingen doen. Geen ingewikkelde installaties die stuk kunnen gaan.  Door de woning eerst heel goed te isoleren is het gelukt om niet teveel afhankelijk te zijn van allerlei technische installaties. Alle ramen zijn vervangen door HR++-glas. De kruipruimte, muren en zolder zijn geïsoleerd. Daarnaast zijn de muren van de woonkamer afgewerkt met een speciale reflecterende laag waardoor de warmte in de winter binnen blijft en in de zomer buiten. De 36 zonnepanelen zorgen voor de elektriciteit waarmee ze kunnen koken, douchen, verlichten (alles is LED) en verwarmen (vloerverwarming). Een bijna onzichtbaar WTW-ventilatiesysteem zorgt voor gezonde lucht in huis. Als het in de winter koud dreigt te worden, hebben ze een pelletkachel in de woonkamer staan die zorgt voor een prettige en sfeervolle warmte. Vooral bewust omgaan met energie levert volgens Harrie al een grote besparing op.

Toekomstbestendig
Omdat dit het huis is waar ze nog jaren in willen blijven wonen, is met de verbouwing ook al rekening met de mogelijkheden om op de benedenverdieping te leven. Doordat Harrie slim heeft ingekocht, gebruik heeft gemaakt van subsidies en veel zelf heeft gedaan, is het gelukt om de kosten laag te houden. Uiteindelijk was de verbouwing binnen een maand zo goed als afgerond.

Hoe is het nu?

Nu, ruim een half jaar na de verbouwing, zijn ze zeer tevreden over het resultaat. Ze wonen heerlijk in hun nieuwe energieneutrale woning. De warme houten vloer voelt erg prettig aan voor de voetjes van de kinderen. Harrie is al door zijn energieleverancier gebeld met de vraag hoe het komt dat zijn energieverbruik zo laag is. De gasaansluiting is verwijderd, het hele huis draait op elektriciteit. De ‘ouderwetse’ terugdraaimeter draait lekker terug als de zon schijnt.

Nul-op-de-meter?

Het uiteindelijk doel is om Nul-op-de-meter te krijgen. Het huis levert dan net zoveel energie op, als dat het met alle apparatuur verbruikt. Maar zo ver is het nog niet. Als het aan Harrie ligt, duurt dat niet lang meer. Hij is druk bezig met het monitoren en meten van hun zelfopgewekte stroom, de binnentemperatuur en de luchtvochtigheid in de woning. Na een jaar weet hij wat de resultaten zijn. Die zien er nu al heel goed uit. Het is bijna een wedstrijd geworden, een strijd tegen de energierekening. Maar bovenal doen ze het voor de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen.

Woning informatie
  • Bouwjaar: 0
  • Gemeente: Schagen
  • Type woning: Vrijstaand
  • Tevredenheid: Zeer tevreden
  • Totale kosten: € nvt
Getroffen maatregelen:
  • Gasloos wonen