Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Van energielabel E/F naar A"

Het verduurzamen van een VvE van 60 appartementen uit Soest


Isoleren en andere maatregelen zijn wat ingewikkelder als je er samen met 59 andere huishoudens over beslist. Armand Trippaers vertelt hoe dat gaat in het appartementencomplex waar hij woont.

Hoe beslis je met 60 huishoudens wat wel of niet gebeurt aan onderhoud?

“Elk appartement is automatisch lid van de VvE (Vereniging van Eigenaren). Als lid betaal je elke maand een bedrag en een deel daarvan is een spaarpot voor grote uitgaves. Het bestuur van de VvE legt voorstellen over (grote) uitgaves voor aan de leden van de VvE. Als 75% of meer akkoord is, gaat zo’n voorstel door, anders niet. Dit is trouwens allemaal wettelijk geregeld hoor, hoe dat allemaal werkt met een VvE.”

Hebben jullie al eerder duurzame maatregelen genomen?

“Een aantal jaar terug hebben we allemaal tegelijk een nieuwe hr-ketel gekocht, van hetzelfde merk.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

“We willen deze woningen beter toekomstbestendig maken. Ze zijn al op leeftijd, want ze komen uit de jaren zestig. Als we ze beter isoleren, dan kunnen ze weer een jaar of dertig mee. Maar dat is ‘lange termijn’ voor veel mensen die hier wonen. Op korte termijn betekent het dat het wooncomfort van je appartement omhoog gaat. Dat woont straks een stuk plezieriger. Om dat te bereiken verduurzamen we eerst de buitenkant. We isoleren de gevels, de vloeren op de begane grond, het dak op de hoogste verdieping. Overal komt HR+++-glas.”

In welke fase van die plannen, zitten jullie nu?

“We hebben een maatwerkenergie-advies van een bedrijf. Met dat advies vroegen we offertes aan bij partijen die het plan kunnen voorbereiden en uitvoeren. Met de gemeente hebben we overlegd wat nodig is om een omgevingsvergunning te krijgen. We gaan met de verbouwing namelijk ook iets aan de buitenkant van de flat veranderen. Dan is zo’n vergunning nodig. Zodra we een partij hebben gekozen en de tekeningen ontvangen, vragen we een omgevingsvergunning aan. Het duurt ongeveer 8 weken voordat we weten of we de vergunning krijgen. In die periode onderzoeken we of er landelijk subsidies of voordelige financieringsvormen zijn voor onze verbouwing.

Wat gaat het jullie kosten?

“Dat hangt af van de offertes, de financieringsvorm en subsidies. Een project als dit kost miljoenen. Gelukkig kunnen we als VvE een hypotheek afsluiten voor een grote opknapbeurt als deze.

Als deze verbouwing slaagt, zijn er nog zes flatgebouwen in de omgeving (Smitsveen), die hun voordeel kunnen doen met onze ervaringen.

Armand Trippaers (72) woont met samen met zijn echtgenote en hun hond in Soest. Hij is lid van de technische commissie van de VvE in zijn appartementencomplex. Het verkleinen van zijn eigen ecologische voetafdruk heeft niet per se zijn eerste prioriteit. Wel doet hij naar eigen zeggen “aan de meest milieuvriendelijke sport die er is: bridgen.” Voor de huidige anderhalvemeter-economie zette hij een online competitie op. Meedoen? Stuur dan een mail naar armand@trippaers.nl.

Ben je benieuwd wat de energiebespaarlening voor VVE's inhoudt en wat dit wellicht voor jou kan betekenen? Klik dan hier

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1960
  • Gemeente: Soest
  • Type woning: VvE
Getroffen maatregelen:
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1