Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Hoe koud het buiten ook is, binnen voelt het als zomer"

Hoe koud het buiten ook is, binnen voelt het als zomer uit Opsterland

Ureterp_Hette_web

Alle lampen in en om het huis bedient hij met een zelf ontwikkelde app op de telefoon. Als de wastrommel draait, ziet hij precies hoeveel energie die verbruikt. Op het dak schitteren heatpipes die het water binnen no-time heet hebben. Technisch tovenaar Hette Feenstra woont in een hightech duurzaam huis in Ureterp. 

Waarom ben je met duurzaamheid bezig? 

“Het is mogelijk om fijn te wonen zonder de bronnen van de aarde enorm te belasten. Waarom zouden we dat dan niet doen?! Ik wil dat mijn dochters in de toekomst ook onbezorgd kunnen genieten van het leven. De generaties na ons hebben er voordeel van als wij nu zuinig omgaan met energie.

Waar is het voor jou mee begonnen?

Toen we het huis kochten, wilden we het verbouwen. Als je dan toch al aan de slag gaat, is het een mooie kans om ook naar de duurzame mogelijkheden te kijken. Ik ben een nieuwsgierig mens dus ging ik op onderzoek uit. Voor de meeste aanpassingen vond ik passende subsidiepotjes. Dat gaf soms net dat ene zetje om het echt te doen.”

Welke maatregelen heb je genomen?

“De heatpipes op het dak absorberen al bij een kleine zonnestraal in een rap tempo energie en verhitten het water voor de verwarming en het sanitair gebruik. Ons huis is heel goed geïsoleerd met duurzaam materiaal. Vlas kan vocht opnemen en afgeven, daardoor beweegt het mee met het klimaat in huis. Hoe koud het buiten ook is, binnen voelt het als zomer.”

Wat is jouw beste tip?

“Je hoeft niet direct te denken aan zonnepanelen of andere grote investeringen. Begin klein met bijvoorbeeld met het aanbrengen van tochtstrippen, het gebruik van led-verlichting of het waterzijdig inregelen van je thermostaatknoppen. Dat laatste weten mensen vaak niet, maar met een goed ingeregelde cv-installatie bespaar je al snel €100 per jaar!” 

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1932
  • Gemeente: Opsterland
  • Type woning: Vrijstaand huis
Getroffen maatregelen:
  • Heatpipes, isolatie
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1