Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Verduurzamen helpt niet alleen met besparen, maar zorgt ook dat het comfort verbetert."

Je eigen huisdokter spelen loont. uit Uitgeest

Door: G.J. Oudhuis, 20 februari 2021

NH_Uitgeest_Jos-RoodSinds 2017 heb ik mijn huis uit 1970 stapsgewijs een duurzame upgrade gegeven. Veel kan je zelf doen en dat bespaart flink op de kosten. Naast het direct besparen op energie is het een heerlijk comfortabel huis geworden. Eigenlijk ben ik klaar om van het gas af te gaan, door te kiezen voor bijvoorbeeld all electric of warmtenet.
Verduurzamen helpt niet alleen met besparen, maar zorgt ook dat het comfort verbetert. Het is sowieso verstandig een “natuurlijk moment” te kiezen, bijvoorbeeld als er toch al onderhoud of renovatie nodig is.

De stappen

Ter informatie onderstaand een samenvatting van veranderingen die ik de afgelopen jaren (zonder spijt en subsidie) heb doorgevoerd:

 • November 2017: overgestapt op inductie koken in onze nieuwe keuken (natuurlijk moment), aanpassen meterkast noodzakelijk, aansluiting van 1x25A naar 3x25A (voor inductiefornuis gedaan en handig als er ooit een Tesla of warmtepomp komt).Januari 2018: nieuwe Cv-ketel laten plaatsen (preventief de Nefit uit 1995 laten vervangen)
 • Maart 2018: keuken zelf voorzien van een 5L close-in plintboiler (hot fill). 
 • Oktober 2018: kunststof kozijnen met HR++-glas op 1e verdieping laten plaatsen (natuurlijk moment: geen zin in kostbare reparaties en schilderwerk). 
 • Februari 2019: Spouw- (Rc 2) en vloerisolatie (Rc 3,5) laten aanbrengen door een bedrijf uit Limmen (“buy local”). Bijkomende voordelen: hoge mate van kierdichting rond kozijnen en nu wel warme voeten.
 • Juli 2020: Zelf zoneverwarming gemaakt met Honeywell EVOhome (zoiets als Tado), inclusief CV-tuning met Danfoss RA-DV thermostatische radiatorventielen (tip van DUEC’s Jan Liefting)
 • Juli 2020: T22 radiator woonkamer geplaatst (was T21), extra isolatie er achter (Rc 4,5), verbeteren luchtflow met 3 stuks Speedcomforts, incl. aanpassen om timmering vensterbank.
 • Augustus 2020: extra kierdichting en na-isolatie voorzolder (zelf gedaan).
 • December 2020: zelf DUCO Focus afzuiging aangebracht voor de benedenverdieping (CO2 gestuurd) via het afvoerkanaal van de voormalige afzuigkap. Beperkte ingreep, ingegeven door hoofdpijn en de wens van vrouwlief om gezellig kaarsjes te branden. Enkele deuren ingekort voor vrije luchttoevoer.
   

Effect op het gasverbruik

 • Door elektrisch koken en de plintboiler is het gasverbruik met ongeveer 170 m³ per jaar gedaald (10%, circa €100 per jaar). Toename van elektraverbruik circa 300 kWh (€60) en heel veel gebruiksgenot.Isolerende maatregelen lieten in 2019 het gasverbruik met nog eens 500 m³ dalen (30%).
 • CV-tuning en Evohome: het effect van besparing is niet direct merkbaar, maar het comfort is enorm toegenomen.
 • Nachtverlaging voor de benedenverdieping is sterk beperkt (19 graden, overdag 20) en dit maakt comfortabel stoken met lage aanvoertemperatuur van 40 (november) à 50 graden (december/januari) mogelijk.
 • Met bijstoken van de haardkachel blijft de CV door de zoneverwarming ook bij lage aanvoertemperatuur reageren op een warmtevraag in de overige kamers. Bovendien komen overige kleine ruimten, zoals bad- of studeerkamer vlot op temperatuur.
 • Zoneverwarming maakt het gemakkelijk om ruimten in de gewenste tijdvakken te verwarmen of uit te schakelen, of bij afwezigheid een zone geheel uit te zetten.
 • Bij een vergeten open raam zorgt Evohome (net als Tado) ervoor dat de zone uitschakelt, dus verspilling wordt geminimaliseerd. Dit is minder efficiënt voor de ventilatiebalans (zie onder), maar meer tegen inbrekers.
 • Inmiddels komt in dit huis uit 1970 een warmtepomp van 4,5 kW binnen bereik, ook al is niet overal HR++ glas aanwezig en ontbreekt vloerverwarming.
 • Voor koken en warm water beneden is nu al geen gas meer nodig en dat zou zeker €200 aan vastrecht schelen. Deze Cv-ketel uit 2017 is waarschijnlijk de laatste. (Iemand interesse?)
 • Vergeet niet de ventilatie! De DUCO-ventilatie en warmteoverdracht van uitgaande lucht vanaf de benedenverdieping op de, via zolder, inkomende buitenlucht (warmteterugwinning met een oude dubbelwandige CV-pijp) scheelt behoorlijk in comfort. Op zolder is het trapportaal nu 16 à 18 graden in januari, terwijl het vroeger zeker 10 graden minder was.
 • Het Velux dakraam kan definitief dicht blijven in de winter. Stoken van de haardkachel gaat veilig in combinatie met ventilatie bij aanzuiging op lichte onderdruk. Geen verhoogde CO2 (of CO) zoals dat kan optreden met een afzuigkap. Geen gerommel aan knoppen, het werkt automatisch.
 • De ventilatie zorgt bij mij (niet conform DUCO-voorschrift) naar behoefte voor aanvoer van verse lucht door het trapportaal. Alle klepramen en Aralco-raamroosters zijn nu dicht, waardoor koude val minimaal is en het comfort toeneemt. Meten is weten: CO2 blijft zelfs bij het stoken van kaarsen (circa zes waxinelichtjes) beperkt tot zo’n 1.300 ppm (was soms 2.800 ppm). Geen hoofdpijn meer! Ventilatie zorgt ook voor drogere lucht binnen: de was droogt vlot aan de lijn, ook als het buiten regent.

Nog een tip

Kijk jaarlijks voor een nieuw (groen) energiecontract. Ooit heb ik bij een langer-blijven-loont leverancier meer dan € 210 per maand betaald. Inclusief toegenomen energiebelasting zit ik tien jaar later op ongeveer € 140. Mijn favoriete switch-website is www.energieleveranciers.nl, vergelijkbaar met Pricewise, met transparante vergelijking van alle variabelen. Ik weet, het kan lager, maar met twee pubers ….

Woning informatie
 • Bouwjaar: 1970
 • Gemeente: Uitgeest
 • Type woning: Rijtjeswoning
Getroffen maatregelen:
 • Spouwmuurisolatie, vloerisolatie, HR++ glas, elektrisch koken