Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Zelfvoorzienend wonen is altijd al een droom geweest van mij, en door nu van het gas af te gaan en zoveel mogelijk zelf elektra op te wekken, komt deze droom meer in zicht."

Zelfvoorzienend wonen uit Uitgeest

Door: G.J. Oudhuis, 22 januari 2021

Zelfvoorzienend wonen is altijd al een droom geweest van mij, en door nu van het gas af te gaan en zoveel mogelijk zelf elektra op te wekken, komt deze droom meer in zicht. Er zijn, volgens Urgenda, een aantal stappen nodig om je huis klaar te maken voor de grote energietransitie. Dit spoor ben ik gaan volgen en zo was het vrij snel duidelijk in welke stappen ons huis van het gas af kan. Met de hulp van de energiecoaches in Uitgeest kreeg ik al snel inzicht in de technische termen die ons om de oren vlogen.
Hier een overzicht van onze stappen:

 1. Zuinige apparatuur. Wij zijn kritisch op de hoeveelheid elektrische apparatuur, zodat onze stroomrekening altijd al vrij laag is geweest. En nu hebben we ook onze wasmachine en koelkast vervangen voor apparaten die energiezuiniger zijn.
 2. Ledlampen. We hebben nog enkele spaarlampen, maar die weggooien vinden we zonde. Wel kopen we alleen nog maar ledlampen.
 3. Isoleren. Mijn man had al eerder dubbelglas en spouwmuurisolatie aan laten brengen in ons huis, dat is gebouwd in 1947. De spouwmuurisolatie bestond uit korreltjes, die we meerdere jaren in onze achtertuin vonden. Dit voelde niet heel duurzaam, dus ik heb contact opgenomen met de leverancier. Die is zonder protest direct bij ons langsgekomen, want dat hoorde toch echt niet. Hij zag al snel dat er een gat was gemaakt door een gierzwaluw en dat de korrels daardoor los waren gepikt en zo in onze tuin terecht kwamen. Helaas voor de gierzwaluw heeft het bedrijf het gat nu gedicht, maar een nestkastje is al gekocht om op die plek terug te hangen. 
 4. Mijn man heeft zelf het dak geïsoleerd en deze ingrepen samen besparen ons zeker 1000 euro per jaar. Een investering die dus altijd goed is voor je portemonnee, want deze was ongeveer 1200 euro voor de muren en 500 voor de materialen voor het dak.
 5. Elektriciteit opwekken met zonnepanelen. In februari worden er 21 panelen op ons dak gelegd. We dragen graag ons steentje bij en willen zoveel mogelijk nul op de meter worden.
  Zonder gas verwarmen. Binnenkort wordt bij ons een infrarood vloerverwarming aangelegd in de woonkamer, en panelen in de slaapkamers. Elektrische verwarming vraagt meer stroom dan vloerverwarming, zeker in combinatie met een warmtepomp. Bij gebrek aan kruipruimte hebben we echter niet veel ruimte voor vloerverwarming. Maar de door ons gekozen vloerverwarming is in de vorm van een folie, dus passend te maken, zonder dat we de deuren moeten inkorten en plinten moet verhogen.
 6. Warm water zonder gas. We zullen nog een jaar de CV aanhouden, om te kijken of er nog extra verwarming bij moet komen naast de vloerverwarming. Maar ik verwacht het zelf niet en hoop dan een boiler te kunnen installeren voor ons warm water vraag.
 7. Elektrisch koken. De elektrische kookplaat is sinds november in gebruik. Wij hebben gekozen voor een plaat waarbij je geen krachtstroom nodig hebt, en het bevalt ons prima.
  Samen energie opwekken. Wanneer ZonopUitgeest een geschikt dak heeft gevonden, zullen we kijken of we nog elektra via zonnepanelen nodig hebben.
 8. En zo heb ik binnenkort lekker warme voeten en geen prominent aanwezige radiotoren meer. Zo is van het gas af gaan misschien niet heel gemakkelijk, maar wel leuk!

Kosten:  

 • Isolatie:                     € 1.700
 • Zonnepanelen:        € 6.100 (excl. btw)
 • Vloerverwarming:   € 3.100
 • Panelen:                    € 2.500
 • Boiler (schatting):    € 250
 • Totaal:                        € 13.650
Woning informatie
 • Bouwjaar: 1947
 • Gemeente: Uitgeest
 • Type woning:
 • Totale kosten: € € 13.650
Getroffen maatregelen:
 • Dakisolatie, energiezuinige apparatuur, zonnepanelen, elektrisch koken, vloerverwarming