Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Het wordt een sport"

Jelle Wieling uit Den Helder

Bij Jelle Wieling ging er tot 2009 per jaar zo’n 2500 kuub gas doorheen. Voor een twee-onder-een-kaphuis van drie verdiepingen uit 1968 was dat niet ongebruikelijk. Maar stap voor stap hebben ze hun gasverbruik teruggedrongen, tot nog geen vijfde van wat het ooit was. 

“We zijn begonnen met spouwmuur- en vloerisolatie”, vertelt Jelle. “Dat scheelde meteen 900 kuub. Daarna werd het een sport om de energierekening zo laag mogelijk te krijgen. Toen ook de ramen vervangen waren door HR++-glas, de kieren waren gedicht, het dak aan de binnenkant was geïsoleerd en er een nieuwe HR-ketel hing, zaten we nog op 1200 kuub. Minder dan de helft van waar we mee begonnen.”

Het voorlopige sluitstuk was de hybride warmtepomp die in 2021 is geïnstalleerd. Jelle: “Ik verwacht dat we dit jaar op 400 kuub uitkomen. De warmtepomp gebruikt meer stroom, maar die wekken we deels op met eigen zonnepanelen.” De investering vindt hij het zeker waard. “Als je een beetje handig bent, kun je veel zelf doen. Zoals dakisolatie; dan heb je alleen materiaalkosten. Wij hebben ook van allerlei subsidieregelingen gebruikgemaakt. Zo is van de aankoopprijs van € 4.800,- voor de warmtepomp € 1.800,- vergoed. Zelfs voor de radiatorventilatoren die de warmte door de ruimtes blazen, kregen we een bedragje terug.” Zijn tip voor anderen die energieverbruik willen aanpakken: “Begin met isoleren. Dat scheelt al zó veel! Ook in comfort. Van de dakisolatie hebben we wel het meeste plezier. Vroeger moest ik mijn werkkamer in de winter met een elektrisch kacheltje bijverwarmen, nu krijg ik het warm genoeg met alleen de kleine radiator die er hangt.”
 

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1968
  • Gemeente: Den Helder
  • Type woning: twee onder een kap
Getroffen maatregelen:
  • Vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, HR ++ glas, zonnepanelen, Hybride warmtepomp, radiator folie, radiatorventilatoren, kierdichting
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1