Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Wil je zonnepanelen kopen? Kijk dan of enkele buren mee willen doen."

John de Meijer uit Zwolle

Zonnepaneel op het dak

'“Van het gas af” klinkt makkelijk, maar er kwam heel wat bij kijken, soms voelde het als het lopen van een Marathon. Maar het resultaat is er: ons huis is energieneutraal!’, begint Zwollenaar John de Meijer zijn verhaal. ‘Samen met mijn vrouw heb ik 35 jaar op heel wat adressen gewoond, in binnen- en buitenland. Van studentenkamer tot appartement, van bovenwoning tot rijtjeshuis. We hebben zelfs in een vrijstaand huisje van 45 M2 in Afrika gewoond! Daar kregen we in 1988 ook ons eerst zonnepaneel. Dus ja, het zat er bij ons al vroeg in.’

Zeer rendabele zonnepanelen

‘Sinds 2005 wonen we in Zwolle, Stadshagen, in een vrijstaand nieuwbouw huis. Al snel plaatsten we zelf vier tweedehands en dus wat oudere zonnepanelen op ons dak. Dat kostte niks, was vooral leuk, maar leverde weinig op.

Sinds 2018 hebben we 20 nieuwe zonnepanelen, die leveren ongeveer 5500 kwh per jaar. We hebben pas in 2018 deze keuze gemaakt, omdat we lang getwijfeld hebben. Ons dak ligt namelijk op het noorden. Daardoor hebben we weinig zon op ons dak. Toch zijn we overstag gegaan. En wat blijkt? Ondanks de ongunstige ligging kunnen ze prima uit.'

Samen met buren

'De panelen liggen los (met een rand van ballasttegels) op het dak. Dat hebben we laten doen door een partij. We hebben niet gekozen voor de goedkoopste panelen, hoewel het lastig is om goed te vergelijken. Onze leverancier geeft een hoge opbrengstgarantie (10 jaar: 90% / 25 jaar: 85%). Hierin zie je het verschil met goedkopere panelen. Wil je zonnepanelen kopen? Kijk dan of enkele buren mee willen doen. Dat scheelt je zo € 500 per adres.’

Van het gas af: begin op tijd

‘Ons huis is behoorlijk goed geïsoleerd en we hebben vloerverwarming, dus toen onze CV-ketel toe was aan vernieuwing was de keuze voor een warmtepomp snel gemaakt. We hebben er ook een watervat van 300 liter bij gekocht, en op het dak “heatpipes” geplaatst die driekwart van het jaar voldoende energie geven om het vat op temperatuur te houden. Besef wel dat de hele installatie in huis flink meer ruimte vraagt dan een gewone ketel.

Wij hebben een warmtepomp van 6kW, dat is genoeg voor ons huis van 150 M2. Installateurs raden vaak een grotere pomp aan. Dat kan ook, dan draait de pomp minder uren. Maar een grotere pomp is wel veel duurder. En de winters worden toch snel minder koud dus voor die drie dagen per jaar hoef je die grotere warmtepomp niet te kopen.'

Behoorlijk traject

'We zijn zeker 6 maanden bezig geweest met de zoektocht naar een goede installateur. Er zijn veel piraten die doen alsof ze ervaring hebben. Vraag dus goed door en vraag adressen van klanten die je mag bezoeken. En begin op tijd, wacht niet tot je ketel het begeeft, want dan ben je te laat.

Al met al is het een behoorlijk traject geweest van een jaar of twee. In die twee jaar zijn we ook overgegaan op inductie koken en hebben we de gasaansluiting weg laten halen. Achteraf net iets te vroeg, per 1 maart 2021 lijken de kosten voor het weghalen van de aansluiting niet meer geheel bij de aanvrager te liggen.

Het geheel van panelen en warmtepomp/heatpipes is zeker rendabel en levert ons ongeveer 6% per jaar op. Voorheen betaalden we zo’n € 1700 per jaar aan gas en elektra. Dat is nu dus 0 euro. Ons huis is energieneutraal.’

Tips van John

  • Zet je gasketel een winter lang op 60 graden. Dat is veel efficiënter. En als dat goed gaat qua comfort dan is een warmtepomp wellicht mogelijk, want die maakt water van maximaal 50-55 graden.
  • Zorg dat je warmtepompinstallatie goed wordt ingeregeld, want het is complexer dan een gasketel met een aan- en uitschakelaar.
  • Een boom op de goede plek geeft mooie schaduw in de zomer en dat vermindert de behoefte om een airco aan te schaffen.
  • Heb je al een pompschakelaar op de pomp van je vloerverwarming? Zo niet, dan draait de pomp 24/7 en dat is onnodig. Zo’n pompschakelaar kost € 50 en dat heb je in drie maanden terugverdiend.
  • Je kunt zelf prima rekenen met gas en kwh. één kuub gas komt overeen met tien kwh elektriciteit. En een warmtepomp heeft een COP van vier (of meer). Dat wil zeggen dat elke kwh die je erin stopt wordt omgezet in vier kwh warmte. Daar zit de winst van een warmtepomp ten opzichte van bijvoorbeeld een elektrische straalkachel (COP = één). Kook je op gas dan is dat ongeveer 50-100 kuub per jaar. De rest van je gasverbruik is voor verwarming van je huis en warm water.
  • Begin op tijd, want voor de installateur is het (nog) geen routineklus.
Woning informatie
  • Bouwjaar: 2005
  • Gemeente: Zwolle
  • Type woning: Vrijstaand, nieuwbouw
Getroffen maatregelen:
  • Zonnepanelen, heatpipes, warmtepomp
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1 afbeelding2 afbeelding3