Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Een dak vol met zonnepanelen waardoor het hele bedrijf kan worden voorzien van stroom geeft perspectief voor verdere duurzaamheidsstappen. "

Klemko Techniek B.V. uit Soest


Een interview met Arjan Klaver (eigenaar/aandeelhouder)

het bedrijf van Arjan KlaverEen dak vol met zonnepanelen waardoor het hele bedrijf kan worden voorzien van stroom en waarbij er opgewekte energie wordt overgehouden, geeft perspectief voor verdere duurzaamheidsstappen. Kijken naar een weg om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de eigen opgewekte energie, daar draait verduurzamen om.

“Wij gebruiken de producten, verkopen ze, promoten ze. Daarnaast geven we ook advies over installaties. Nu zijn we zo ver gekomen dat bij alles wat we doen hier, zelf de stroom opwekken”

Klemko Techniek B.V. bestaat al sinds 1947. Binnen het bedrijf is duurzaamheid ook terug te zien in de producten. Ze proberen al tien tallen jaren producten op de markt te brengen waardoor het energieverbruik kan worden terug gedrongen. In 1966 kwam het bedrijf met schemeringsschakelaars op de Nederlandse markt. Wanneer het donker wordt, gaat de lamp vanzelf aan en wanneer het licht wordt gaat deze uit. Hierna kwamen de bewegingssensoren. Toen ze op een beurs waren zagen ze verschillende bedrijven met een aanwezigheidssensor. Ook hier zag Arjan Klaver een grote toekomst in en besloot zich erin te verdiepen en het zelf te ontwikkelen om het zo op de Nederlandse markt te kunnen zetten. Klanten zochten steeds vaker naar deze producten wat voor Arjan een stimulans was om deze producten te produceren en verkopen. Het terugdringen en efficiënter gebruikmaken van energie is dan ook de kern van het bedrijf.

Het is deels een vernieuwingsslag om op een oud pand nieuwe technieken toe te passen, maar hiermee kan je ook direct energie besparen, de duurzaamheidsslag. Dit gaat hand in hand.”

Binnen het bedrijf werd er wel gesproken over duurzaamheid, maar waar en wanneer begin je? De eerste stap in verduurzaming bij Klemko was het plaatsen van ledverlichting en sensoren. Omdat Klemko zelf in deze business zit hadden ze op een gegeven moment een partij van ledlampen over omdat de klantvraag gericht was op een ander model. Daardoor besloten ze de oude lampen te vervangen en het hele pand te voorzien van ledverlichting met sensoren. Hier bleef het echter niet bij. Nadat de brandweer een inspectie had gedaan bleek de verwarmingskast te ruiken naar gas waardoor er sprake van brandgevaar was. De verwarmingsketels waren al oud en zorgde voor een hoog verbruik, wat terug te zien was in de rekeningen, deze werden dan ook vervangen waardoor het gasverbruik aanzienlijk verbruik omlaag kon. Daarnaast besloot Arjan ook om de koelinstallatie te vervangen, die net als de warmte-installatie, oud was en een hoog verbruik had. Arjan Klaver verklaart dit door het schetsen van een hybride toestand; het was een bestaand pand toen het werd gekocht, hierbij moet op een gegeven moment dingen worden vervangen, je bent op zoek naar manieren om het pand te verbeteren en te vernieuwen. Daardoor wordt er vanzelf gekeken wat er nog meer moet gebeuren en wat mogelijk is. Het is niet alleen vernieuwen, je krijgt een lagere rekening en je gaat daarbij mee met je tijd.

“Het pand heeft een groot plat dak. Toen ik erop stond voelde ik de energie en warmte van de zon. Daaruit is eigenlijk het idee ontstaan om gebruik te maken van het dakoppervlakte en er zonnepanelen op te leggen. Ik had alleen niet verwacht dat er zo veel bij kwam kijken.”

Nadat er een overzicht was gemaakt met berekeningen over de investering in zonnepanelen werd er “ja” gezegd, de opdracht gegeven en stappen gemaakt. Echter liep Arjan Klaver al snel tegen het feit aan dat er meer bij kwam kijken dan alleen het leggen van zonnepanelen. “Het is geen obstakel geweest, ik had alleen van te voren moeten bedenken dat er meer moet gebeuren dan alleen wat panelen leggen” verklaart hij. Zo bleek het dak nog 5 jaar goed, en niet 15 jaar waardoor de dakbedekking vervangen moest worden. Daarnaast moesten er trappen worden geplaatst zodat het dak goed bereikbaar was, de bekabeling in het pand worden moest worden vervangen, het plaatsen van valbescherming om het dak en de elektrische installatie moest worden aangepast. Bij zo’n investering komen naderhand veel vragen over de voorwaarden die mee worden genomen in de beslissing. Hierbij moet gekeken worden naar de conditie van het pand, het dak en het isolatiemateriaal. Dit zijn allerlei punten die je van te voren moet bedenken voor je de beslissing neemt om zo’n grote investering te doen, want het kost tijd en geld. Op de lange termijn zal je zien dat deze investering wordt terug verdient.

“Is het de investering waard? Dat vind ik zeker, maar of je er echt daadwerkelijk financieel beter van wordt? Dat weet ik niet zo goed, dit zal uit tijd moeten blijken.”

Investeren in zonnepanelen kost veel geld, en niet iedereen heeft zomaar dat geld liggen. Voor zonnepanelen moet je veel uitstellen. Arjan Klaver ziet het daarom als sparen; je stelt het uit tot de toekomst en dat leg je op je dak. Hiervoor moet er wel geld zijn en je moet dus geduld hebben. Veel bedrijven hebben de instelling vandaag iets doen, morgen veel verdienen en het resultaat over een jaar op de bankrekening zien. Voor zo’n grote investering moet men dus een andere instelling hebben. De grootste uitdaging is dus de investering. Als je mensen wil stimuleren moet je ze enthousiasmeren. Het idee van verduurzamen is het milieu, de portemonnee en stimuleren. Het is een sport, hoe kan ik het beter doen? Hoe kan ik mijn energieverbruik verminderen? En dan gaat men zelf dus denken met wat men zelf kan doen. Het draait dus om eerst onderzoek doen, zoals bijvoorbeeld een energiescan, en daar vanuit kiezen welke stappen er mogelijk zijn. Gewoon beginnen met verduurzamen. Het enthousiasmeren om mensen te stimuleren kan ook van mond op mond gaan. Hierbij verklaart Arjan Klaver dat het om het ideaal zou moeten zijn, maar dat in werkelijkheid de businesscase voor gaat. De mensheid wordt gedreven door de portemonnee. Wanneer deze wordt geraakt, wordt er opgelet. De mens wil er uiteindelijk altijd weer iets voor terug zien. Wanneer men vertelt dat ze alles al hebben terugverdient en er nu alleen maar winst op gaan maken, zal een ander hierover nadenken. Naast de voordelen op de lange termijn ziet Arjan nog een andere stimulans, het imago. Het feit dat je als bedrijf panelen hebt, hierdoor zelf elektrisch kan rijden (op de zelf opgewekte energie) resulteert in leuke en goede verhalen. Of het bedrijf dat je benaderd hier zelf ook in investeert is een ander verhaal, maar het maakt het voor de opdrachtgever wel aantrekkelijker om zaken te gaan doen.

“Het bestaan van de mensheid en de natuur wordt bedreigd door de mensen zelf. Dit komt onder andere door het energiegebruik wat we dus echt anders moeten inrichten.”

Persoonlijk vind Arjan duurzaamheid een erg belangrijk thema, daarom dat hij besloot stappen te ondernemen in verduurzaming. Dat er meerdere mensen in Soest die druk bezig zijn met verduurzaming heeft hem hierin geholpen. Hij verklaart hierbij dat je niet alleen bent in het proces, er zijn genoeg mensen die er wat over kunnen zeggen zodat je met je bedrijf de juiste beslissingen kan nemen. Als iedereen erin mee gaat, dan is het gewoon zo, het beeld veranderd. Duurzaamheid is een groei-industrie met veel mogelijkheden en daarnaast zal het ook nooit meer weg gaan. Het is heel belangrijk omdat er zo veel mensen op de wereld zijn en het kan niet zo door gaan zoals het nu is. Het moet veranderen, en iedereen kan daar zijn steentje aan bijdragen. Het is belangrijk om elke groep mensen mee te krijgen want dan kan je de wereld veranderen.

“Als je over Nederland heen vliegt zie je hoeveel vierkante kilometers we aan daken hebben. Echter hebben we maar een paar daken met zonnepanelen. We kunnen en moeten eigenlijk heel Nederland volleggen. Dan kan iedereen zijn energie verbruiken door middel van zelf opgewekte energie.”

Woning informatie
  • Bouwjaar: 0
  • Gemeente: Soest
  • Type woning: Bedrijfspand
Getroffen maatregelen:
  • Zonnepanelen, led-verlichting
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1