Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"De maandelijkse lasten voor energie zijn heel laag en als we het huis bij wijze van spreken morgen verkopen, hebben we de investeringen al terug."

Levensloopbestendige bungalow volledig geïsoleerd uit Dalfsen

 

De bungalow van het gezin Rosier die ze in 2015 kochten is typisch voor de jaren 60: één laag met de bad- en slaapkamer op de begane grond met daarop een schuine kap. Het dakbeschot was van asbest, in de jaren 80 is het dak nageïsoleerd en onder de houten vloer heeft de vorige eigenaar wat isolatiedekens aangebracht. Bekenden die kwamen kijken, vroegen zich af wat ze in het huis zagen. Maar Paul en Karin Rosier gingen voor de mooie plek en de ruime kavel.

Hoge isolatiewaarden

Paul sloopte de hele binnenboel; na een paar weken stonden er alleen nog een paar muren overeind. De verbouwing kon beginnen. Uitgangspunt voor alle energiebesparende maatregelen was: het moet renderen. En dat doet het, nu het huis zo goed als klaar is. Paul: “De maandelijkse lasten voor energie zijn heel laag en als we het huis bij wijze van spreken morgen verkopen, hebben we de investeringen al terug.”

Allereerst kwam er een vrijdragende isolerende betonvloer, met een Rc-waarde ofwel isolatiewaarde van 5. De spouwmuren kregen speciale spur-isolatie en ze lieten overal HR++ glas plaatsen, in deels nieuwe kozijnen met goede kierdichting. In enkele kozijnen werden ventilatieroosters aangebracht. De vele contactaansluitingen isoleerden ze met luchtdicht tape, waar je overheen kunt stuccen. Het effect van deze isolatie van de gevel was een meevaller voor Paul. Hij dacht van tevoren: dat doet niet veel. “Maar het blijkt aanzienlijk te schelen in het verbruik voor verwarming.”
Het dak, tot slot, werd compleet vernieuwd met Rc 6-isolatie.

SubsidiesRosier

De verwarming geschiedt met een warmtepomp, een zogenaamd water-watersysteem dat de aardwarmte op 125 meter diepte gebruikt voor het water in het buizennetwerk. Dit verwarmt, of koelt, de vloer van de benedenverdieping, de wanden en een deel van de wanden in de schuine kap van de bovenverdieping.
“Afgelopen zomer bleef het in de kinderslaapkamers boven heerlijk koel.” Het dak, tot slot, ligt aan één zijde vol zonnepanelen. Paul heeft het helemaal zelf bedacht en een groot deel uitgevoerd. Wel won hij uitgebreid advies in van allerlei relaties en installateurs: ‘Hoe zou jij dit doen?’

Omdat de Rosiers minimaal twee energiebesparende maatregelen namen, kregen ze van de gemeente een bijdrage € 650. “Maar,” zegt Paul, “de subsidie van de rijksoverheid van 3.500 euro voor de warmtepomp zette echt zoden aan de dijk. En verder konden we gebruikmaken van een stimuleringsregeling, waarmee je tot € 25.000 kon lenen.”

[Red. Ga voor actuele informatie over subsidies en financieringsmogelijkheden naar subsidiecheck]

Het resultaat is een heel mooie, plezierige en ruime woning, waarin je de authentieke jaren 60-bungalow nog terugziet. In april 2016 trok het gezin erin: Karin, Paul, dochter Noa en zoons Joris, Ruben en Pepijn. In november 2017 werd baby Aimée er geboren. Ze kunnen er even vooruit, en ook als de kinderen uit huis zijn. Paul: “Heel duurzaam is ook eigenlijk dat het huis levensloopbestendig is, met nog steeds een slaapkamer en de mogelijkheid voor een badkamer op de begane grond.”
Ze missen niets, of ja, toch iets. “Onze jongens voetballen, en ze kunnen niet even de sokken of schoenen bij een radiator leggen om snel te drogen.”

Tips van de familie Rosier

  • Zonnepanelen kun je prima pas later plaatsen, wacht eerst de kosten van de verbouwing af.
  • Isoleer de gevel, dat is de moeite waard.

Ook interesse in energiebesparende maatregelen? Neem contact op!

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1962
  • Gemeente: Dalfsen
  • Type woning: Bungalow
  • Tevredenheid: zeer tevreden
Getroffen maatregelen:
  • Hr++ glas, dakisolatie, tochtwering, vloerisolatie, warmtepomp water/water, zonnepanelen
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1