Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Ik kan het iedereen aanraden, zeker met de energieprijzen van nu"

Lourens Veer uit Den Helder

In 2016 liet Lourens Veer in totaal 13 zonnepanelen op het dak van zijn jarendertighuis en schuur leggen. Het begin van een reeks maatregelen om de maandelijkse energielasten omlaag te brengen. Inmiddels wekt hij niet alleen zijn eigen elektriciteit op, ook de gasmeter staat bijna stil. “Toen iedereen afgelopen jaar moest bij betalen, kregen wij geld terug van onze energieleverancier. Terwijl we al best een laag termijnbedrag hadden.”

Om het gasverbruik naar beneden te krijgen, kwam er allereerst een geïsoleerde betonconstructie met vloerverwarming onder de benedenverdieping – de houten vloer was toch aan vervanging toe. Wat volgde was een warmtepompboiler, die Lourens grotendeels met subsidie kon financieren. “Alleen als het superkoud wordt, springt de cv-ketel bij voor warm water. Maar dat gebeurt haast nooit.” Zo ging het verder: “We hebben een goede pelletkachel gekocht; daar kreeg je toen ook nog subsidie voor. Twee jaar terug lieten we de erker isoleren; daar hebben we een monoblock warmtepomp ingezet. Verder hebben we inmiddels nieuwe kozijnen met hoogrendementsglas en een warmtepomp die kan verwarmen én koelen. Meestal hebben we aan de pelletkachel genoeg, en als die het niet redt, stoken we bij met de warmtepomp en uiteindelijk het monoblock. Onze nieuwe thermostaat staat zo afgesteld dat we altijd zo voordelig mogelijk verwarmen. We gebruiken bijna geen gas meer. Ik kan iedereen aanraden om aan de slag te gaan, zeker met de energieprijzen van nu. Wij hebben veel kunnen doen dankzij een erfenis en een vergoeding toen ik gedeeltelijk werd afgekeurd voor werk. Hopelijk komen er snel betere subsidieregelingen zodat het voor iedereen binnen handbereik komt.”

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1932
  • Gemeente: Den Helder
  • Type woning: Rijtjeswoning
Getroffen maatregelen:
  • Ledlampen, lage temperaturen radiatoren, zonnepanelen, geïsoleerde zwevende betonvloer met vloerverwarming, pelletkachel, HR++ glas, warmtepomp, isolatie
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1