Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Ik ben volledig van het aardgas af!"

Marlies Kroese-Thijssen uit Medemblik

Wat was de aanleiding om energiezuinige en duurzame maatregelen te nemen? image00011

Mijn grootste uitgangspunt is toch echt het milieu. Ik probeer er al veel om te denken en niet onnodig energie te verspillen. Persoonlijk kan ik veel dingen veranderen, toen dacht ik: nu mijn huis nog! 

Veel mensen hebben vooroordelen over het rendement van alle energiebesparende investeringen. Die vertellen mij: dat geld haal je er nooit meer uit. Moet het iets opleveren voor jezelf, of is het redendement uiteindelijk voor ons allemaal? Voor onze toekomstige generaties? Ik vind dat wel een belangrijke vraag die we ons moeten stellen bij het niet uitvoeren van energiebesparende maatregelen. We hebben het tenslotte zelf zover laten komen en moeten hiervoor onze verantwoordelijkheid nemen. 

Met welke energiebesparende maatregelen ben je begonnen en hoe ging dit proces?

Toen ik dit huis kocht was mijn eerste stap om zonnepanelen op het dak te leggen. Om je woning definitief van het aardgas af te krijgen, heb je motivatie, tijd kennis en geld nodig, Ik ben daarom ook pas begonnen met de laatste en grootste stappen, toen ik met pensioen ging. Zo kon ik mij goed inlezen en mij laten adviseren over alle vormen van verduurzaming, wat er het beste bij mijn woning past en welke stappen ik nog moest ondernemen. Het was veel werk, maar ik had het er zeker voor over! 

Kijkend naar wat er allemaal nodig was om van het gas af te kunnen, heb ik bij het vervangen van mijn keuken gekozen voor inductie koken. Ik had tenslotte al zonnepanelen, dan is het zonde om weer voor gas te kiezen. Ook moest ik hier en daar ramen vervangen omdat mijn kozijnen rot waren. Het was al dubbel glas, maar bij vervanging heb ik direct gekozen voor HR++ glas. Toch weer een stap in de goede richting. 

Ook heb ik een infraroodscan uit laten voeren van mijn woning om te ontdekken waar nog winst te behalen viel, maar hier kwamen gelukkig geen grote onderdelen naar voren. Mijn dak, vloer en bodem zijn volledig geïsoleerd. Ook had ik nog gewone radiatoren en geen vloerverwarming. Om een stap verder te komen in het verduurzamingsproces heb ik gekozen voor laag temperatuurverwarming in de vorm van vloerverwarming op de benedenverdieping. Vervolgens heb ik het hele proces van een warmtepomp doorlopen en ben ik definitief van het aardgas af. 

Welke financiële mogelijkheden heb je gebruikt voor het aardgasloos maken je woning? 

Tijdens het maken van de begroting heb ik veel onderzoek gedaan en kwam ik tot de conclusie dat financiering nog niet zo eenvoudig is. Er zijn subsidieregelingen van het Rijk en van de gemeenten. Uiteindelijk heb ik een hypotheek afgesloten en via de ISDE en de gemeente, subsidie aangevraagd om een deel van de kosten van bodemisolatie, HR++ glas en warmtepomp terug te krijgen. 

Waar je wel goed over moet nadenken is het feit dat bijvoorbeeld een warmtepomp deels gesubsidieerd wordt, maar de bronboring en de bijbehorende voorbereidingen wel voor eigen rekening zijn. Er zijn tevens bijkomende kosten zoals bv. stucwerk, schilderwerk e.d. Dit moet je goed meenemen in je begroting, het is dus belangrijk om je voor te bereiden en alle kosten mee te nemen. Naar aanleiding van alle bevindingen en het opstellen van een begroting heb ik in overleg met de uitvoerders, een stappenplan ontwikkeld om mijn woning van het gas af te krijgen. 

Welke informatiebronnen heb je gebruikt? 

Ik heb veel publicaties gelezen over verduurzaming. Bij lokale bedrijven heb ik mijn maatregelen laten uitvoeren. Deskundigheid en betrouwbaarheid staan bij mij hoog in het vaandel en vind ik erg belangrijk. Bij de lokale bedrijven heb ik vervolgens ook om advies gevraagd voor de volgende stappen in mijn verduurzamingsproces. Ook heb ik bij diverse ervaringsdeskundigen informatie en tips opgehaald en bij de Vereniging Eigen Huis, om mijn proces ook makkelijker in te kunnen vullen. Dit raad ik iedereen echt aan. 

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd over het proces?

Dat het niet zo simpel is als dat men je laat geloven en je in eerste instantie denkt. Het is belangrijk om je goed in te lezen, voor te bereiden en onafhankelijk te laten adviseren en met een goede motivatie het proces te starten. Als je denkt dat het jouw tijd wel gaat duren, dan ga je het nooit doen. Van het gas af is heel mooi, maar het kost ook de nodige tijd, geld en energie! 

Heeft de proces opgeleverd wat je er van te voren van had verwacht?

Het heeft mij zeker gebracht wat ik had verwacht. Ik moet de winter nog tegemoet, dus ik ben wel heel benieuwd hoe dat gaat aanvoelen. Alles is gelukkig volgens plan verlopen, dus dat scheelt enorm. 

Heb je nog een volgend project op de planning staan?

Om mijn warmtepomp te kunnen dekken qua energie heb ik ervoor gekozen om nog extra zonnepanelen op mijn dak te laten leggen. Zo speel ik ook met de energievraag van de warmtepomp quitte. In totaal heb ik nu 17 zonnepanelen op mijn dak liggen en dat moeten er meer worden om aan mijn energievraag te voldoen. Om hier een duidelijk beeld van te krijgen hou ik nu voor een jaar mijn energieverbruik goed bij om te kunnen beoordelen hoeveel zonnepanelen erbij moeten komen.

Momenteel rijdt ik een Hybride auto, te zijner tijd wil ik elektrisch of op waterstof gaan rijden.

Heb je tot slot nog wat tips voor mensen die ook duurzame maatregelen willen treffen in hun huis?

Ik denk dat het heel belangrijk is om eerst goed onderzoek te doen naar de staat van je woning en wat je kunt verbeteren. Hiervoor kun je bij het Duurzaam Bouwloket   aankloppen voor het inwinnen van onafhankelijk advies. Tevens is het goed om te praten met ervaringsdeskundigen. Zij kunnen waardevolle informatie geven en je de kans geven om bij hen te kijken. 
 

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1991
  • Gemeente: Medemblik
  • Type woning: Vrijstaand huis
Getroffen maatregelen:
  • Zonnepanelen, bodemisolatie, dakisolatie, vloerverwarming, warmtepomp, HR++ glas
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1