Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Verhalen afbeelding

"Soms ben je ook al een stuk verder met een paar tochtstrips"

Mensen laten zich afschrikken door de kosten terwijl dat mij heel erg meeviel uit Zwartewaterland

Mensen laten zich afschrikken door de kosten terwijl dat mij heel erg meeviel

“Ik heb altijd wel geklust en ben dus niet bang voor een kleine verbouwing, maar het rechtzetten van een woning is wel heel groots. Gelukkig heb ik veel vertrouwen in mijn buurman, ik weet wat hij kan en daarom durfde ik dit aan,” vertelt Marcel Wieling. Hij liet zijn woning in Zwartsluis rechtzetten. Daarvoor moest de woning echter helemaal gestript worden. Dit was voor Marcel en zijn vrouw de reden om het huis dan ook direct goed te isoleren en te kiezen voor een andere manier van verwarmen.

Kosten van isoleren

“Rondom de kosten van isoleren en verduurzamen worden door instanties vaak hoge bedragen genoemd. Door die bedragen schrikt het mensen af. Maar het kost geen veertigduizend euro en het hoeft ook niet in één keer. Een energieadviseur kan je precies zeggen wat in jouw woning het meeste oplevert. Begin altijd met tochtdicht maken en isoleren, dat is altijd nodig.” Lees hieronder meer tips van Marcel.

Woning voor het rechtzetten
 

 

 

Recht zetten woning

“We hebben een oude woning uit 1860. De woning had geen goed fundament en een slappe bodemgesteldheid en is daardoor snel na de bouw scheefgezakt. Ik wilde de woning graag rechtzetten want dat verdient het pand. Mijn buurman heeft ervaring met het maken van funderingen, maar had het rechtzetten van een woning ook nog nooit gedaan. Toch had hij direct een idee hoe hij het moest aanpakken.

De rechterkant van de woning is 43 centimeter omhoog gekrikt, waardoor hij weer in het lood komt te staan. Daarvoor moesten de voorzetwanden worden verwijderd en moest de vloer eruit. Vervolgens werd een meter diep gat in het huis gegraven. Vandaaruit werden stalen palen in de grond geschroefd. Die stalen palen werden onder druk met beton gevuld. Die palen dragen nu de woning.  Als je toch een nieuwe vloer moet maken, dan isoleer je die direct. We hebben een broodjesvloer met isolatie eronder, zoals in een nieuwbouwwoning. En we kozen voor vloerverwarming.” De vloerverwarming maakt lage temperatuur verwarming mogelijk.

Warmtepomp

Voor het rechtzetten van de woning moest voor de veiligheid het gas worden afgesloten. “Dat was voor ons een reden om dan direct te kiezen voor een warmtepomp. We hebben een lucht-water warmtepomp gekozen. Voor een water-warmtepomp was voor ons de investering groter. Ook zijn de bijkomende kosten in het onderhoud hoger. We zijn heel tevreden over de warmtepomp, al kost het op koude dagen wel wat stroom.”

“De aanbouw achter het huis is opnieuw gebouwd, die moest namelijk helemaal worden vervangen. Ook dan kies je er natuurlijk voor om dat direct goed te doen. Daar hebben we gekozen voor goede dak- en spouwmuurisolatie en HR++glas.”

Hou de kosten laag, tips van Marcel

“Ik heb verschillende bijeenkomsten bezocht van de gemeente en één in Hardenberg over Energieneutraal verbouwen. Ook hebben er we een energieadviseur van de gemeente op bezoek gehad. Dat gaf me stukjes informatie die het allemaal iets helderder maakten. Zo krijg je een steeds beter beeld. Er is niet maar één waarheid. Dus doe goed onderzoek naar wat in jouw situatie het beste is en wat past bij jouw financiële plaatje.”

“Natuurlijk kostte deze verbouwing veel geld. De kosten van de isolatie vallen daarbij bijna in het niet. Ik ben zelf redelijk handig dus kan veel zelf doen. Zo kun je best veel met een beperkte investering. Ik heb goed gezocht naar isolatiemateriaal en vond veel goedkoper isolatiemateriaal dat hier en daar een deukje had, maar nog even goed was. Mijn advies is goed onderzoek doen en wees creatief. Nog één tip: nodig niet maar één aannemer uit, maar vraag meerdere offertes op. Ga opzoek naar informatie en ga in gesprek met mensen die het al gedaan hebben.”

Stroomverbruik all electric

De familie Wieling woont nu iets meer dan een jaar in de woning. “Dit eerste jaar hebben we 7000 kilowatt aan stroom verbruikt. Daarbij is alles elektrisch: warmtepomp, kokendwaterkraan en elektrisch koken. We hebben nu een aanvraag voor zonnepanelen lopen. Omdat de woning een rijksmonument is, moeten we een vergunning aanvragen. Vroeger was dat moeilijk, maar als de panelen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg wordt het nu meestal goedgekeurd. Onze panelen komen op de aanbouw aan de achterzijde, we verwachten dat dat wordt goedgekeurd.

We hebben ook 100 procent ledverlichting. Het stroomnet moest opnieuw worden aangelegd. Ik heb ervoor gekozen om toen nergens schakelaars te plaatsen maar overal smartverlichting. Die losse draadloze schakelaars kun je overal neerleggen. Dit scheelt in de aanleg tijd en geld en is voor het milieu een goede investering.”

Bekijk hier het filmpje over het rechtzetten van de woning van De Stentor: https://www.destentor.nl/kop-van-overijssel/buurman-trek-je-mijn-huis-even-recht-tuurlijk-geen-probleem~a7bd013f/

Zelf aan de slag

De Groene Menukaart biedt meer informatie over het verduurzamen van Overijsselse monumenten. Op de Menukaart vindt je ruim zeventig maatregelen die kunnen worden toegepast in monumenten en beschermd stadsgezichten.  

vloerverwarming
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Woning informatie
  • Bouwjaar: 1860
  • Gemeente: Zwartewaterland
  • Type woning: Vrijstaand
  • Tevredenheid: Zeer tevreden
Getroffen maatregelen:
  • Warmtepomp lucht/water, vloerverwarming, huis gasloos, isolatie vloeren/muren/dak, 100% ledverlichting
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1 afbeelding2 afbeelding3 afbeelding4