Verhalen afbeelding

"Kierenjacht is ook rendabel, tocht is verlies."

Steeds minder verbruik door te kiezen voor duurzame oplossingen uit Hardenberg

Steeds minder verbruik door te kiezen voor duurzame oplossingen

Anne Ottens kocht in 2018 een woning in Lutten. “Bij aankoop van mijn woning begreep ik dat de vorige bewoner een flink energie verbruik had. De eerste stap voor de verhuizing was dan ook spouw en dakisolatie aan te laten brengen. Maar dat was pas de eerste stap in de afgelopen twee jaar werd het hele huis aangepakt.

Zonnepanelen

“In april 2019 besloot Anne zonnepanelen te laten plaatsen. “De 10 zonnepanelen waarvan de ligging ideaal is, geven een opbrengst rond de 3200 KWh/jaar. Dat was voor mij echter een beetje te veel opbrengst. Ik ging terug leveren en dan komt de vraag hoe zet ik dat om in eigenverbruik? Zo kwam ik in gesprek met mensen die ook een energiekronkel hebben.” Allereerst werd er gekozen voor koken op inductie, in 2019 kwam er een inductiekookplaat.

Zonneboiler

“Na afweging heb ik de ook gekozen voor een zonneboiler. Deze is in september 2020 geplaatst.  In de voorbereidingen naar het plaatsen van de zonneboiler is nog eens 100 m2 plat dak voorzien van isolatie. Het comfort nam daardoor toe. “In de onderliggende ruimtes bleef de temperatuur op 26 graden tijdens de hittegolf.”

Informeren en ventileren

Om informatie op te doen bezocht Anne bijeenkomsten van het Energieloket West-Overijssel. Zoals de workshop over Energieneutraal verbouwen. “Het bezoeken van bijeenkomsten helpt bij het maken van keuzes.” Ook ging hij naar de WoonWijzerWinkel, waar verschillende duurzame oplossingen te zien zijn.
Ventileren is voor iedere woning belangrijk. Anne zag dit ook in. “Uiteraard heb ik ook wat ventilatiemaatregelen genomen. In de woonkamer is recent een mooie daglichtkoepel geplaatst. Deze koepel is voorzien van een uitzet-mechanisme waardoor er geventileerd kan worden. De keuken heeft een nieuwe pui met draaikiep raam gekregen omdat de ventilatiemogelijkheid niet toereikend was.”

“Het trapgat is voorzien van een gordijn, hierdoor is tocht en verlies beperkt.” De tussenvloeren worden geïsoleerd tijdens het vervangen van plafonds. De plafonds van zachtboard en schroten worden vervangen door gipsplaten.


Instellen radiatoren

De radiatoren in de woning zijn waterzijdig ingeregeld. Het goed laten inregelen van de watertoevoer naar de radiatoren kan veel energiekosten schelen. “Ook heb ik bij een deel van de radiatoren een speedcomfort geplaatst, waardoor een snellere warmteverdeling in de kamer ontstaat.”

Hoe is nu het stroom-en gasverbruik? Anne kan het ons zo vertellen “Door de maatregelen is het gasverbruik van 2400 m3 gas naar 1200 m3 gezakt waar uiteraard nog geen rekening is gehouden met de dakisolatie en de zonneboiler. De schatting is dat het verbruik zakt naar 400 tot 600 m3. Dit wil ik eerst even afwachten voor ik nog verdere maatregelen ga treffen. Het stroomverbruik is min nul, dus dat is verwaarloosbaar.”

 

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1966
  • Gemeente: Hardenberg
  • Type woning:
  • Tevredenheid: zeer tevreden
Getroffen maatregelen:
  • Zonnebioler, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, dakisolatie, dakisolatie, waterzijdig inregelen radioatoren
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1 afbeelding2 afbeelding3 afbeelding4
Deel ook je verhaal