Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

""

Harald Berton heeft straks ‘nul’ op de energiemeter uit Dinkelland

Harald Berton heeft straks ‘nul’ op de energiemeter

Als het aan Harald Berton ligt, kan de gaskraan dicht. Voor zijn elektriciteit heeft hij 16 zonnepanelen op het dak van zijn woning in de Losserse muziekbuurt. “Ik zet erop in dat ik straks nul op de energiemeter heb.”

Harald begon de verduurzamingsslag bij de aankoop van zijn woning, eind 2018. “De overheid stimuleert duurzaamheidsmaatregelen. Daarom mag je deze maatregelen bij aankoop van je woning meefinancieren met de hypotheek. Omdat de rente nu laag is, kost je dat per maand niet zoveel. Zo heb je direct een mooi budget om te investeren”, vertelt Harald. “Ik had op internet een filmpje gezien over een oud huis dat volledig werd verduurzaamd en zo zonder gas kon. ‘Als dat kan, moet het met mijn woning uit 1980 zeker kunnen’, dacht ik.”

Andersom

“Normaalgesproken begin je met het isoleren van de schil; je isoleert de muren, de vloer, en plaatst hr++ of triple glas. Dat zijn kleinere ingrepen die betaalbaar zijn en direct je energieverbruik verminderen. Maar omdat ik nu ruimte had voor grote maatregelen heb ik het andersom aangepakt. Ik heb in juli 2019 zonnepanelen op mijn dak gelegd waarmee ik rond 5.000 KWH kan opwekken. Voor mijn verwarming heb ik een airco-verwarming. Dat is een energiezuinige verwarming waarmee ik de constante temperatuur in mijn woning regel. Met infrarood panelen kan ik bijverwarmen. Deze panelen geven stralingswarmte; ze verwarmen niet de lucht, maar objecten, zoals de bank of je lijf. Daarmee krijg je het lekker warm in huis.” Deze winter zorgde de CV-installatie nog voor de verwarming, dit voorjaar komt de airco-verwarming. “De infraroodpanelen heb ik al wel gebruikt. Dat ging als een tierelier”, vertelt Harald enthousiast.

Energieneutraal

Voor het warm water heeft Harald een warmtepompboiler geïnstalleerd. “De warmtepomp zuigt lucht uit de buitenlucht en uit de woning. De lucht wordt verwarmd, en dat verwarmt het water in het 200 liter vat.” Koken doet hij elektrisch en daarmee kan de gasleiding binnenkort worden afgesloten. “De truc wordt dan om het elektriciteitsverbruik onder de 5.000 KwH te houden, dan kom ik uit met mijn zonnepanelen. Het wordt spannend, dit jaar had ik tot februari onvoldoende stroom opgewekt en was ik door mijn voorraad zelf opgewekte energie van juli tot 1 februari heen. Maar als straks de zon weer meer gaat schijnen, produceer ik weer meer dan ik zelf verbruik.”

Isolatie

Als alle installaties goed draaien, wil Harald verder gaan met de isolatie van zijn woning. “Het huis is van 1980. Toen werd er al wel wat geïsoleerd, maar nog niet zo goed als we nu doen. Ik heb flink wat glas, dus het scheelt als we daar triple glas inzetten. Zo is er nog best wat winst te halen op de isolatie.”

Zoektocht

Harald zocht zelf naar de maatregelen die het beste pasten bij zijn situatie. “Je kunt veel vinden op internet. Voor echt ingewikkelde zaken heb ik wel hulp gezocht, want daar moet je geen fouten in maken. Ik vind het leuk om zulke zaken uit te zoeken. Maar als je daar geen aardigheid in hebt zijn er voldoende partijen om je te helpen. Je kan eindeloos zoeken naar de beste maatregelen. En over vijf jaar staan we er misschien weer anders voor. Maar als je daarop wacht, gebeurt er nooit iets. Bij de aankoop van mijn huis had ik de kans om zaken aan te pakken. Die kans heb ik gepakt. Als het allemaal lukt, heb ik straks geen energielasten meer. Dat is mijn einddoel.”

In het kort: wat deed Harald aan zijn huis?

  • 16 zonnepanelen op het dak
  • Aircoverwarming en infraroodpanelen
  • Warmtepompboiler
  • Electrisch koken
  • Op de plannig: triple glas
Woning informatie
  • Bouwjaar: 1980
  • Gemeente: Dinkelland
  • Type woning:
Getroffen maatregelen:
  • Zonnepanelen, elektrisch koken, warmtepomp boiler, aircoverwarming en infraroodpanelen
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1