Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Verhalen afbeelding

"Bij de bouw hebben we gekozen voor regenwateropvang. Het werkt al die jaren voortreffelijk"

Ook een duurzaam gebouwde woning kan nog duurzamer uit Zwartewaterland

“Recent hebben we 18 zonnepanelen laten plaatsen”, vertelt Tiem van Dalfsen. Hij zet nu stappen om zijn duurzaam gebouwde woning nog verder te verduurzamen.
“Onze woning is in ‘97 en ‘98 duurzaam gebouwd. De woning is toen ontworpen in een pilot voor een warmtepomp. Zo hebben we HR++glas, toen was dat net nieuw. Ook is de woning goed geïsoleerd. We hebben een grote woning maar verbruiken 1100 kuub gas per jaar voor onze vloerverwarming, warm water en koken.” De warmtepomp is er dus niet gekomen. Deze werd voor de helft gesubsidieerd dus zou best betaalbaar zijn. Maar hij zou in de jaarlijkse kosten veel duurder zijn door de hoge kosten voor stroom. “Toen was zelf stroom opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, nog niet mogelijk waardoor het te duur werd.”

Zinken dak
“Onlangs hebben we 18 zonnepanelen laten plaatsen. Dat was een aardige zoektocht. We hebben een zinken dak. Ik had daarvoor mooie glas op glas zonnepanelen gevonden en zelfs een systeem om het te plaatsen op en aan de felsen van ons zinken dak. Maar omdat het zink destijds niet was ‘verankerd’ om zonnepanelen te dragen, was het helaas niet mogelijk. Het zou onvoldoende veilig zijn tijdens een storm. Daarom hebben we gekozen om de zonnepanelen op de garage te leggen. Ook dat deed me wel zeer. We hadden namelijk een prachtig mos- en sedumdak, dat moest er af en is nu vervangen door de zonnepanelen, deze liggen in een hoek van 14 graden. Het hele dak ligt daarmee vol waardoor het lijkt of dat het dak is. Het mos- en sedumdak ligt nu op twee zeecontainers bij de boerderij (biologische melkveehouderij) van onze kinderen. De 18 panelen zijn ruim voldoende voor ons eigen stroomverbruik. Onze volgende stap is nu wel een warmtepomp maar dan dienen er ook zonnepanelen bij te komen. En mochten we een nieuwe auto nodig hebben dan kiezen we wel voor een elektrische auto.”

Hergebruik van middelen
Tijdens de bouw is er op veel verschillende manieren aan duurzaamheid gedacht. “Aan de woning zit, buiten de voordeur geen schilderwerk; daarnaast hebben we veel bouwmateriaal hergebruikt. Zo is de fundering van de garage gemaakt van oude steigerpalen uit de Zuiderzee en de muren van al eerder gebruikt damwand van Azobé.”

Regenwateropvang
“In de bouw hebben we al direct gebruik gemaakt van regenwateropvang. Het werkt al die jaren voortreffelijk. Nooit problemen mee gehad. Het verbaast me dat dat niet meer wordt toegepast. De kosten zijn niet hoog en het heeft weinig onderhoud nodig. Ook is het water zo zacht dat we voor de was maar een kwart van de zeep nodig hebben. Ik moet iedere paar jaar de filters schoonmaken maar dat kost me slechts een half uur. We hebben met vier personen nooit meer dan 60 kuub water per jaar verbruikt en zitten met 2 personen nu op nog geen 30 kuub leidingwater. Het watersysteem is destijds ontwikkeld door het Overijsselse bedrijf Wavin in Hardenberg.”

Ook draagt Van Dalfsen mee aan het waterbehoud in de wijk. “We wonen in het laagste punt van de wijk. En bergen al dat water zelf in onze vijver of sloot met veel riet. Ik denk dat we één van de weinigen zijn die ieder jaar de kleine Karekiet hebben broeden in de tuin.”

De volgende stap

Een volgende stap is het laten plaatsen van een warmtepomp. “Mijn zoon heeft sinds een tijd een warmtepomp en ik heb met hem mee proberen te denken. En wanneer de auto aan vervanging toe is, zullen we zeker naar een elektrische auto kijken.”

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1998
  • Gemeente: Zwartewaterland
  • Type woning: Vrijstaande woning
  • Tevredenheid: Heel tevreden
Getroffen maatregelen:
  • Zonnepanelen, regenwateropvang, HR++glas
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1 afbeelding2 afbeelding3 afbeelding4