Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Het isoleren van het dak was voor ons de eerste stap"

Peter Goldstein uit Zaanstad


Peter Goldstein is al ruim 20 jaar actief in de ICT als systeembeheerder. Hij combineert zijn baan met een eigen bedrijfje, een hoop vrijwilligerswerk en is daarnaast bezig om zijn woning volledig energieneutraal te maken. Hij probeert altijd anderen te inspireren om aan de slag te gaan. Zo stelt Peter elk jaar zijn woning open met de duurzame huizenroute en hij deelt graag zijn verhaal met u:

Waarom heeft je je woning gerenoveerd? Wat gaf de doorslag?

De liefde voor de natuur en het milieu is er altijd al geweest. Het bouwjaar van de woning is 1935 en toen we hier kwamen wonen, was er nog niets aan de woning gedaan op het gebied van isolatie. Ik vind het gewoon zonde van de fossiele brandstoffen en energie die verloren gaat als je de isolatie niet aanpakt. Vanuit die motivatie zijn we aan de slag gegaan met de woning. Natuurlijk hebben we wel gekeken of de investeringen terug te verdienen waren, maar de terugverdientijd was en is niet mijn eerste motivatie om zaken in de woning aan te pakken.

Welke renovaties heb je gedaan/laten doen en waarom heb je voor deze specifieke maatregelen gekozen?

Het isoleren van het dak was voor ons de eerste stap. Dit hebben we zelf gedaan met minerale wol en een gipsplaten afwerking. Toen we een dakkapel hebben laten zetten, is direct ook alle enkele beglazing vervangen door dubbele beglazing. De volgende stap in het proces was het isoleren van de spouwmuur, maar dit heeft veel langer op zich laten wachten dan we hoopten. We hadden helaas te maken met funderingsproblemen (zoals half Zaandam) en hierdoor met scheurvorming in onze gevels. De techniek voor het isoleren van de spouwmuur was nog niet zo ontwikkeld als nu. Als we toen onze spouwmuur hadden laten isoleren, dan was het zo weer uit de scheuren in de muur komen zetten. Er is toen een funderingsonderzoek ingesteld. Uit dit onderzoek bleek dat er niets aan de hand zou zijn, maar de scheuren werden nog steeds groter en groter. Uiteindelijk is de verzakking een aantal jaren gemonitord en is in 2013 de gevel gerepareerd. Toen konden we verder met het isoleren van de spouw. Deze hebben we laten vullen met EPS-parels. Dit effect merkte ik direct. Het temperatuurverschil tussen ’s avonds en 's ochtends is veel minder groot. Het huis koelt in de nacht minder af dan voorheen. Ik raad het dan ook aan iedereen aan om te doen.

Zonnepanelen
Rond die tijd (2013) heb ik ook nieuwe zonnepanelen aangeschaft. Ik had al heel lang 4 zonnepanelen liggen, maar die hadden een zeer laag vermogen. Bovendien had ik die panelen, mede dankzij een royale subsidie, er in financiële zin dik uitgehaald. Ik ben begonnen met oriënteren op internet, maar dat is een wirwar aan informatie. Ik zou mensen die zonnepanelen overwegen aan te schaffen altijd aanraden om eens bij iemand langs te gaan die ze al heeft liggen. Zo heb ik via de duurzame huizenroute al meerdere mensen enthousiast weten te krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen. Zelf heb ik de 12 panelen uiteindelijk aangeschaft via de groepsaankoop vanuit de gemeente. Door de zonnepanelen merk ik dat ik nog bewuster om ga met mijn energieverbruik. Ik zou iedereen die zonnepanelen aanschaft ook adviseren om monitoring te nemen bij het systeem. Dat is het meest stimulerende wat er is om energie te besparen. Ik denk dat ik binnen 6 jaar de zonnepanelen er uit heb.

Domotica en sluipverbruik
Uit werk en als hobby ben ik druk bezig met mijn domotica systeem (Domoticz). Zo merkte ik dat de omvormer, als het heel heet is, minder goed gaat functioneren. Via het Domoticz systeem en een klik-aan-klik-uit stopcontact schakel ik een Playstation cooler (ventilator) onder de omvormer aan. Zodra deze te heet wordt, en de omvormer daardoor minder zou produceren, koelt de ventilator de omvormer af en produceert het systeem meer energie.

Ook kan ik met hetzelfde systeem mijn energieverbruik goed monitoren. Zo kwam ik er achter dat mijn platenspeler geen aan/uit knop heeft en dus constant, 24 uur per dag en 365 per jaar, stroom verbruikt. Datzelfde probleem bleek te spelen bij mijn stereo en UPC box. Daar heb ik nu een stekkerdoos op geschakeld, wat mij dus energie bespaard.

Voor de grap heb ik op een gegeven moment mijn CV-ketel uitgeschakeld, omdat ik benieuwd was naar het energieverbruik van de ketel. Toen kwam ik er achter dat er nog steeds gas werd gebruikt. Dat kan ik namelijk ook zien via de monitoring. Het bleek dat de gasslang lek was, dus die heb ik direct vervangen. Zo ontdek je nog eens dingen.

Vloerisolatie
Onder de vloer hebben we Tonzon vloerisolatie geplaatst. Het zit er al een flink aantal jaren onder. Het was echt een ijskoude vloer en we merkten direct het verschil! Alleen al het comfortverschil is de investering waard geweest en daarnaast besparen we hierdoor ook op de gasrekening.

Heb je nog tips voor andere bewoners die hun woning gaan verduurzamen?

Vraag verschillende offertes op. Ik heb meerdere bedrijven over de vloer gehad en je ziet al heel snel wie serieus met zijn vak bezig is. Bij de spouwmuurisolatie zag je gewoon dat de ene partij veel meer bezig was met het geven van een goed advies dan de andere. De andere partij wilde zo snel mogelijk door naar de volgende klant en dat gaf mij een heel slecht gevoel.

Een andere tip heeft betrekking op de zonnepanelen. Ik zou dat nu net wat anders hebben aangepakt. Ik zou kritischer hebben gekeken naar de stringverdeling van de omvormer. Dat is nu zo gedaan, zodat de installateurs het makkelijkst de kabels konden leggen en niet voor een optimale verdeling inzake de schaduwvorming. Bekijk dus goed welke obstakels schaduw kunnen werpen op het systeem en overleg dit met de installateur.

En als ik nog een laatste toevoeging mag doen, dan zou ik mensen vooral adviseren in contact te treden met “ervaringsdeskundigen”. Ga vooral eens kijken bij mensen die al een en ander gedaan hebben. Dat kan door de Duurzame Huizenroute of een energiecafé. Met zo’n bezoekje wordt al die technische en financiële informatie een stuk tastbaarder en duidelijker.

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1935
  • Gemeente: Zaanstad
  • Type woning: Hoekwoning
  • Tevredenheid: nvt
  • Totale kosten: € nvt
  • Terugverdientijd: nvt
Getroffen maatregelen:
  • LED-verlichting, Zonnepanelen, Spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, Dakisolatie, Domotica, Dubbele beglazing